Tureckie kofty z wołowiny podane po polsku. Po polsku bo nie robiłam z nich "szaszłyków" tzn. nie umieszczając ich na patyczkach.
Usmażyłam je na zwykłej patelni i podałam w formie kotlecików.
SKŁADNIKI
- 40 dag mięsa wołowego mielonego- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka ajvaru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka przyprawy do cevapcici
- 1 łyżka oliwy
- do smaku : kolendra suszona, pieprz ziołowy,
czarny pieprz sól, zioła prowansalskie, kumin
- 80 mil wody
Wszystko wymieszać, wyrobić mięso, odstawić na pół godziny do lodówki.
Smażyć na oleju, po obu stronach. Ja jeszcze na kilka minut zostawiłam pod przykryciem ,aby doszły i były miękkie.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz