wtorek, 10 listopada 2020

RISOTTO Z CUKINIĄ



 

SKŁADNIKI

270 ml wody

30 ml białego wina 

160 g ryżu do risotto

1 niewielka cukinia

20 g masła klarowanego

1 cebula

20 g parmezanu

1 czubata łyżka  bulionu warzywnego (ja używam bulionów Winiary)


1. Parmezan włożyć do naczynia miksującego , rozdrobić 10s/obr.10

    Przełożyć do osobnej miski.

2. Do naczynia miksującego włożyć przekrojoną na pół cebulę i            pokrojoną na kawałki cukinię. Posiekać 5 s/obr.5

3. Dodać połowę masła, dusić 3 minuty/ obr.1 100 stopni

4. Dodać wino, dusić 1 min/obr. 1/ 100 stopni

5.Dodać  ryż,wodę, bulion, przemieszać kopystką,  dusić 12 minut/ obr.1/ 100 stopni

6. Dodać pozostałe masło, ser, przemieszać kopystką i podawać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz