czwartek, 16 marca 2017

PIERŚ Z KURCZAKA - GOTOWANIE PRÓŻNIOWE SOUS VIDE

Zaczęłam nową przygodę w kuchni... gotowanie próżniowe. Niestety nie mam odpowiedniego urządzenia, jeszcze, ale zakupiłam zgrzewarkę próżniową, a do gotowania używam starego elektrycznego garnka, w którym można ustawić temperaturę.
I właśnie przyrządziłam pierś z kurczaka. Kurczak gotował się 2 godziny w temperaturze około 70 stopni. Niestety nie mogłam
uzyskać zalecanych 64 stopni  ,ale to nie zaszkodziło potrawie.

Do marynaty użyłam:
sól,
paprykę czerwoną słodką
kurkumę
pieprz cytrynowy
kmin

Pierś doprawiłam przyprawami, oszczędnie bo tego typu gotowanie nie wymaga dużej ilości przypraw, włożyłam do woreczka foliowego, zamknęłam próżniowo w zgrzewarce i włożyłam do wody wcześniej podgrzanej do temperatury 70 stopni.


Po dwóch godzinach mięso wyjęłam z worka i leciutko podsmażyłam na maśle. Myślę, że nie jest to konieczne, mięso i bez tego jest bardzo smaczne, miękkie, soczyste.


Nigdy, stosując tradycyjne sposoby przyrządzanie czyli, gotowanie, smażenie, nie uzyskałam tak smacznej piersi z kurczaka.

7 komentarzy:

  1. Próbowałam cielęciny sous vide - bardzo dobra. Jak wiesz trudno dobrze zrobić cielęcinę tradycyjnie, zawsze wychodzi nijaka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ jesteś nowoczesna. I któżby pomyślał , bez obrazy , emerytka na wsi !

    OdpowiedzUsuń
  3. PS. jakieś dziwne godziny podanych komentarzy. 1.59 2.05 ? Mocno wtedy śpię.

    OdpowiedzUsuń
  4. A robiłaś steki wołowe, mnie nie wyszły dobre i szukam sprawdzonego przepisu.
    No niestety emerytka nie odszukała jeszcze "dziurki" z ustawianiem prawidłowego czasu na blogu, wychodzi brak młodzieży w domu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dobra polędwica po 3 minuty z każdej strony, potem z 5 minut odpoczywa, ale jeśli wolisz średnio wysmażone to po 5 minut.Moi lubią krwiste, a ja medium.

    OdpowiedzUsuń
  6. Steki smażone mam opanowane, szukam steki sous vide.Jest sporo filmików na youtubie, oglądam ale może ktoś już wypróbował w swojej kuchni.

    OdpowiedzUsuń