sobota, 9 grudnia 2017

CIASTO DROŻDŻOWE -


SKŁADNIKI
220 g mleka
40 g świeżych drożdży
100 g cukru
500 g mąki
80 g masła w kawałkach
1 jajko
szczypta soli

Mleko, drożdże i cukier umieścić w naczyniu miksującym, wymieszać  3 minuty/37 stopni/obr.1
Dodać pozostałe składniki, wyrobić 2 min/PULSE
Ciasto wyjąć z naczynia, przełożyć do formy, odstawić do wyrośnięcia.
Piec 30 minut- 150 stopni, następnie 20 minut - 180 stopni.

Z ciastem drożdżowym jest problem, w miarę wyrabiania ciasto robi się ciężkie i robot się wyłącza, sygnalizując błąd spowodowany ciężarem ciasta.
Tym razem wyłączyłam go głównym wyłącznikiem, znów włączyłam na kilka sekund.
Ale myślę,że trzeba robić mniejszą porcje lub na dwa razy. Czy ktoś ma doświadczenia jakieś z tym ciastem??

4 komentarze:

  1. a jak sie nie ma robota to jak je robic ?

    OdpowiedzUsuń
  2. To trzeba Aluś użyć rączek, tak jak to robiły nasze babcie.O szczegółach możemy pogadać. Aluś kup sobie TM albo polski Eldom Perfect Mix (pięć razy tańszy), będziesz najlepszą kucharką ,bez wpadek.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wlasnie ogladalma na internecie, to jest wielka maszyna....a ja juz mniej gotuje..

    OdpowiedzUsuń
  4. Aluś, do ciast jest idealna a zupki ,jeżeli lubisz warzywne kremy wychodzą też smaczne, miksuje idealnie.

    OdpowiedzUsuń