Zdjęcia nie mam, trudno, danie robiłam dla gości, w maju i szybko poszło, nie zdążyłam zrobić foto. Nie wszystkim smakowało, ale Jacuś był jak zwykle nie zawodny i chwalił. To na Jego prośbę zamieszczam przepis, choć z miesięcznym opóźnieniem.
SKŁADNIKI
1 kg mięsa wołowego na gulasz
olej
150 (albo ciut więcej nie zaszkodzi) boczku wedzonego
2 spore cebule
4 ząbki czosnku
4 papryki słodkie, jedna ostra lub płatki chili
1 puszka pomidorów lub 4 duże pomidory
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
papryka słodka w proszku -1 łyżeczka
papryka wędzona- 1 łyżeczka
ziemniaki sałatkowe lub kluski
Podsmażyć boczek, po wytopieniu dodać pokrojone mięso,smażyć aż zrumieni. Dodać cebulę i czosnek, dalej podsmażać. Zalać wodą lub bulionem, dodać strąki papryki, doprawić papryką ostrą solą, pieprzem, dusić ok.1,5 godziny. Moim zdaniem trzeba, po prostu dusić aż mięso będzie miękkie. Teraz czas na dodanie pomidorów, koncentratu pomidorowego, ziemniaków pokrojonych w kostkę i pozostałych przypraw-papryka słodka i wędzona w proszku. Dusić, dolewając ew. bulionu lub wody do miękkości ziemniaków.
I na koniec ,jak zwykle moja uwaga- próbować, przyprawy stosować według własnego smaku i to dotyczy każdego przepisu.
SMACZNEGO
SKŁADNIKI
1 kg mięsa wołowego na gulasz
olej
150 (albo ciut więcej nie zaszkodzi) boczku wedzonego
2 spore cebule
4 ząbki czosnku
4 papryki słodkie, jedna ostra lub płatki chili
1 puszka pomidorów lub 4 duże pomidory
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
papryka słodka w proszku -1 łyżeczka
papryka wędzona- 1 łyżeczka
ziemniaki sałatkowe lub kluski
Podsmażyć boczek, po wytopieniu dodać pokrojone mięso,smażyć aż zrumieni. Dodać cebulę i czosnek, dalej podsmażać. Zalać wodą lub bulionem, dodać strąki papryki, doprawić papryką ostrą solą, pieprzem, dusić ok.1,5 godziny. Moim zdaniem trzeba, po prostu dusić aż mięso będzie miękkie. Teraz czas na dodanie pomidorów, koncentratu pomidorowego, ziemniaków pokrojonych w kostkę i pozostałych przypraw-papryka słodka i wędzona w proszku. Dusić, dolewając ew. bulionu lub wody do miękkości ziemniaków.
I na koniec ,jak zwykle moja uwaga- próbować, przyprawy stosować według własnego smaku i to dotyczy każdego przepisu.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz