Mała porcja chleba, mieszcząca się w małej keksówce.
Pekę małe porcje, najczęściej 1/2 gdyż mam małą dwuosobową rodzinę, a poza tym, Edomix czasami nie daje rady z większą porcją chlebową, przegrzewa się.
SKŁADNIKI
150 g wody
250 g mąki pszennej ( mnie była chlebowa 750)
20 drożdży
1/2 łyżeczki cukru
20 g dowolnego sera żółtego lub pleśniowego
10 g cebulki prażonej gotowej (można kupić w marketach)
1. Woda, drożdże i cukier do misy 1 obr/37 stop./1 minut. Zostawić na 5 minut
2. Dodać pozostałe składniki, czyli mąkę, cebulkę i ser, wyrabiać ciasto 2 minuty/ PULSE
3. Ciasto przełożyć do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ja włączam piekarnik na 35 stopni i wkładam chleb do wyrośnięcia. Gdy podwoi objetość zwiększam temperaturę do 220 stopni, piekę ok. 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz