niedziela, 24 października 2021

CHLEB PSZENNY N DROŻDŻACH

 





SKŁADNIKI

720 g mąki pszennej chlebowej 650

550 g wody

1 1/2 łyżeczki soli

opakowanie drożdży suchych 7 g


Mieszamy mąkę z woda, ja wyrabiam w robocie planetarnym ok 10 minut,

- odstawiamy na 40 minut

- dodajmy sól i drożdże, wyrabiamy aż odstaje od ręki,  w robocie ok.10-15 minut

-  odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny

- formujemy bochenek na papierze dobrze posypanym mąką, ciasto jest lejące i klei się

-pieczemy w 250 stopniach, 30-35 minut,  jeżeli chce się mieć chrupiącą skórkę, trzeba piec dłużej, ale wtedy wierzch będzie też przypalony.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz