Kaczkę piekłam w niedzielę, bo to takie gościnno-niedzielne danie. Rano pół kaczki włożyłam do solanki. (1 łyżka soli na 1,5 litra wody). Leżała tak sobie przez 3 godziny.
Po osuszeniu ręcznikiem papierowym kaczuszkę natarłam pieprzem, papryką słodką, majerankiem i do środka tymianek.
Osobno przygotowałam jabłka - wydrążone ,pokrojone w połówki i ziemniaki- obrane
Do naczynia (u mnie garnek rzymski) nalałam trochę oleju, włożyłam kaczkę,
Piekarnik 160 stopni -pieczenie pod przykryciem1 godzinę, następnie odkryłam kaczkę, polałam sosem, dodałam jabłka i ziemniaki, ponownie do piekarnika na 1 godzinę ,pod przykryciem.
Po tym czasie odkryłam naczynie i piekłam jeszcze 1/2 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz