czwartek, 6 stycznia 2022

CHLEB Z SEREM I CEBULKĄ PRAŻONĄ ELDOM PERFECT MIX 1

 




Mała porcja chleba, mieszcząca się w małej keksówce.

Pekę małe porcje, najczęściej 1/2 gdyż mam małą dwuosobową rodzinę, a poza tym, Edomix czasami nie daje rady z większą porcją chlebową, przegrzewa się.


SKŁADNIKI

150 g wody

250 g mąki pszennej ( mnie była chlebowa 750)

20  drożdży

1/2 łyżeczki cukru

20 g dowolnego sera żółtego lub pleśniowego

10 g cebulki prażonej gotowej (można kupić w marketach)


1. Woda, drożdże i cukier do misy 1 obr/37 stop./1 minut. Zostawić na 5 minut

2. Dodać pozostałe składniki, czyli mąkę, cebulkę i ser, wyrabiać ciasto 2 minuty/ PULSE

3. Ciasto przełożyć do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ja włączam piekarnik na 35 stopni i wkładam chleb do wyrośnięcia. Gdy podwoi objetość  zwiększam temperaturę do 220 stopni, piekę ok. 40 minut.

wtorek, 4 stycznia 2022

KOPYTKA ELDOM PERFECT MIX 1

 




KOPYTKA

Wielkość  2-3  porcje

330 g ugotowanych ziemniaków

100 g mąki pszennej

1 jajko

1/2  łyżeczki soli

Włożyć wszystkie składniki do naczynia miksującego  30 sek/PULSE ( w Eldomixsie 1  wyrabianie ciasta)


 

poniedziałek, 3 stycznia 2022

SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY ELDOM PERFECT MIX 1

 




No i Eldomix znów miał co robić. Tym razem do niedzielnego obiadu była surówka z kiszonej kapusty, własnej.

SKŁADNIKI

250 g kapusty kiszonej

80 g marchewki

60 g cebuli

2 łyżki oleju

1/2 łyżeczki pieprzu

1/2 łyżeczki cukru

Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu miksującym  5 sek/ obr. 6.

 




Wczoraj 2 dnia nowego roku mieliśmy przez chwile, piękną ,wiosenną pogodę. Kije poszły w ruch i miałam  cudowny spacer , w słońcu. Mój las dookoła i cóż chcieć więcej. A mam nowe kijki, lżejsze, prezent od Mikołaja.😎

sobota, 1 stycznia 2022

KREM Z SERKA MASCARPONE ELDOM PERFECT MIX 1

 

Na Sylwestra wyczarowałam takie deserki. U mnie były:

- pokruszone bezy

- czarna porzeczka 

- krem z serka mascarpone

Poza kremem dodatki mogą być różne, inne ciasteczka, inne owoce.





Krem

1. śmietana minimum 30%  - 400 g

2. serek mascarpone - 500 g

3. 50 g cukru pudru

- do naczynia miksującego wkładamy motylek (wszystko musi być suche, składniki schłodzone  

- wkładamy składniki   obr.4, obserwować aż wszystko się ubije, trwa to ok 1 1/2 minuty.


NAPÓJ OWOCOWY ELDOM PERFECT MIX 1

 Pyszny, naturalny napój owocowy. Świetny na upały latem ,ale również jako baza do koktajli, drinków alkoholowych.  

Z takim urządzeniem jak  Eldomix to proste. Owoce mogą  być różne, zawsze podstawą są cytrusy, ale jako dodatek może być każdy owoc.

Tym razem zrobiłam tak:




1 pomarańcza obrana i pokrojona na ćwiartki

1 cytryna obrana i pokrojona na ćwiartki

 50 g czarnej porzeczki

1 łyżka miodu

1 l wody mineralnej

1. Do misy wkładamy składniki i 1/2 wody  obr 10/30 sek

2. Dolewamy pozostałą część wody (1/2 litra) obr 10/30 s

 3. Przecedzamy zawartość i mamy napój.

ZUPA CEBULOWA ELDOM PERFECT MIX 1

 



Postanowiłam przerabiać swoje , sprawdzone i od lat praktykowane  przepisy. Po zakupie tego robota inspiracji szukałam w przepisach znalezionych w sieci. Dziś hit mojej kuchni  - zupa cebulowa. Oczywiście musiałam troszkę zmienić, gdyż ten model nie posiada funkcji smażenia, przysmażania, a ja , gotując tradycyjnie, część cebuli podsmażam na złoto. Daje wtedy bardziej złotki posmak i kolor złoty. Oczywiście można część cebuli podsmażyć na patelni i potem przerzucić do naczynia miksującego. Ja tym razem dla jasności przepisu zrezygnowała z tego i wszystko odbyło się w robocie gotującym.

ZUPA CEBULOWA (porcja na 3 osoby)

2 ząbki czosnku

400 g cebul pokrojonej w piórka

2 łyżki oleju

1 łyżka koncentratu  warzywnego, 

1 łyżeczka koncentratu drobiowego

800 g wody

sól do smaku

pieprz do smaku

40 g sera żółtego

grzanki

1. Na wirujące noże wrzucamy czosnek - obr.6/4  sek. Sciągamy kopystką rozdrobniony czosnek ze ścianek.Dodajemy 100 g cebuli, dusimy 1 minutę/100 st/obr 2.

2. Zakładamy osłonę noża, dodajemy pozostałą cebulę, wodę, koncentrat warzywny i drobiowy, sól, pieprz, gotujemy 30 minut/100st./obr.1/slow cooking.

3.Radzę po tym czasie spróbować i ewentualnie  dosmczyć solą i pieprzem lub tymiankiem jak ktoś lubi.

4.Opróżniamy misę, przelewają zupę do innego naczynia.Myjemy misę i wysuszamy.

5.40 g sera miksujemy 5 sek/obr 7

6. Zupę podajemy posypaną serem z dodatkiem grzanek.