Zbliżamy się do Tłustego Czwartku, ja odważyłam się wreszcie na pączki zrobione przy pomocy PM. Przepis pochodzi z książki TM "Radość gotowania". Czytałam ten przepis kilka, od dawna. Znając tradycyjny sposób przygotowania ciasta drożdżowego na pączki nie bardzo chciało mi się wierzyć, że sposób podany w przepisie na TM się sprawdzi. Otóż sprawdził się, pączki wyrosły, są smaczne i , o niebo, szybciej się robi ,a wyrobienie ciasta nie wymaga żadnego wysiłku, bo robi to za nas robot.
SKŁADNIKI
70 g cukru
50 g świeżych drożdży
200 g mleka
5 żółtek
80 g masła
500 g maki pszennej
1 szczypta soli
2 łyżki spirytusu
1 kg smalcu
dżem do nadziewania
lukier (cukier puder + sok z cytryny)
skórka z pomarańczy
1. Do naczynia miksującego wkładamy w podanej kolejności cukier, drożdże, mleko, żółtka, masło pokrojone w kawałki.'
1 min, 30 sek./37 st./obr. 5
Radzę w tym punkcie, aby składniki były zimne.Temperaatura nie powinna przekroczyć zalecanej, a to często się zdarza przy miksowaniu.
2. Dodać mąkę, sól, wyrobić 2 min/PLUSE.
Przy tej czynności PM bardzo się grzeje ,mimo ustawienie temp.
Uważajcie aby nie przekraczać 40-41 stopni. W razie potrzeby zmniejszyć czas wyrabiania.
3. Ciasto wyjąć, przełożyć do miski, odstawić do wyrośnięcia.
Jak podwoi objętość, wyjąć na stolnicę, rozwałkować delikatnie na około 1 cm. Wykrawać przy pomocy szklanki krążki, formować kule , ułożyć na desce lub talerzu, podsypać mąką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż będą duże i puszyste, lekkie.
4. Smażyć w temperaturze 175-180 st.
5. Polukrować, nadziać dżemem przy pomocy szprycy.
SKŁADNIKI
70 g cukru
50 g świeżych drożdży
200 g mleka
5 żółtek
80 g masła
500 g maki pszennej
1 szczypta soli
2 łyżki spirytusu
1 kg smalcu
dżem do nadziewania
lukier (cukier puder + sok z cytryny)
skórka z pomarańczy
1. Do naczynia miksującego wkładamy w podanej kolejności cukier, drożdże, mleko, żółtka, masło pokrojone w kawałki.'
1 min, 30 sek./37 st./obr. 5
Radzę w tym punkcie, aby składniki były zimne.Temperaatura nie powinna przekroczyć zalecanej, a to często się zdarza przy miksowaniu.
2. Dodać mąkę, sól, wyrobić 2 min/PLUSE.
Przy tej czynności PM bardzo się grzeje ,mimo ustawienie temp.
Uważajcie aby nie przekraczać 40-41 stopni. W razie potrzeby zmniejszyć czas wyrabiania.
3. Ciasto wyjąć, przełożyć do miski, odstawić do wyrośnięcia.
Jak podwoi objętość, wyjąć na stolnicę, rozwałkować delikatnie na około 1 cm. Wykrawać przy pomocy szklanki krążki, formować kule , ułożyć na desce lub talerzu, podsypać mąką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż będą duże i puszyste, lekkie.
4. Smażyć w temperaturze 175-180 st.
5. Polukrować, nadziać dżemem przy pomocy szprycy.
Kurcze ale mam ochotę zrobić te pączki które "dzisiaj" odkryłam ...Bo jest taka sprawa że również jestem posiadaczem Perfect Mix ale pączki robiłam stricte z przepisowni a to jednak nie jest to samo co nasz robot i wyszły kiepskie.... wrecz nie za dobre....Chleb tak samo nie wyszedł dobry. A tu znalazłam u ciebie orxepis przerobiony stricte pod naszą maszynę więc jestem BARDZO tym faktem zmotywowana i chyba w najbliższym czasie je upiekę ;) pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńRób śmiało, pączki wychodzą,są puszyste i smaczne.Robiłam już kilka razy. Musisz tylko doprowadzić do tego aby ciasto dwa razy dobrze wyrosło. W przepisowni każą odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. To za mało. Ciasto musi rosnąć w cieple około 1 godz.,potroi swoją objetość, będzie puszyste. Z tak wyrośniętego ciatsa paczki wyjdą dobre.To samo z uformowanymi pączkami, musza urosnąć, cierpliwości.
UsuńNo juz sie przekonalam do tego przepisu i nawet go wydrukowalam ...jak tylko zapowiedzą mi si ę jacys goscie to spróbuję.... A tak a pro po ....czy nie myslałaś o zrobieniu jakiegoś chlebka dobrego z wykorzystaniem NASZEJ maszyny ?
OdpowiedzUsuń