niedziela, 24 października 2021

CHLEB PSZENNY N DROŻDŻACH

 





SKŁADNIKI

720 g mąki pszennej chlebowej 650

550 g wody

1 1/2 łyżeczki soli

opakowanie drożdży suchych 7 g


Mieszamy mąkę z woda, ja wyrabiam w robocie planetarnym ok 10 minut,

- odstawiamy na 40 minut

- dodajmy sól i drożdże, wyrabiamy aż odstaje od ręki,  w robocie ok.10-15 minut

-  odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny

- formujemy bochenek na papierze dobrze posypanym mąką, ciasto jest lejące i klei się

-pieczemy w 250 stopniach, 30-35 minut,  jeżeli chce się mieć chrupiącą skórkę, trzeba piec dłużej, ale wtedy wierzch będzie też przypalony.



sobota, 2 października 2021

 Nie mogę uwierzyć ale dziś zaczęłam ostatnią 6-tkę na przodzie. O rany, kiedy te lat minęły, i pędzą, pędzą pędzą...

Pozdrawiam moich czytelników.Piszę ostatnio mniej. Może taki czas, trudny i przykry. Myślę o naszym kraju. Nie chce pisać o polityce bo jeżeli chodzi o mnie musiała bym przeklinać. Mam nadzieję,że młodzi wybiorą w przyszłości inaczej. Czego, oprócz  zdrowia, życzę sobie na te następne lata mojego życia.




poniedziałek, 28 czerwca 2021

CHLEB PSZENNO-ŻYTNI NA DROŻDŻCH

 


                              Efekt  końcowy


Składniki

- 300 g mąki żytniej do wypieku chleba

- 200 g maki pszennej 650 lub 720 (dobra jest Basia do chleba)

- 1 łyżka cukru

- 25 g drożdży świeżych

- 2 łyżeczki soli

- 400 ml wody ciepłej

- ziarna -ja daję słonecznik i siemie lub mninek


ę mąki pszenne

  Tym razem były takie mąki, ale często używam pszennej razowej albo zamiast pszennej orkiszową.

Krok 1.

Do miski wrzucam drożdże pokruszone, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę  mąki pszennej i 50 g ciepłe wody.Mieszam aż powstanie płyn .

         


-Odstawiam do wyrośnięcia, używam w tym celu piekarnika nagrzanego do 35 stopni

Krok 2


Wyrośnięty zaczyn dodaje do odważonych mąk + sól + woda + ziarna. Mieszam (u mnie w robocie planetarnym, ale można łyżką), jakieś 15 minut, aż ciasto będzie odchodzić od mieszadła (hak) 

Krok 3.

Ciasto  w dzieży odstawiam do wyrośnięcia-znów w piekarniku 35 stopni.

Jak podwoi objętość przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i znów wędruje do piekarnika 35 stopni.






Krok 4.

Wyrośnięte ciasto w formie wyjmuję z piekarnika. Piekarnik nagrzewam do 220 stopni. Wstawiam chleb na 10 minut, Następnie zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę 45 minut.




                          Chlebuś gotowy.

Chleb trzeba wyjąć z formy, zaraz po wyjęciu z pieca i studzić na kratce.

wtorek, 15 czerwca 2021

CZYTAM MI,ŁOŚĆ I WOJNA Max Czornyj

 



Przeczytałam  "Miłość i wojna"  Maxa Czornyj i zachwycona klimatem i tematyką tej powieści, wysłuchałam  inną książke tego autora- Córka nazisty.

Tematyka podobna- II wojna światowa, koniec znanego do tej pory świata, zagłada, śmierć i miłość.

Temat przedstawiony w bardzo subtelny i refleksyjny sposób.Byłam zdziwiona , bo Czornyj w tych powieściach jest inny. Słucha się fantastycznie. Jeżeli kogoś interesuje wojna , a przede wszystkim ludzie, ich ogląd tych strasznych czasów, to polecam.


wtorek, 18 maja 2021

CZYTAM LISTY NA WYCZERPANYM PAPIERZE Agnieszka Osiecka i Jeremi Przybora

 



Wczoraj wieczorem zaczęłam słuchać i nie mogę się doczekać ,aby podzielić się wrażeniami. Przesłuchałam jedną trzecią, jestem zauroczona. Listy czytają Piotr Machalica i Magda Umer. Są to listy, które pisali do siebie w czasie ich dwuletniej wspólnej historii romansowej. Były to lata 1964-1966.

Przede wszystkim urok tej książki i listów polega na tym, że to są w większości wiersze tych wspaniałych poetów. Ich fantastyczne zwrotki pełne miłości, żartu, kpiny, tęsknoty czasem złości i niecierpliwości.

Bardzo ,ale to bardzo polecam, relaksująca lektura  z uśmiechem.


czwartek, 15 kwietnia 2021

BUŁKI Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM

 



Takie bułki dziś wyczarowałam, oczywiście przy pomocy Eldom Perfect Mix. Przepis z cookidoo TM.

Zrobiłam z połowy porcji, ponieważ moja rodzina to ja i M.

SKŁADNIKI

60 g mleka

60 g wody

60 g mleka skondensowanego słodkiego

50 g oleju

1 jajko

szczypta soli

25 g cukru

15 g drożdży świeżych lub 1/2 opakowania suchych

325 g mąki pszennej 


1. Do naczynia wlać mleko i wodę 2 min/37 st/obr.1

2. Dodać mleko skondensowane, olej, jajko, sól, cukier -2 min/obr.3

3. Dodać drożdże i mąkę - 3 min/Pulse

4. Ciasto odstawić do wyrośnięcia

5. Gdy podoi objętość, wyjąc z naczynia na deskę, uformować bułeczki, mnie wyszło 8 szt.

6. Bułki umieścić na blasze wysmarowanej masłem, posmarować mlekiem lub jajkiem, odstawić do wyrośnięcia. U mnie rośnie w piekarniku w temp. 35 stopni

7. Piec w temperaturze 200 stopni , ok. 20 minut.


piątek, 19 marca 2021

KURCZAK Z RYŻEM Z WARZYWAMI DANIE JEDNOGARNKOWE

 




Odkryła to danie niedawno, a ponieważ bardzo lubię ryż, szczególnie ,w jakiś ciekawy sposób dosmaczony, przepis poszedł w ruch.
Potrzebujemy:

2 kawałki kurczaka - udka
czerwona papryka
czosnek
ostra papryka w proszku
słodka papryka w proszku
kurkuma
sól
pieprz
ryż
śmietana 18 tka
bulion warzywny lub inny

Nie podaję ilości, bo można to zrobić na oko. U mnie były 2 kawałki kurczaka, 1/2 papryki, 1/2 szklanki ryżu, szklanka bulionu i 1/2 szklanki śmietany. Przyprawy po 1/2 łyżeczki.

Na patelni  rozgrzewamy olej, obsmażamy kawałki kurczaka, wyjmujemy go na osobny talerz
Na oleju podsmażamy pokrojony czosnek i paprykę, pokrojona w paski, dodajemy przyprawy, ryż, bulion i śmietanę. Dodajemy podsmażonego kurczaka. Gotujemy około 30 minut pod przykryciem.
Gotowe. Ryż jest bardzo smaczny. Można go wykorzystać do innego dania, z innymi dodatkami mięsnymi lub  rybnymi.
 


PLACKI Z JABŁKAMI NA VAROMIE

 




PLACKI Z JABŁAKMI NA PARZE

Cisto robię na oko, takie troszkę  bardziej gęste niż na naleśniki. Dodaję również cukier wanilinowy  i proszek do pieczenia. Jabłka kroję w małe kawałki.

Ponieważ moja  wątroba nie bardzo lubi smażone, postanowiłam wykorzystać  Varomę i zrobić takie racuszki z jabłkami.

Nalałam wody do naczynia miksującego, 110 stopni/ 1 obr. Na głębsze naczynie Varomy położyłam papier do pieczenia, a na niego  ciasto z jabłkami, 4 spore łyżki. Czasu nie nastawiałam bo robiłam to pierwszy raz. Po około 25 minutach placek był "upieczony".




sobota, 6 marca 2021

CZYTAM OLGA TOKARCZUK "CZUŁY NARRATOR"




 Muszę przyznać, że początek był trudny. Książka stanowi zbiór wykładów, esejów autorki i niektóre z nich są na poziomie wiedzy, którą przeciętny czytelnik nie posiada. Radze jednak przemóc się i czytać. Mnie dosłownie urzekły szczególnie dwa wykłady. Jeden dotyczy powstawania Ksiąg Jakubowych i Prowadź swój pług przez kości umarłych. Książki mnie znane , dlatego z zaciekawieniem czytałam " co autor chciał powiedzieć". 

Niezwykłe są przemyślenia Olgo Tokarczuk odnoście życia człowieka, jego trwania, przeznaczenia, jednym słowem filozofia istnienia, drogi, śmierci. Trudna lektura ale bardzo rozwijająca.

Na koniec autorka uraczyła mnie swoją przemową Noblowską.

niedziela, 21 lutego 2021