czwartek, 21 września 2017

SAŁATKA Z BURAKÓW W SŁOIKACH - SPIŻARNIA

Robię  tą sałatkę każdej jesieni. Buraki już nabrały soczystości i słodkości, pora więc na ich przetwarzanie. Będę jeszcze kisić buraki. Sposób na kiszenie tych warzyw opisałam już na blogu (zakładka "spiżarnia").

SKŁADNIKI
- 6 kg buraków
- 7-8 sztuk czerwonej papryki
- 7 cebul
-  500 ml wody
- 250 ml 10% octu
- 2 łyżki soli
- 2 szklanki cukru
- 1 łyżka oleju

Buraki gotuję w "mundurkach". Odcedzam i ,jak przestygną trochę,
ściągam skórkę. Jest to bardzo prosta czynność, nie trzeba używać noża, ściąga się ręką. Buraki ścieram na dużych oczkach tarki.
Pozostałe składniki kroję na paski, łączę z octem, olejem ,cukrem i solą i zagotowuję. Dodaję buraki i gotuję .
Gorące wkładam do słoików. Gotowe.


Tak przygotowane buraki można podawać na zimno ,można też  podgrzać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz