poniedziałek, 20 grudnia 2021

NA OBIAD PIERŚ Z KURCZAKA INACZEJ

 


Taka podpowiedź, super szybki smaczny obiad.
W Eldomixe gotuje się na parze ryż, na Varomie warzywa.Warzywa pokroiłam przy pomocy obieraczki do warzyw na wstążki.
W tym czasie piersi z kurczaka przekroiłam wzdłuż, delikatnie rozbiłam tłuczkiem. Zawinęłam z dodatkiem pomidora suszonego i papryki czerwonej, świeżej. Z zewnątrz owinęłam boczkiem. Spięłam wykałaczkami. Takie zraziki usmażyłam na patelni.
Po ugotowaniu ryżu , w Eldomixe przygotowałam sos holenderski.

Sos
250 g masła
50g wody
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
3 żółtka
pieprz

Masło rozpuścić,  w garnku lub misie Eldomixa w 70 stopniach.
odstawić do ostygnięcia.
W tym czasie w misie  założyć motylek, wlać wodę, sok z cytryny i żółtka, sól, pieprz ,podgrzewać 2 min/70 st./obr.4, następnie podgrzewać  kolejne 4-5 min/70 st./obr.4, wlewać pomału roztopione masło.
Sos holenderski jest bardzo dobry do ryby, warzyw gotoanych, lub do mięsa.







czwartek, 16 grudnia 2021

KIEŁBASA WIEPRZOWA NA VAROMIE

 




KIEŁBASA WIEPRZOWA Z VAROMY


To jest próba przedświąteczna.Zrobiłam z połowy porcji, przepis pochodzi z przepisowni.pl

1. 350 g mięsa wieprzowego (ja miałam łopatkę)

2.100 g  boczku wędzonego

3. 2 ząbki czosnku

4. 1/2 łyżeczki soli

5. 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego

6. 1/2 łyżeczki białej gorczycy

woda do parowania

Mięso wieprzowe, lekko zmrożone rozdrobnić  10s/obr.7 Mięso wyjąć.

Boczek pokrojony w mniejsze kawałki rozdrobnić  10s./obr.7.Wyjąć z  naczynia.

Naczynie umyć  rozdrobnić czosnek 3s./obr.8, 

Dodać rozdrobnione mięso i boczek, sól, pieprz i gorczycę, wymieszać 50s/obr.4

Mięso wyjąć, obtoczyć w ulubionych ziołach lub np papryce (albo nie), zawinąć w folię spożywczą lub papier do pieczenia.Uformować kiełbaskę.

Gotować na Varomie 30 minut, obr.2

Mnie smakuje, pchnie wędzonką i czosnkiem, a jest zdrowsza.


czwartek, 25 listopada 2021

MAJONEZ ELDOM PERFECT MIX 1

 




SKŁADNIKI

1 jajko

2 łyżki musztardy

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu

sok z 1/2 cytryny

1 łyżeczka octu 10%

1 łyżeczka cukru

olej ok. 3/4 litra.

Zakładamy motylek, wkładamy wszystkie składniki z wyjątkiem oleju, zaczynamy miksować obr, 4, wlewamy trochę oleju pomału (ok.1/2 szklanki) a następnie cały pozostały olej.Efekt otrzymałam po 30 sek. Podpatrywałam jaką ma konsystencję. Gdyby był za gęsty można dodać wody.

Jst to autorski przepis Pani Małgorzaty , która prowadzi lavy na swojej stronie Thermomi radość każdego dnia.

niedziela, 24 października 2021

CHLEB PSZENNY N DROŻDŻACH

 





SKŁADNIKI

720 g mąki pszennej chlebowej 650

550 g wody

1 1/2 łyżeczki soli

opakowanie drożdży suchych 7 g


Mieszamy mąkę z woda, ja wyrabiam w robocie planetarnym ok 10 minut,

- odstawiamy na 40 minut

- dodajmy sól i drożdże, wyrabiamy aż odstaje od ręki,  w robocie ok.10-15 minut

-  odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny

- formujemy bochenek na papierze dobrze posypanym mąką, ciasto jest lejące i klei się

-pieczemy w 250 stopniach, 30-35 minut,  jeżeli chce się mieć chrupiącą skórkę, trzeba piec dłużej, ale wtedy wierzch będzie też przypalony.



sobota, 2 października 2021

 Nie mogę uwierzyć ale dziś zaczęłam ostatnią 6-tkę na przodzie. O rany, kiedy te lat minęły, i pędzą, pędzą pędzą...

Pozdrawiam moich czytelników.Piszę ostatnio mniej. Może taki czas, trudny i przykry. Myślę o naszym kraju. Nie chce pisać o polityce bo jeżeli chodzi o mnie musiała bym przeklinać. Mam nadzieję,że młodzi wybiorą w przyszłości inaczej. Czego, oprócz  zdrowia, życzę sobie na te następne lata mojego życia.




poniedziałek, 28 czerwca 2021

CHLEB PSZENNO-ŻYTNI NA DROŻDŻCH

 


                              Efekt  końcowy


Składniki

- 300 g mąki żytniej do wypieku chleba

- 200 g maki pszennej 650 lub 720 (dobra jest Basia do chleba)

- 1 łyżka cukru

- 25 g drożdży świeżych

- 2 łyżeczki soli

- 400 ml wody ciepłej

- ziarna -ja daję słonecznik i siemie lub mninek


ę mąki pszenne

  Tym razem były takie mąki, ale często używam pszennej razowej albo zamiast pszennej orkiszową.

Krok 1.

Do miski wrzucam drożdże pokruszone, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę  mąki pszennej i 50 g ciepłe wody.Mieszam aż powstanie płyn .

         


-Odstawiam do wyrośnięcia, używam w tym celu piekarnika nagrzanego do 35 stopni

Krok 2


Wyrośnięty zaczyn dodaje do odważonych mąk + sól + woda + ziarna. Mieszam (u mnie w robocie planetarnym, ale można łyżką), jakieś 15 minut, aż ciasto będzie odchodzić od mieszadła (hak) 

Krok 3.

Ciasto  w dzieży odstawiam do wyrośnięcia-znów w piekarniku 35 stopni.

Jak podwoi objętość przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i znów wędruje do piekarnika 35 stopni.






Krok 4.

Wyrośnięte ciasto w formie wyjmuję z piekarnika. Piekarnik nagrzewam do 220 stopni. Wstawiam chleb na 10 minut, Następnie zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę 45 minut.




                          Chlebuś gotowy.

Chleb trzeba wyjąć z formy, zaraz po wyjęciu z pieca i studzić na kratce.

wtorek, 15 czerwca 2021

CZYTAM MI,ŁOŚĆ I WOJNA Max Czornyj

 



Przeczytałam  "Miłość i wojna"  Maxa Czornyj i zachwycona klimatem i tematyką tej powieści, wysłuchałam  inną książke tego autora- Córka nazisty.

Tematyka podobna- II wojna światowa, koniec znanego do tej pory świata, zagłada, śmierć i miłość.

Temat przedstawiony w bardzo subtelny i refleksyjny sposób.Byłam zdziwiona , bo Czornyj w tych powieściach jest inny. Słucha się fantastycznie. Jeżeli kogoś interesuje wojna , a przede wszystkim ludzie, ich ogląd tych strasznych czasów, to polecam.