niedziela, 3 czerwca 2018

SERNIK NA ZIMNO Z RICOTTĄ I RABARBAREM

Przepis podpatrzony na MniamMniam ale troszkę zmieniony. U Grzegorza nazywa się jogurtowy ale ja nie użyłam jogurtu , a sera ricotta i soku z limonki.
Jest to świetny, prosty w wykonaniu deser, lekki bez pieczenia i świetny na upalne, letnie dni.



SKŁADNIKI

SPÓD
- 1 i 1/1 mieszanki orzechów, migdałów
- 1 łyżeczka masła orzechowego
-  1 łyżeczka masła rozpuszczonego lub oleju kokosowego

Wszystko miksujemy, wykładamy masą spód formy i wstawiamy do lodówki

MASA SEROWA
- 2 opakowanie sera ricotta (500g)
- 1/2 szklanki cukru lub więcej jeżeli chcemy aby ser był słodki
- sok z 2 limonek
- 3 łyżki żelatyny
Żelatynę rozpuszczamy w małe ilości wody, pozostałe składniki  mieszamy, dodajemy  schłodzoną żelatynę, wylewamy masę na przygotowany spód i znów wstawiamy do lodówki.

WARSTWA RABARBAROWA
- 6 łodyg rabarbaru
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki żelatyny

Cukier rozpuszczamy na patelni, dodajemy pokrojony rabarbar.Smażymy do momenty rozpadnięcia się rabarbaru, Dodajemy żelatynę.
Otrzymaną w ten sposób galaretkę , po jej przestudzeniu, wlewamy
 na serową warstwę o ile już się ścieła.I znów gotowy już deser,
wkładamy do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz