piątek, 12 kwietnia 2019

NOGA KACZKI CONFIT




Wypróbowałam ten sposób gotowania kaczki po raz pierwszy. Nie byłam przekonana do gotowania w tłuszczu, bałam się,że będzie tłusto i niesmacznie, chociaż czytałam opnie, że wbrew oczekiwaniom kaczka nie jest tłusta.
Rzeczywiście noga była mało tłusta, ale wyraźnie wyczuwa się smak i zapach tłuszczu. Gotowałam 2 nogi kacze w tłuszczu gęsim, dostępnym w naszych sklepach. Mięso musi być całkowicie przykryte tłuszczem, proces gotowania ,na bardzo wolnym ogniu (jak rosół), trwał 2 godziny.
Myślę,że kaczkę trzeba lepiej doprawić, ja użyłam tylko soli i pieprzu. Dobrze mieć tłuszcz z pieczenia kazki ,czy gęsi, taki tłuszcz doda smaku potrawie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz