Robię tą sałatkę każdej jesieni. Buraki już nabrały soczystości i słodkości, pora więc na ich przetwarzanie. Będę jeszcze kisić buraki. Sposób na kiszenie tych warzyw opisałam już na blogu (zakładka "spiżarnia").
Tak przygotowane buraki można podawać na zimno ,można też podgrzać.
SKŁADNIKI
- 6 kg buraków
- 7-8 sztuk czerwonej papryki
- 7 cebul
- 500 ml wody
- 250 ml 10% octu
- 2 łyżki soli
- 2 szklanki cukru
- 1 łyżka oleju
Buraki gotuję w "mundurkach". Odcedzam i ,jak przestygną trochę,
ściągam skórkę. Jest to bardzo prosta czynność, nie trzeba używać noża, ściąga się ręką. Buraki ścieram na dużych oczkach tarki.
Pozostałe składniki kroję na paski, łączę z octem, olejem ,cukrem i solą i zagotowuję. Dodaję buraki i gotuję .
Gorące wkładam do słoików. Gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz