Od czasu do czasu próbuję kolejnych przepisów na PM. Ponieważ staram się jeść dietetyczne potrawy tym razem zrobiłam sobie wędlinkę z indyk, a i jako mięso na drugie danie może być.
Trzeba zrobić marynatę z następujących składników:
Miałam około 1 kg piersi indyczej.
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka zmielonego pieprzu
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 Łyżeczka bazylii
Wszystkie składniki wymieszała. Oczywiści można w PM, ale to jest taka mała ilość,że zrobiłam to na talerzu, przy pomocy łyżki.
Marynatą posmarowałam mięso i poszło na około 12 godzin (na noc) do lodówki.
Następnie, na drugi dzień wlałam do naczynia miksującego 1 l wody. Mięso trzeba zwinąć szczelnie w folię. Ja mam zgrzewarkę i odpowiednią do tego folię- c wykorzystałam.
Tak przygotowane mięso położyłam na Varomie, pod przykryciem.
Parowanie 60 minut/ 100 st/obr.2 , albo trochę dłużej, nie zaszkodzi. Trzeba tylko sprawdzać poziom wody w naczyniu, aby nie spalić garnka.
Mięsko jest soczyste i smaczne.
Elus, a co z tym wege ? cha ch a! Co slychac zima u ciebie ? buzka !
OdpowiedzUsuńJestem prawie wege.Powiem ci,że wege to mordega, szczególmoe jeżeli trzeba gotować dwa dania, bo mąz raczej mięsny.
OdpowiedzUsuń