Placki z jabłkami smażę na obiad dość często. U mnie to jest taka "zapchaj dziura". Jak mi się nie chce wymyślać drugiego dania, a mój mąż lubi na słodko, no to są placki. Mam jeszcze jeden powód do robienia tych placków - jabłka w spiżarni, z własnego sadu. Niestety w połowie zimy już zaczynają ginąć, szkoda wyrzucać.
Zwykle ciasto na placki robię ręcznie, ot mieszam rózgą, a ponieważ lubię jak jabłka są wyczuwalne, kroję je nożem na takie nieregularne kawałki. Tym razem też tak zrobiłam, ale ciasto wyrobiłam przy pomocy Eldomixa. Oczywiście przepis pasuje do jakiegokolwiek MIXA.
SKŁADNIKI - 8 placków
400 g jabłek obranych, pokrojonych
2 jajka
70 g mleka
70 g wody mineralnej gazowanej (albo nie)
170 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru wanilinowego
olej do smażenia
cukier puder do posypania
1. Do naczynia włożyć jajka, wodę, mleko 5sek/obr 4
2. Dodać pozostałe składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, cukier wan. i cynamon 10sek/obr 4
3. Msę wyjąć z misy , dodać pokrojone jabłka, smażyć na oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz