piątek, 19 marca 2021

KURCZAK Z RYŻEM Z WARZYWAMI DANIE JEDNOGARNKOWE

 




Odkryła to danie niedawno, a ponieważ bardzo lubię ryż, szczególnie ,w jakiś ciekawy sposób dosmaczony, przepis poszedł w ruch.
Potrzebujemy:

2 kawałki kurczaka - udka
czerwona papryka
czosnek
ostra papryka w proszku
słodka papryka w proszku
kurkuma
sól
pieprz
ryż
śmietana 18 tka
bulion warzywny lub inny

Nie podaję ilości, bo można to zrobić na oko. U mnie były 2 kawałki kurczaka, 1/2 papryki, 1/2 szklanki ryżu, szklanka bulionu i 1/2 szklanki śmietany. Przyprawy po 1/2 łyżeczki.

Na patelni  rozgrzewamy olej, obsmażamy kawałki kurczaka, wyjmujemy go na osobny talerz
Na oleju podsmażamy pokrojony czosnek i paprykę, pokrojona w paski, dodajemy przyprawy, ryż, bulion i śmietanę. Dodajemy podsmażonego kurczaka. Gotujemy około 30 minut pod przykryciem.
Gotowe. Ryż jest bardzo smaczny. Można go wykorzystać do innego dania, z innymi dodatkami mięsnymi lub  rybnymi.
 


PLACKI Z JABŁKAMI NA VAROMIE

 




PLACKI Z JABŁAKMI NA PARZE

Cisto robię na oko, takie troszkę  bardziej gęste niż na naleśniki. Dodaję również cukier wanilinowy  i proszek do pieczenia. Jabłka kroję w małe kawałki.

Ponieważ moja  wątroba nie bardzo lubi smażone, postanowiłam wykorzystać  Varomę i zrobić takie racuszki z jabłkami.

Nalałam wody do naczynia miksującego, 110 stopni/ 1 obr. Na głębsze naczynie Varomy położyłam papier do pieczenia, a na niego  ciasto z jabłkami, 4 spore łyżki. Czasu nie nastawiałam bo robiłam to pierwszy raz. Po około 25 minutach placek był "upieczony".




sobota, 6 marca 2021

CZYTAM OLGA TOKARCZUK "CZUŁY NARRATOR"




 Muszę przyznać, że początek był trudny. Książka stanowi zbiór wykładów, esejów autorki i niektóre z nich są na poziomie wiedzy, którą przeciętny czytelnik nie posiada. Radze jednak przemóc się i czytać. Mnie dosłownie urzekły szczególnie dwa wykłady. Jeden dotyczy powstawania Ksiąg Jakubowych i Prowadź swój pług przez kości umarłych. Książki mnie znane , dlatego z zaciekawieniem czytałam " co autor chciał powiedzieć". 

Niezwykłe są przemyślenia Olgo Tokarczuk odnoście życia człowieka, jego trwania, przeznaczenia, jednym słowem filozofia istnienia, drogi, śmierci. Trudna lektura ale bardzo rozwijająca.

Na koniec autorka uraczyła mnie swoją przemową Noblowską.

niedziela, 21 lutego 2021

środa, 17 lutego 2021

PESTO Z RUKOLI I GRANA PADANO

 





Przepis pochodzi z Cookidoo, zmieniłam tylko orzechy.W przepisie są laskowe, ja miałam w domu orzechy nerkowca.

Składniki

1.  80 g sera grana padano

2. 30 g orzechów nerkowca

3. 1 ząbek czosnku

4. 80  g rukoli

5. 150 g oliwy z oliwek

6. 1/2 łyżeczki soli


1.  Rozdrobnić ser- 15s/obr.10

2.  Dodać pozostałe składniki , zmiksować 20s/obr.7.

CZYTAM " Z KIM TAK CI BĘDZIE ŻLE JAK ZE MNĄ" Remigiusz Grzela

 



Na fali zainteresowania Agnieszką Osiecką, po przeczytaniu Jej biografii (opisywałam n blogu), sięgnęłam po biografię innej barwnej postaci naszej kultury, Kaliny Jędrusik. Jest to , jak anonsuje podtytuł, historia jej życia ze Stanisławem Dygatem. Byli małżeństwem ,aż do śmierci pisarza, choć nie było to przykładne małżeństwo, jak nie była "grzeczną" kobietą Kalina Jędrusik.

Bardzo polecam tą książkę. To nie tylko historia Kaliny, ale wielu innych wspaniałych  aktorów, pisarzy, którzy byli znaczącymi postaciami lat powojennych, aż do lat 90-tych, ubiegłego wieku.


DZIEŃ KOTA ?? OTO MOJE !!!!

 





środa, 10 lutego 2021

PĄCZKI

 






Przepis pochodzi z  książki kucharskiej "Kuchnia Polska", wydanej w 1957 roku.

Składniki

1. 1 kg mąki (u mnie była BIO 550 Luksusowa z Lidla)

2. 1/2 litra  mleka

3. 100 g drożdży

4. 120g cukru

5,  7 żółtek , 1 całe jajko

6. 100 g masła

7. 1 kieliszek spirytusu

8. cukier wanilinowy

9. smalec do smażenia

10. cukier puder i sok z cytryny do lukru

11. marmolada do nadziewania pączków


Pierwszy krok to przygotowanie rozczynu.W tym celu rozkruszam drożdże, rozcieram je z 1 łyżką cukru, 1/2 części mleka i  ok.120 g mąki, zaczyn ma być jak gęsta śmietana. (wszystkie składniki powinny być ciepłe, w temp.pokojowej)

Wstawiam tą masę do piekarnika (temp. 30 stopni) i czekam aż wyrośnie.

W tym czasie ucieram na biało jajka z cukrem, rozpuszczam masło.

Mąkę przesiewam do jajek, dodaje wyrośnięty zaczyn, resztę mleka, cukier wanilinowy i spirytus.

Wyrabiam ciasto ,ja robiłam to w robocie planetarnym,  aż zacznie odchodzić od  misy, dodaję rozpuszczone i przestudzone masło, wyrabiam dalej ,ok 15 minut.

Wyrobione ciasto umieszczam znów w piekarniku (30 stopni) i czekam aż wyrośnie.

Kolejny krok to formowanie pączków, odkrawam po kawałku ciasta i formuję kulki, układam na posypanej mąką tacy .

I znów pączki lądują w piekarniku (30 stopni), wyrastają, muszą być pulchne.

Tak wyrośnięte pączki smażę na smalcu, nadziewam marmoladą i lukruje przygotowanym wcześniej lukrem 


czwartek, 14 stycznia 2021

ZIMA 2021

 


Muszę to utrwalić na blogu.Takiej zimy dawno nie było.Leśny świat jest przepiękny dziś.



 




poniedziałek, 11 stycznia 2021

SUPER WOŁOWINA SMAŻONA LUB PAROWANA

 





To jest naprawdę fajne mięsko i szybkie w przygotowaniu. Trzeba mieć wołowinę, chudą np z udźca, kilka przyprawi cebulę.

A to szczegóły

1. 600 g wołowiny

2. 3 cebule

Składniki marynaty:

1. 4 ząbki czosnku

2. 1 mała gruszka bez pestek

3. 1 pęczek dymki

4. 4 łyżeczki brązowego cukru

5. 1 łyżeczka pieprzu

6. 100 ml sosu sojowego

7. 3 łyżeczki sosu sezamowego

Składniki marynaty wrzuciłam do zmiksowania 5 s./obr 7

Cebulę pokroiłam w piórka

Wołowinę w cienkie plastry , tak około 3 milimetrów

Wszystko wymieszałam i  odstawiłam do lodówki na noc , a nawet dłużej. Mięsko marynowało się około 15 godzin.

Tuż przed podaniem wrzuciła część na Varomę do parowania , a część usmażyłam , bez tłuszczu dla Mężusia na patelni.

Smażenie trwało do 10 minut, parowanie też około tego po osiągnięciu temperatury PM 110 stopni.

Wołowinka jest bardzo smaczna ,nawet na drugi dzień. Do tego ryż, suróweczka i obiad gotowy.