czwartek, 6 stycznia 2022

CHLEB Z SEREM I CEBULKĄ PRAŻONĄ ELDOM PERFECT MIX 1

 




Mała porcja chleba, mieszcząca się w małej keksówce.

Pekę małe porcje, najczęściej 1/2 gdyż mam małą dwuosobową rodzinę, a poza tym, Edomix czasami nie daje rady z większą porcją chlebową, przegrzewa się.


SKŁADNIKI

150 g wody

250 g mąki pszennej ( mnie była chlebowa 750)

20  drożdży

1/2 łyżeczki cukru

20 g dowolnego sera żółtego lub pleśniowego

10 g cebulki prażonej gotowej (można kupić w marketach)


1. Woda, drożdże i cukier do misy 1 obr/37 stop./1 minut. Zostawić na 5 minut

2. Dodać pozostałe składniki, czyli mąkę, cebulkę i ser, wyrabiać ciasto 2 minuty/ PULSE

3. Ciasto przełożyć do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ja włączam piekarnik na 35 stopni i wkładam chleb do wyrośnięcia. Gdy podwoi objetość  zwiększam temperaturę do 220 stopni, piekę ok. 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz