czwartek, 28 czerwca 2018

CUKINIA






Cukinia rośnie jak szalona. Mam w tym roku  BARDZO dużo cukinii i BARDZO dorodną. Co z nią robić??
Wymysliłam taki półprodukt.
Otóż cukienię,  ale również, patisony kroję w kostkę i doprawiam przyprawami. Używam mieszanki Knorr do warzyw z grilla, czosnku w proszku i kolendry z młotkowaną kolendrą. Sól do smaku.
Tak zaprawione warzywa wrzucam na rozgrzany ole i krótko podsmażam mieszając wszystko łyżką. Odstawiam aby warzywa "doszły". Powinny być kruche, broń Boże rozgotowane.
Tak przygotowany półprodukt jadamy ,ot po prostu, z chlebem, albo dodaję inne warzywa surowe (cebula, pomidor) i zakręcam wrapa .  Na drugi dzień można wykorzystać do sosu, dodając np kurczaka, śmietanę i makaron.
Na koniec powiem tylko jedno: nawet mój niejadek warzywny, czyli mąż, zjada z chlebem na kolację. To chyba najlepsza rekomendacja.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz