poniedziałek, 28 czerwca 2021

CHLEB PSZENNO-ŻYTNI NA DROŻDŻCH

 


                              Efekt  końcowy


Składniki

- 300 g mąki żytniej do wypieku chleba

- 200 g maki pszennej 650 lub 720 (dobra jest Basia do chleba)

- 1 łyżka cukru

- 25 g drożdży świeżych

- 2 łyżeczki soli

- 400 ml wody ciepłej

- ziarna -ja daję słonecznik i siemie lub mninek


ę mąki pszenne

  Tym razem były takie mąki, ale często używam pszennej razowej albo zamiast pszennej orkiszową.

Krok 1.

Do miski wrzucam drożdże pokruszone, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę  mąki pszennej i 50 g ciepłe wody.Mieszam aż powstanie płyn .

         


-Odstawiam do wyrośnięcia, używam w tym celu piekarnika nagrzanego do 35 stopni

Krok 2


Wyrośnięty zaczyn dodaje do odważonych mąk + sól + woda + ziarna. Mieszam (u mnie w robocie planetarnym, ale można łyżką), jakieś 15 minut, aż ciasto będzie odchodzić od mieszadła (hak) 

Krok 3.

Ciasto  w dzieży odstawiam do wyrośnięcia-znów w piekarniku 35 stopni.

Jak podwoi objętość przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i znów wędruje do piekarnika 35 stopni.






Krok 4.

Wyrośnięte ciasto w formie wyjmuję z piekarnika. Piekarnik nagrzewam do 220 stopni. Wstawiam chleb na 10 minut, Następnie zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę 45 minut.




                          Chlebuś gotowy.

Chleb trzeba wyjąć z formy, zaraz po wyjęciu z pieca i studzić na kratce.

1 komentarz: