Efekt końcowy
Składniki
- 300 g mąki żytniej do wypieku chleba
- 200 g maki pszennej 650 lub 720 (dobra jest Basia do chleba)
- 1 łyżka cukru
- 25 g drożdży świeżych
- 2 łyżeczki soli
- 400 ml wody ciepłej
- ziarna -ja daję słonecznik i siemie lub mninek
Tym razem były takie mąki, ale często używam pszennej razowej albo zamiast pszennej orkiszową.
Krok 1.
Do miski wrzucam drożdże pokruszone, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki pszennej i 50 g ciepłe wody.Mieszam aż powstanie płyn .
-Odstawiam do wyrośnięcia, używam w tym celu piekarnika nagrzanego do 35 stopni
Krok 2
Wyrośnięty zaczyn dodaje do odważonych mąk + sól + woda + ziarna. Mieszam (u mnie w robocie planetarnym, ale można łyżką), jakieś 15 minut, aż ciasto będzie odchodzić od mieszadła (hak)
Krok 3.
Ciasto w dzieży odstawiam do wyrośnięcia-znów w piekarniku 35 stopni.
Jak podwoi objętość przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i znów wędruje do piekarnika 35 stopni.
Krok 4.
Wyrośnięte ciasto w formie wyjmuję z piekarnika. Piekarnik nagrzewam do 220 stopni. Wstawiam chleb na 10 minut, Następnie zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę 45 minut.
Chlebuś gotowy.
Za tydzien pieczemy ...
OdpowiedzUsuń