Wczoraj 2 dnia nowego roku mieliśmy przez chwile, piękną ,wiosenną pogodę. Kije poszły w ruch i miałam cudowny spacer , w słońcu. Mój las dookoła i cóż chcieć więcej. A mam nowe kijki, lżejsze, prezent od Mikołaja.😎
Moje gotowanie, co czytam i o czym myślę, trochę więcej niż blog kulinarny
Na Sylwestra wyczarowałam takie deserki. U mnie były:
- pokruszone bezy
- czarna porzeczka
- krem z serka mascarpone
Poza kremem dodatki mogą być różne, inne ciasteczka, inne owoce.
Krem
1. śmietana minimum 30% - 400 g
2. serek mascarpone - 500 g
3. 50 g cukru pudru
- do naczynia miksującego wkładamy motylek (wszystko musi być suche, składniki schłodzone
- wkładamy składniki obr.4, obserwować aż wszystko się ubije, trwa to ok 1 1/2 minuty.
Pyszny, naturalny napój owocowy. Świetny na upały latem ,ale również jako baza do koktajli, drinków alkoholowych.
Z takim urządzeniem jak Eldomix to proste. Owoce mogą być różne, zawsze podstawą są cytrusy, ale jako dodatek może być każdy owoc.
Tym razem zrobiłam tak:
1 pomarańcza obrana i pokrojona na ćwiartki
1 cytryna obrana i pokrojona na ćwiartki
50 g czarnej porzeczki
1 łyżka miodu
1 l wody mineralnej
1. Do misy wkładamy składniki i 1/2 wody obr 10/30 sek
2. Dolewamy pozostałą część wody (1/2 litra) obr 10/30 s
3. Przecedzamy zawartość i mamy napój.
Postanowiłam przerabiać swoje , sprawdzone i od lat praktykowane przepisy. Po zakupie tego robota inspiracji szukałam w przepisach znalezionych w sieci. Dziś hit mojej kuchni - zupa cebulowa. Oczywiście musiałam troszkę zmienić, gdyż ten model nie posiada funkcji smażenia, przysmażania, a ja , gotując tradycyjnie, część cebuli podsmażam na złoto. Daje wtedy bardziej złotki posmak i kolor złoty. Oczywiście można część cebuli podsmażyć na patelni i potem przerzucić do naczynia miksującego. Ja tym razem dla jasności przepisu zrezygnowała z tego i wszystko odbyło się w robocie gotującym.
ZUPA CEBULOWA (porcja na 3 osoby)
2 ząbki czosnku
400 g cebul pokrojonej w piórka
2 łyżki oleju
1 łyżka koncentratu warzywnego,
1 łyżeczka koncentratu drobiowego
800 g wody
sól do smaku
pieprz do smaku
40 g sera żółtego
grzanki
1. Na wirujące noże wrzucamy czosnek - obr.6/4 sek. Sciągamy kopystką rozdrobniony czosnek ze ścianek.Dodajemy 100 g cebuli, dusimy 1 minutę/100 st/obr 2.
2. Zakładamy osłonę noża, dodajemy pozostałą cebulę, wodę, koncentrat warzywny i drobiowy, sól, pieprz, gotujemy 30 minut/100st./obr.1/slow cooking.
3.Radzę po tym czasie spróbować i ewentualnie dosmczyć solą i pieprzem lub tymiankiem jak ktoś lubi.
4.Opróżniamy misę, przelewają zupę do innego naczynia.Myjemy misę i wysuszamy.
5.40 g sera miksujemy 5 sek/obr 7
6. Zupę podajemy posypaną serem z dodatkiem grzanek.
KIEŁBASA WIEPRZOWA Z VAROMY
To jest próba przedświąteczna.Zrobiłam z połowy porcji, przepis pochodzi z przepisowni.pl
1. 350 g mięsa wieprzowego (ja miałam łopatkę)
2.100 g boczku wędzonego
3. 2 ząbki czosnku
4. 1/2 łyżeczki soli
5. 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
6. 1/2 łyżeczki białej gorczycy
woda do parowania
Mięso wieprzowe, lekko zmrożone rozdrobnić 10s/obr.7 Mięso wyjąć.
Boczek pokrojony w mniejsze kawałki rozdrobnić 10s./obr.7.Wyjąć z naczynia.
Naczynie umyć rozdrobnić czosnek 3s./obr.8,
Dodać rozdrobnione mięso i boczek, sól, pieprz i gorczycę, wymieszać 50s/obr.4
Mięso wyjąć, obtoczyć w ulubionych ziołach lub np papryce (albo nie), zawinąć w folię spożywczą lub papier do pieczenia.Uformować kiełbaskę.
Gotować na Varomie 30 minut, obr.2
Mnie smakuje, pchnie wędzonką i czosnkiem, a jest zdrowsza.