SKŁADNIKI
udka lub ćwiartki z kurczaka
3 pomarańcze
3 ząbki czosnku
1 cm imbiru
olej do smażenia
1 łyżka kurkumy
sól
Udka posolić. Ważne aby były to kawałki kurczaka ze skórą i kością. Z piersi ni wyjdzie, potrzebny jest tłuszcz, który wydzieli się z mięsa.
Udka obsmażyć z obu stron złoty kolor. Przełożyć do naczynia do zapiekania, wysmarowanego olejem lub masłem.
Wycisnąć sok z 1 pomarańczy, dodać do soku czosnek drobno pokrojony, lub zmiażdżony w prasce, pokrojony drobno imbir i kurkumę.
Zalać mięso, wstawić do piekarnika na około 20 min 180 stopni.
Pozostałe 2 pomarańcze pokroić w półplasterki.
Dodać plasterki pomarańczy do mięsa. Zapiekać jeszcze 30 minut.
Naczynie przykryć, aby sos nie wyparował i pomarańcze nie przypiekły się.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz