Przepis podpatrzony na MniamMniam ale troszkę zmieniony. U Grzegorza nazywa się jogurtowy ale ja nie użyłam jogurtu , a sera ricotta i soku z limonki.
Jest to świetny, prosty w wykonaniu deser, lekki bez pieczenia i świetny na upalne, letnie dni.
SKŁADNIKI
SPÓD
- 2 łyżki mieszanki orzechów, migdałów
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- 1 łyżeczka masła rozpuszczonego lub oleju kokosowego
Wszystko miksujemy, wykładamy masą spód formy i wstawiamy do lodówki
MASA SEROWA
- 2 opakowanie sera ricotta (500g)
- 1/2 szklanki cukru lub więcej jeżeli chcemy aby ser był słodki
- sok z 2 limonek
- 3 łyżki żelatyny
Żelatynę rozpuszczamy w małe ilości wody, pozostałe składniki mieszamy, dodajemy schłodzoną żelatynę, wylewamy masę na przygotowany spód i znów wstawiamy do lodówki.
WARSTWA RABARBAROWA
- 6 łodyg rabarbaru
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki żelatyny
Cukier rozpuszczamy na patelni, dodajemy pokrojony rabarbar.Smażymy do momenty rozpadnięcia się rabarbaru, Dodajemy żelatynę.
Otrzymaną w ten sposób galaretkę , po jej przestudzeniu, wlewamy
na serową warstwę o ile już się ścieła.I znów gotowy już deser,
wkładamy do lodówki.
Jest to świetny, prosty w wykonaniu deser, lekki bez pieczenia i świetny na upalne, letnie dni.
SKŁADNIKI
SPÓD
- 2 łyżki mieszanki orzechów, migdałów
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- 1 łyżeczka masła rozpuszczonego lub oleju kokosowego
Wszystko miksujemy, wykładamy masą spód formy i wstawiamy do lodówki
MASA SEROWA
- 2 opakowanie sera ricotta (500g)
- 1/2 szklanki cukru lub więcej jeżeli chcemy aby ser był słodki
- sok z 2 limonek
- 3 łyżki żelatyny
Żelatynę rozpuszczamy w małe ilości wody, pozostałe składniki mieszamy, dodajemy schłodzoną żelatynę, wylewamy masę na przygotowany spód i znów wstawiamy do lodówki.
WARSTWA RABARBAROWA
- 6 łodyg rabarbaru
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki żelatyny
Cukier rozpuszczamy na patelni, dodajemy pokrojony rabarbar.Smażymy do momenty rozpadnięcia się rabarbaru, Dodajemy żelatynę.
Otrzymaną w ten sposób galaretkę , po jej przestudzeniu, wlewamy
na serową warstwę o ile już się ścieła.I znów gotowy już deser,
wkładamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz