Moje gotowanie, co czytam i o czym myślę, trochę więcej niż blog kulinarny
sobota, 25 grudnia 2021
poniedziałek, 20 grudnia 2021
NA OBIAD PIERŚ Z KURCZAKA INACZEJ
czwartek, 16 grudnia 2021
KIEŁBASA WIEPRZOWA NA VAROMIE
KIEŁBASA WIEPRZOWA Z VAROMY
To jest próba przedświąteczna.Zrobiłam z połowy porcji, przepis pochodzi z przepisowni.pl
1. 350 g mięsa wieprzowego (ja miałam łopatkę)
2.100 g boczku wędzonego
3. 2 ząbki czosnku
4. 1/2 łyżeczki soli
5. 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
6. 1/2 łyżeczki białej gorczycy
woda do parowania
Mięso wieprzowe, lekko zmrożone rozdrobnić 10s/obr.7 Mięso wyjąć.
Boczek pokrojony w mniejsze kawałki rozdrobnić 10s./obr.7.Wyjąć z naczynia.
Naczynie umyć rozdrobnić czosnek 3s./obr.8,
Dodać rozdrobnione mięso i boczek, sól, pieprz i gorczycę, wymieszać 50s/obr.4
Mięso wyjąć, obtoczyć w ulubionych ziołach lub np papryce (albo nie), zawinąć w folię spożywczą lub papier do pieczenia.Uformować kiełbaskę.
Gotować na Varomie 30 minut, obr.2
Mnie smakuje, pchnie wędzonką i czosnkiem, a jest zdrowsza.
czwartek, 25 listopada 2021
MAJONEZ ELDOM PERFECT MIX 1
SKŁADNIKI
1 jajko
2 łyżki musztardy
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka octu 10%
1 łyżeczka cukru
olej ok. 3/4 litra.
Zakładamy motylek, wkładamy wszystkie składniki z wyjątkiem oleju, zaczynamy miksować obr, 4, wlewamy trochę oleju pomału (ok.1/2 szklanki) a następnie cały pozostały olej.Efekt otrzymałam po 30 sek. Podpatrywałam jaką ma konsystencję. Gdyby był za gęsty można dodać wody.
Jst to autorski przepis Pani Małgorzaty , która prowadzi lavy na swojej stronie Thermomi radość każdego dnia.
niedziela, 24 października 2021
CHLEB PSZENNY N DROŻDŻACH
SKŁADNIKI
720 g mąki pszennej chlebowej 650
550 g wody
1 1/2 łyżeczki soli
opakowanie drożdży suchych 7 g
Mieszamy mąkę z woda, ja wyrabiam w robocie planetarnym ok 10 minut,
- odstawiamy na 40 minut
- dodajmy sól i drożdże, wyrabiamy aż odstaje od ręki, w robocie ok.10-15 minut
- odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny
- formujemy bochenek na papierze dobrze posypanym mąką, ciasto jest lejące i klei się
-pieczemy w 250 stopniach, 30-35 minut, jeżeli chce się mieć chrupiącą skórkę, trzeba piec dłużej, ale wtedy wierzch będzie też przypalony.
sobota, 2 października 2021
Nie mogę uwierzyć ale dziś zaczęłam ostatnią 6-tkę na przodzie. O rany, kiedy te lat minęły, i pędzą, pędzą pędzą...
Pozdrawiam moich czytelników.Piszę ostatnio mniej. Może taki czas, trudny i przykry. Myślę o naszym kraju. Nie chce pisać o polityce bo jeżeli chodzi o mnie musiała bym przeklinać. Mam nadzieję,że młodzi wybiorą w przyszłości inaczej. Czego, oprócz zdrowia, życzę sobie na te następne lata mojego życia.
poniedziałek, 28 czerwca 2021
CHLEB PSZENNO-ŻYTNI NA DROŻDŻCH
Efekt końcowy
Składniki
- 300 g mąki żytniej do wypieku chleba
- 200 g maki pszennej 650 lub 720 (dobra jest Basia do chleba)
- 1 łyżka cukru
- 25 g drożdży świeżych
- 2 łyżeczki soli
- 400 ml wody ciepłej
- ziarna -ja daję słonecznik i siemie lub mninek
Tym razem były takie mąki, ale często używam pszennej razowej albo zamiast pszennej orkiszową.
Krok 1.
Do miski wrzucam drożdże pokruszone, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki pszennej i 50 g ciepłe wody.Mieszam aż powstanie płyn .
-Odstawiam do wyrośnięcia, używam w tym celu piekarnika nagrzanego do 35 stopni
Krok 2
Wyrośnięty zaczyn dodaje do odważonych mąk + sól + woda + ziarna. Mieszam (u mnie w robocie planetarnym, ale można łyżką), jakieś 15 minut, aż ciasto będzie odchodzić od mieszadła (hak)
Krok 3.
Ciasto w dzieży odstawiam do wyrośnięcia-znów w piekarniku 35 stopni.
Jak podwoi objętość przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i znów wędruje do piekarnika 35 stopni.
Krok 4.
Wyrośnięte ciasto w formie wyjmuję z piekarnika. Piekarnik nagrzewam do 220 stopni. Wstawiam chleb na 10 minut, Następnie zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę 45 minut.
Chlebuś gotowy.
wtorek, 15 czerwca 2021
CZYTAM MI,ŁOŚĆ I WOJNA Max Czornyj
Przeczytałam "Miłość i wojna" Maxa Czornyj i zachwycona klimatem i tematyką tej powieści, wysłuchałam inną książke tego autora- Córka nazisty.
Tematyka podobna- II wojna światowa, koniec znanego do tej pory świata, zagłada, śmierć i miłość.
Temat przedstawiony w bardzo subtelny i refleksyjny sposób.Byłam zdziwiona , bo Czornyj w tych powieściach jest inny. Słucha się fantastycznie. Jeżeli kogoś interesuje wojna , a przede wszystkim ludzie, ich ogląd tych strasznych czasów, to polecam.