poniedziałek, 3 stycznia 2022

 




Wczoraj 2 dnia nowego roku mieliśmy przez chwile, piękną ,wiosenną pogodę. Kije poszły w ruch i miałam  cudowny spacer , w słońcu. Mój las dookoła i cóż chcieć więcej. A mam nowe kijki, lżejsze, prezent od Mikołaja.😎

sobota, 1 stycznia 2022

KREM Z SERKA MASCARPONE ELDOM PERFECT MIX 1

 

Na Sylwestra wyczarowałam takie deserki. U mnie były:

- pokruszone bezy

- czarna porzeczka 

- krem z serka mascarpone

Poza kremem dodatki mogą być różne, inne ciasteczka, inne owoce.





Krem

1. śmietana minimum 30%  - 400 g

2. serek mascarpone - 500 g

3. 50 g cukru pudru

- do naczynia miksującego wkładamy motylek (wszystko musi być suche, składniki schłodzone  

- wkładamy składniki   obr.4, obserwować aż wszystko się ubije, trwa to ok 1 1/2 minuty.


NAPÓJ OWOCOWY ELDOM PERFECT MIX 1

 Pyszny, naturalny napój owocowy. Świetny na upały latem ,ale również jako baza do koktajli, drinków alkoholowych.  

Z takim urządzeniem jak  Eldomix to proste. Owoce mogą  być różne, zawsze podstawą są cytrusy, ale jako dodatek może być każdy owoc.

Tym razem zrobiłam tak:




1 pomarańcza obrana i pokrojona na ćwiartki

1 cytryna obrana i pokrojona na ćwiartki

 50 g czarnej porzeczki

1 łyżka miodu

1 l wody mineralnej

1. Do misy wkładamy składniki i 1/2 wody  obr 10/30 sek

2. Dolewamy pozostałą część wody (1/2 litra) obr 10/30 s

 3. Przecedzamy zawartość i mamy napój.

ZUPA CEBULOWA ELDOM PERFECT MIX 1

 



Postanowiłam przerabiać swoje , sprawdzone i od lat praktykowane  przepisy. Po zakupie tego robota inspiracji szukałam w przepisach znalezionych w sieci. Dziś hit mojej kuchni  - zupa cebulowa. Oczywiście musiałam troszkę zmienić, gdyż ten model nie posiada funkcji smażenia, przysmażania, a ja , gotując tradycyjnie, część cebuli podsmażam na złoto. Daje wtedy bardziej złotki posmak i kolor złoty. Oczywiście można część cebuli podsmażyć na patelni i potem przerzucić do naczynia miksującego. Ja tym razem dla jasności przepisu zrezygnowała z tego i wszystko odbyło się w robocie gotującym.

ZUPA CEBULOWA (porcja na 3 osoby)

2 ząbki czosnku

400 g cebul pokrojonej w piórka

2 łyżki oleju

1 łyżka koncentratu  warzywnego, 

1 łyżeczka koncentratu drobiowego

800 g wody

sól do smaku

pieprz do smaku

40 g sera żółtego

grzanki

1. Na wirujące noże wrzucamy czosnek - obr.6/4  sek. Sciągamy kopystką rozdrobniony czosnek ze ścianek.Dodajemy 100 g cebuli, dusimy 1 minutę/100 st/obr 2.

2. Zakładamy osłonę noża, dodajemy pozostałą cebulę, wodę, koncentrat warzywny i drobiowy, sól, pieprz, gotujemy 30 minut/100st./obr.1/slow cooking.

3.Radzę po tym czasie spróbować i ewentualnie  dosmczyć solą i pieprzem lub tymiankiem jak ktoś lubi.

4.Opróżniamy misę, przelewają zupę do innego naczynia.Myjemy misę i wysuszamy.

5.40 g sera miksujemy 5 sek/obr 7

6. Zupę podajemy posypaną serem z dodatkiem grzanek.


poniedziałek, 20 grudnia 2021

NA OBIAD PIERŚ Z KURCZAKA INACZEJ

 


Taka podpowiedź, super szybki smaczny obiad.
W Eldomixe gotuje się na parze ryż, na Varomie warzywa.Warzywa pokroiłam przy pomocy obieraczki do warzyw na wstążki.
W tym czasie piersi z kurczaka przekroiłam wzdłuż, delikatnie rozbiłam tłuczkiem. Zawinęłam z dodatkiem pomidora suszonego i papryki czerwonej, świeżej. Z zewnątrz owinęłam boczkiem. Spięłam wykałaczkami. Takie zraziki usmażyłam na patelni.
Po ugotowaniu ryżu , w Eldomixe przygotowałam sos holenderski.

Sos
250 g masła
50g wody
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
3 żółtka
pieprz

Masło rozpuścić,  w garnku lub misie Eldomixa w 70 stopniach.
odstawić do ostygnięcia.
W tym czasie w misie  założyć motylek, wlać wodę, sok z cytryny i żółtka, sól, pieprz ,podgrzewać 2 min/70 st./obr.4, następnie podgrzewać  kolejne 4-5 min/70 st./obr.4, wlewać pomału roztopione masło.
Sos holenderski jest bardzo dobry do ryby, warzyw gotoanych, lub do mięsa.







czwartek, 16 grudnia 2021

KIEŁBASA WIEPRZOWA NA VAROMIE

 




KIEŁBASA WIEPRZOWA Z VAROMY


To jest próba przedświąteczna.Zrobiłam z połowy porcji, przepis pochodzi z przepisowni.pl

1. 350 g mięsa wieprzowego (ja miałam łopatkę)

2.100 g  boczku wędzonego

3. 2 ząbki czosnku

4. 1/2 łyżeczki soli

5. 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego

6. 1/2 łyżeczki białej gorczycy

woda do parowania

Mięso wieprzowe, lekko zmrożone rozdrobnić  10s/obr.7 Mięso wyjąć.

Boczek pokrojony w mniejsze kawałki rozdrobnić  10s./obr.7.Wyjąć z  naczynia.

Naczynie umyć  rozdrobnić czosnek 3s./obr.8, 

Dodać rozdrobnione mięso i boczek, sól, pieprz i gorczycę, wymieszać 50s/obr.4

Mięso wyjąć, obtoczyć w ulubionych ziołach lub np papryce (albo nie), zawinąć w folię spożywczą lub papier do pieczenia.Uformować kiełbaskę.

Gotować na Varomie 30 minut, obr.2

Mnie smakuje, pchnie wędzonką i czosnkiem, a jest zdrowsza.