sobota, 21 listopada 2020

TARTA JABŁKOWA ROZETA

 




SKŁADNIKI

Ciasto:

75 g masła

150 g mąki

1 szczypta soli

1/2 łyżeczki cukru wanilinowego

50 g wody zimnej


Jabłka

cukier do posypania jabłek

20 g masła na wierzch tarty

Jabłka pokroić na plasterki, bez gniazd nasiennych, skórkę zostawiłam.

Składniki cista wrzuciłam do PM - 30 sek/obr 5

Ciasto wyłożyłam w formie i odłożyłam do lodówki. W tym zcasie przygotowałam jabłka.

Jabłka ułożyłam na cieście, tworząc rozetę.

Posypałam cukrem, na wierzch położyłam kawałki masła.

Piekłąm 35 minut w temperaturze 180 stopni.


PASZTET Z MIĘSA Z ROSOŁU

 



Uzbierałam sporo mięsa z rosołu. Zwykle wkładam do zamrażarki, gdy się uzbiera robię pierogi albo krokiety. Tym razem miałam sporo wołowiny i kawałek pieczeni, która zalegała w zamrażarce już długo. Postanowiłam zrobić pasztet.

Składniki

1. Wspomniane mięso ok. 700 g, plus ok.150 g wątróbki drobiowej

2. Bułka 

3. Marchew 1 większa

4. Spora cebulę

5. Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

6. Bulion warzywny

Wszystko zapakowałam do garnka, gotowałam do miękkości marchwi, następnie dodałam bułkę. Odczekała do wystygnięcia. W tym czasie bułka namoczyła się sosem.

Wszystko zostało zmiksowane w PM i upieczone. Temp. 200 stopni,

ok. 1 godz. 


wtorek, 10 listopada 2020

RISOTTO Z CUKINIĄ



 

SKŁADNIKI

270 ml wody

30 ml białego wina 

160 g ryżu do risotto

1 niewielka cukinia

20 g masła klarowanego

1 cebula

20 g parmezanu

1 czubata łyżka  bulionu warzywnego (ja używam bulionów Winiary)


1. Parmezan włożyć do naczynia miksującego , rozdrobić 10s/obr.10

    Przełożyć do osobnej miski.

2. Do naczynia miksującego włożyć przekrojoną na pół cebulę i            pokrojoną na kawałki cukinię. Posiekać 5 s/obr.5

3. Dodać połowę masła, dusić 3 minuty/ obr.1 100 stopni

4. Dodać wino, dusić 1 min/obr. 1/ 100 stopni

5.Dodać  ryż,wodę, bulion, przemieszać kopystką,  dusić 12 minut/ obr.1/ 100 stopni

6. Dodać pozostałe masło, ser, przemieszać kopystką i podawać.


sobota, 7 listopada 2020

PIANKA MALINA + CZARNA PORZECZKA

 

W przepisach  na Thermomix nazywa się ten deser  PIANKA JAGODOWA. Ja miałam swoje maliny i czarną porzeczkę, zamrożone i z nich skorzystałam. Myślę, że można zrobić taki deser z  każdych owoców, czy mrożonych mieszanek owocowych, dostępnych w sklepach.

Składniki na 3-4  porcje

1. 150 g owoców mrożonych

2. 20 g cukru pudru

3. 1 białko

Wrzucamy wszystko do misy, miksujemy 1 minutę/ obr 5-6

Instalujemy motylek - mieszanie 8 minut/ obr 4-5

Te obroty i czas trzeba kontrolować, niestety przepis z TM u mnie się nie sprawdził, wszystko trwało dłużej. Zaglądałam do misy bez przerywania ubijania i oceniałam czy o już wygląda jak pianka.

Wyglądała tak:



I efekt końcowy w pucharku z czekoladą i biszkoptami.



czwartek, 5 listopada 2020

JESIENNE KIJKOWANIE CD

 

Piękny, słoneczny dzień, jesienny ale i mój świąteczny, imieninowy.  Tak niektóre Elżbiety obchodzą swoje święto dziś.

Tak sobie pomyślałam, że zrobię taki cykl, może uda mi się pokazać mój las w różnych porach roku, a ściślej, te same miejsca w różnych porach roku.

Ta obietnica będzie nie mobilizowała do częstych spacerów, chociaż chyba jestem już nałogowcem i ciągnie mnie w las.






środa, 4 listopada 2020

JESIENNY SPACER

 








Podczas mojego dzisiejszego marszu "z kijami" zauroczyły mnie jesienne drzewa, w bliskim i dalszym planie. To już znikające tej jesieni widoki , ale zawsze, te złote liście polskiej jesieni, upiększają jesienny krajobraz.

wtorek, 27 października 2020

CZYTAM Dominik Szczepański 'CZAPKINS"

 



Nie przypuszczałam, że tak zainteresuje mnie ta postać. Tomek Mackiewicz, himalaista, zginął dwa lata temu na Nanga Parbat. Pamiętam, że media żyły tym wydarzeniem i relacjonowały akcje ratunkową  z udziałem polskich wspinaczy.

Ale w tej biografii nie skupiamy się na wspinaczkach, technikach, górach. Bohaterem jest Tomek, Czapa, Czapkins, nietuzinkowy człowiek, z ciekawym życiorysem, charakterem, osobowoiścią.

Bardzo polecam, nawet tym, którzy nie czytają biografii. Dużą robotę zrobił lektor (słuchałam audiobooka) Filip Kosior. Myślę, że miłośnikom audiobooków nie trzeba przedstawiać tej postaci. Ja szukając na Storytel coś do czytania, często wpisuje najpierw Jego nazwisko, bo wiem, że nawet jak czyta instrukcję obsługi, to to jest ciekawe.

sobota, 17 października 2020

BROWNIE

 



BROWNIE

SKŁADNIKI

200 gorzkiej czekolady

250 g cukru

200 g masła

 3 jajka

135 g mąki tortowej


1. Wrzucamy do PM czekoladę w kawałkach - rozdrabniamy   4s/ obr.8

2. Dosypujemy cukier i dokładamy masło- podgrzewamy  6 minut/obr.2. temp.90 stopni

3. Masę pozostawiamy na 10 minut aby przestygła

4. Dodajemy mąkę i jajka- mieszamy 20s/obr. 4

5. Masę przekładamy do formy pieczemy 35 minut w 160 stopniach.

 Gotowe ciasto, lekko wystudzone polałam polewą czekoladową i posypałam orzechami.


czwartek, 8 października 2020

KACZKA PIECZONA

 



1 kaczka lub pół
sól
pieprz
słodka papryka
tymianek
majeranek
jabłka
ziemniaki
olej

Kaczkę piekłam w niedzielę, bo to takie gościnno-niedzielne danie. Rano pół kaczki włożyłam do solanki. (1 łyżka soli na 1,5 litra wody). Leżała tak sobie przez 3 godziny. 

Po osuszeniu ręcznikiem papierowym kaczuszkę natarłam pieprzem, papryką słodką, majerankiem i do środka tymianek.

Osobno przygotowałam jabłka - wydrążone ,pokrojone w połówki  i ziemniaki- obrane 

Do naczynia (u mnie garnek rzymski) nalałam trochę oleju, włożyłam kaczkę,

Piekarnik 160 stopni -pieczenie  pod przykryciem1 godzinę, następnie odkryłam kaczkę, polałam sosem, dodałam jabłka i ziemniaki, ponownie do piekarnika na 1 godzinę ,pod przykryciem.

Po tym czasie odkryłam naczynie i piekłam jeszcze 1/2 godziny.


niedziela, 27 września 2020

SCHAB SMAŻONY W MARYNACIE JAPOŃSKIEJ

 



SKŁADNIKI

600 g schabu

MARYNATA

2 ząbki czosnku

6 łyżek sosu sojowego

2 łyżki oleju

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

0,5 łyżeczki imbiru

0,5 łyżeczki kolendry

Mięso pokroiłam w paski, zanurzyłam  w przygotowanej marynacie. Odstawiłam na 3 godz

Po tym czasie usmażyłam wszystko na patelni. Gotowe.

Podałam z ryżem i kapustą pekińską zaparzoną na patelni z czosnkiem i oliwą.