Postanowiłam przerabiać swoje , sprawdzone i od lat praktykowane przepisy. Po zakupie tego robota inspiracji szukałam w przepisach znalezionych w sieci. Dziś hit mojej kuchni - zupa cebulowa. Oczywiście musiałam troszkę zmienić, gdyż ten model nie posiada funkcji smażenia, przysmażania, a ja , gotując tradycyjnie, część cebuli podsmażam na złoto. Daje wtedy bardziej złotki posmak i kolor złoty. Oczywiście można część cebuli podsmażyć na patelni i potem przerzucić do naczynia miksującego. Ja tym razem dla jasności przepisu zrezygnowała z tego i wszystko odbyło się w robocie gotującym.
ZUPA CEBULOWA (porcja na 3 osoby)
2 ząbki czosnku
400 g cebul pokrojonej w piórka
2 łyżki oleju
1 łyżka koncentratu warzywnego,
1 łyżeczka koncentratu drobiowego
800 g wody
sól do smaku
pieprz do smaku
40 g sera żółtego
grzanki
1. Na wirujące noże wrzucamy czosnek - obr.6/4 sek. Sciągamy kopystką rozdrobniony czosnek ze ścianek.Dodajemy 100 g cebuli, dusimy 1 minutę/100 st/obr 2.
2. Zakładamy osłonę noża, dodajemy pozostałą cebulę, wodę, koncentrat warzywny i drobiowy, sól, pieprz, gotujemy 30 minut/100st./obr.1/slow cooking.
3.Radzę po tym czasie spróbować i ewentualnie dosmczyć solą i pieprzem lub tymiankiem jak ktoś lubi.
4.Opróżniamy misę, przelewają zupę do innego naczynia.Myjemy misę i wysuszamy.
5.40 g sera miksujemy 5 sek/obr 7
6. Zupę podajemy posypaną serem z dodatkiem grzanek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz