Zaczęłam nową przygodę w kuchni... gotowanie próżniowe. Niestety nie mam odpowiedniego urządzenia, jeszcze, ale zakupiłam zgrzewarkę próżniową.
Do marynaty użyłam:
sól,
paprykę czerwoną słodką
kurkumę
pieprz cytrynowy
kmin
Pierś doprawiłam przyprawami, oszczędnie bo tego typu gotowanie nie wymaga dużej ilości przypraw, włożyłam do woreczka foliowego, zamknęłam próżniowo w zgrzewarce i włożyłam do koszyczka. Koszyczek zanurzony był w wodzie naczynia miksującego Eldom Temp 75 stopni/ 2godz./obr 1
Po dwóch godzinach mięso wyjęłam z worka i leciutko podsmażyłam na maśle. Myślę, że nie jest to konieczne, mięso i bez tego jest bardzo smaczne, miękkie, soczyste.
Nigdy, stosując tradycyjne sposoby przyrządzanie czyli, gotowanie, smażenie, nie uzyskałam tak smacznej piersi z kurczaka.
Próbowałam cielęciny sous vide - bardzo dobra. Jak wiesz trudno dobrze zrobić cielęcinę tradycyjnie, zawsze wychodzi nijaka.
OdpowiedzUsuńAleż jesteś nowoczesna. I któżby pomyślał , bez obrazy , emerytka na wsi !
OdpowiedzUsuńPS. jakieś dziwne godziny podanych komentarzy. 1.59 2.05 ? Mocno wtedy śpię.
OdpowiedzUsuńA robiłaś steki wołowe, mnie nie wyszły dobre i szukam sprawdzonego przepisu.
OdpowiedzUsuńNo niestety emerytka nie odszukała jeszcze "dziurki" z ustawianiem prawidłowego czasu na blogu, wychodzi brak młodzieży w domu.
Dobra polędwica po 3 minuty z każdej strony, potem z 5 minut odpoczywa, ale jeśli wolisz średnio wysmażone to po 5 minut.Moi lubią krwiste, a ja medium.
OdpowiedzUsuńSteki smażone mam opanowane, szukam steki sous vide.Jest sporo filmików na youtubie, oglądam ale może ktoś już wypróbował w swojej kuchni.
OdpowiedzUsuńA tego nie wiem...
OdpowiedzUsuńKurczak musiał smakować wyśmienicie…Ja również w kuchni często używam zgrzewarki. Dzisiaj nie wyobrażam sobie już bez niej mojego gotowania i przygotowywania posiłków. Co ważne, do zgrzewarki kupuję tylko wysokiej jakości folię dostępną u tego producenta http://www.modernomundo.pl/oferta/folie/. To wiodący producent worków doypack, stabilo i barierowych laminatów foliowych.
OdpowiedzUsuń