czwartek, 15 kwietnia 2021

BUŁKI Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM

 



Takie bułki dziś wyczarowałam, oczywiście przy pomocy Eldom Perfect Mix. Przepis z cookidoo TM.

Zrobiłam z połowy porcji, ponieważ moja rodzina to ja i M.

SKŁADNIKI

60 g mleka

60 g wody

60 g mleka skondensowanego słodkiego

50 g oleju

1 jajko

szczypta soli

25 g cukru

15 g drożdży świeżych lub 1/2 opakowania suchych

325 g mąki pszennej 


1. Do naczynia wlać mleko i wodę 2 min/37 st/obr.1

2. Dodać mleko skondensowane, olej, jajko, sól, cukier -2 min/obr.3

3. Dodać drożdże i mąkę - 3 min/Pulse

4. Ciasto odstawić do wyrośnięcia

5. Gdy podoi objętość, wyjąc z naczynia na deskę, uformować bułeczki, mnie wyszło 8 szt.

6. Bułki umieścić na blasze wysmarowanej masłem, posmarować mlekiem lub jajkiem, odstawić do wyrośnięcia. U mnie rośnie w piekarniku w temp. 35 stopni

7. Piec w temperaturze 200 stopni , ok. 20 minut.


4 komentarze:

  1. Ciociu wyglądają przepysznie...😁

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana Elus, a powiedz mi jak je robic bez tego cuda techniki ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam co to znaczy pulse?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam Eldom Perfect Mix pierwszy model, nie ten najnowszy.U mnie na funkcji PULSE wyrabia sie ciasto.

      Usuń