Przepis na ciasto pochodzi z Przepisowania.pl. Farsz robiłam do pierogów (opisywałam już na tym blogu)i zostało mi trochę, wiec wykorzystałam do pasztecików. Zamrożone są gotowe na święta.
SKŁADNIKI
500 g mąki
10 g drożdży
70 g miękkiego masła lub margaryny
220 g kwaśnej śmietany
1 jajko
5 g soli
1. Mąka i masło 10s/obr.5
2. Pozostałe składniki 2 minuty/PULSE
3. Wyjmujemy ciasto z misy, odstawiamy do wyrośnięcia. Czekamy cierpliwie, ciasto drożdżowe musi wyrosnąć, przynajmniej podwoić objętość.
4. Wałkujemy wyrośnięte ciasto, wykrawamy krążki około 10 cm średnicy. Nakładamy farsz i zawijamy jak naleśniki . Zawijamy po prostu ciasto pod spód. Paszteciki smarujemy roztrzepanym jajkiem, odstawiamy do wyrośnięcia, Znów cierpliwie czekamy aż podrosną.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni na około 1/2 godz., muszą się zrumienić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz