Moje gotowanie, co czytam i o czym myślę, trochę więcej niż blog kulinarny
piątek, 19 marca 2021
KURCZAK Z RYŻEM Z WARZYWAMI DANIE JEDNOGARNKOWE
PLACKI Z JABŁKAMI NA VAROMIE
PLACKI Z JABŁAKMI NA PARZE
Cisto robię na oko, takie troszkę bardziej gęste niż na naleśniki. Dodaję również cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Jabłka kroję w małe kawałki.
Ponieważ moja wątroba nie bardzo lubi smażone, postanowiłam wykorzystać Varomę i zrobić takie racuszki z jabłkami.
Nalałam wody do naczynia miksującego, 110 stopni/ 1 obr. Na głębsze naczynie Varomy położyłam papier do pieczenia, a na niego ciasto z jabłkami, 4 spore łyżki. Czasu nie nastawiałam bo robiłam to pierwszy raz. Po około 25 minutach placek był "upieczony".
sobota, 6 marca 2021
CZYTAM OLGA TOKARCZUK "CZUŁY NARRATOR"
Muszę przyznać, że początek był trudny. Książka stanowi zbiór wykładów, esejów autorki i niektóre z nich są na poziomie wiedzy, którą przeciętny czytelnik nie posiada. Radze jednak przemóc się i czytać. Mnie dosłownie urzekły szczególnie dwa wykłady. Jeden dotyczy powstawania Ksiąg Jakubowych i Prowadź swój pług przez kości umarłych. Książki mnie znane , dlatego z zaciekawieniem czytałam " co autor chciał powiedzieć".
Niezwykłe są przemyślenia Olgo Tokarczuk odnoście życia człowieka, jego trwania, przeznaczenia, jednym słowem filozofia istnienia, drogi, śmierci. Trudna lektura ale bardzo rozwijająca.
Na koniec autorka uraczyła mnie swoją przemową Noblowską.
niedziela, 21 lutego 2021
środa, 17 lutego 2021
PESTO Z RUKOLI I GRANA PADANO
Przepis pochodzi z Cookidoo, zmieniłam tylko orzechy.W przepisie są laskowe, ja miałam w domu orzechy nerkowca.
Składniki
1. 80 g sera grana padano
2. 30 g orzechów nerkowca
3. 1 ząbek czosnku
4. 80 g rukoli
5. 150 g oliwy z oliwek
6. 1/2 łyżeczki soli
1. Rozdrobnić ser- 15s/obr.10
2. Dodać pozostałe składniki , zmiksować 20s/obr.7.
CZYTAM " Z KIM TAK CI BĘDZIE ŻLE JAK ZE MNĄ" Remigiusz Grzela
Na fali zainteresowania Agnieszką Osiecką, po przeczytaniu Jej biografii (opisywałam n blogu), sięgnęłam po biografię innej barwnej postaci naszej kultury, Kaliny Jędrusik. Jest to , jak anonsuje podtytuł, historia jej życia ze Stanisławem Dygatem. Byli małżeństwem ,aż do śmierci pisarza, choć nie było to przykładne małżeństwo, jak nie była "grzeczną" kobietą Kalina Jędrusik.
Bardzo polecam tą książkę. To nie tylko historia Kaliny, ale wielu innych wspaniałych aktorów, pisarzy, którzy byli znaczącymi postaciami lat powojennych, aż do lat 90-tych, ubiegłego wieku.
środa, 10 lutego 2021
PĄCZKI
Przepis pochodzi z książki kucharskiej "Kuchnia Polska", wydanej w 1957 roku.
Składniki
1. 1 kg mąki (u mnie była BIO 550 Luksusowa z Lidla)
2. 1/2 litra mleka
3. 100 g drożdży
4. 120g cukru
5, 7 żółtek , 1 całe jajko
6. 100 g masła
7. 1 kieliszek spirytusu
8. cukier wanilinowy
9. smalec do smażenia
10. cukier puder i sok z cytryny do lukru
11. marmolada do nadziewania pączków
Pierwszy krok to przygotowanie rozczynu.W tym celu rozkruszam drożdże, rozcieram je z 1 łyżką cukru, 1/2 części mleka i ok.120 g mąki, zaczyn ma być jak gęsta śmietana. (wszystkie składniki powinny być ciepłe, w temp.pokojowej)
Wstawiam tą masę do piekarnika (temp. 30 stopni) i czekam aż wyrośnie.
W tym czasie ucieram na biało jajka z cukrem, rozpuszczam masło.
Mąkę przesiewam do jajek, dodaje wyrośnięty zaczyn, resztę mleka, cukier wanilinowy i spirytus.
Wyrabiam ciasto ,ja robiłam to w robocie planetarnym, aż zacznie odchodzić od misy, dodaję rozpuszczone i przestudzone masło, wyrabiam dalej ,ok 15 minut.
Wyrobione ciasto umieszczam znów w piekarniku (30 stopni) i czekam aż wyrośnie.
Kolejny krok to formowanie pączków, odkrawam po kawałku ciasta i formuję kulki, układam na posypanej mąką tacy .
I znów pączki lądują w piekarniku (30 stopni), wyrastają, muszą być pulchne.
Tak wyrośnięte pączki smażę na smalcu, nadziewam marmoladą i lukruje przygotowanym wcześniej lukrem
czwartek, 14 stycznia 2021
poniedziałek, 11 stycznia 2021
SUPER WOŁOWINA SMAŻONA LUB PAROWANA
To jest naprawdę fajne mięsko i szybkie w przygotowaniu. Trzeba mieć wołowinę, chudą np z udźca, kilka przyprawi cebulę.
A to szczegóły
1. 600 g wołowiny
2. 3 cebule
Składniki marynaty:
1. 4 ząbki czosnku
2. 1 mała gruszka bez pestek
3. 1 pęczek dymki
4. 4 łyżeczki brązowego cukru
5. 1 łyżeczka pieprzu
6. 100 ml sosu sojowego
7. 3 łyżeczki sosu sezamowego
Składniki marynaty wrzuciłam do zmiksowania 5 s./obr 7
Cebulę pokroiłam w piórka
Wołowinę w cienkie plastry , tak około 3 milimetrów
Wszystko wymieszałam i odstawiłam do lodówki na noc , a nawet dłużej. Mięsko marynowało się około 15 godzin.
Tuż przed podaniem wrzuciła część na Varomę do parowania , a część usmażyłam , bez tłuszczu dla Mężusia na patelni.
Smażenie trwało do 10 minut, parowanie też około tego po osiągnięciu temperatury PM 110 stopni.
Wołowinka jest bardzo smaczna ,nawet na drugi dzień. Do tego ryż, suróweczka i obiad gotowy.