PROSTY CHŁODNIK Z BOTWINKI
SKŁADNIKI NA 4 TALERZE
SKŁADNIKI NA 4 TALERZE
- około 5-6 młodych buraczków wraz z liśćmi (botwina)
- 4-5 średnich ogórków gruntowych
- pęczek koperku
- 1/2 litra maślanki
- 2 łyżki śmietany 12%
- 2 łyżki jogurt
- sól, pieprz do smaku
Botwinkę siekam na drobno, zalewam odrobiną wody, tak aby tylko przykryła botwinę, zagotowuje krótko.
Po ostudzeniu dodaje ogórki pokrojone w drobną kostkę i posiekany koperek. Dolewam maślankę, jogurt i śmietanę.
Chłodnik doprawiam solą i pieprzem, można dodać czosnku ale ja nie lubię go w tej potrawie.
Zupa musi się dobrze schłodzić w lodówce.
Podaję z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem. Można dodać ugotowane jajko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz