W weekend zrobiłam dwie potrawy, małe , szybkie w przygotowaniu. Tu opiszę cebulę, którą podpatrzyłam w programie Jakubiaka. Drugie danko będzie tuż obok w kolejnym poście. Nazwał je cebula piklowana. Lubię mieć w lodówce takie dodatki, a ponieważ mam z własnej grządki czerwoną cebulę, pomyślałam, zrobię słoik , zobaczymy co z tego będzie.
Składniki
- 1/4 wody
- 1/2 łyżki soli
Płynne składniki wlałam do wysokiego rondelka, dodałam cukier, sól. Podgrzewałam do momentu rozpuszczenia się cukru. Dorzuciłam pokrojoną w plasterki cebulę, zagotowałam. Radzę próbować smak zalewy i cebuli. Mnie w pierwszej wersji wyszła za słodka, dolałam więc mocniejszego octu.
Tak przygotowaną cebule można przechowywać w lodówce kilka tygodni. Używać do kanapek, sałatek, ryby itd.
- 5-6 sztuk czerwonej cebuli
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki octu winnego (jeżeli lubicie ostrzej można dodać
10-procentowego spirytusowego)- 1/4 wody
- 1/2 łyżki soli
Płynne składniki wlałam do wysokiego rondelka, dodałam cukier, sól. Podgrzewałam do momentu rozpuszczenia się cukru. Dorzuciłam pokrojoną w plasterki cebulę, zagotowałam. Radzę próbować smak zalewy i cebuli. Mnie w pierwszej wersji wyszła za słodka, dolałam więc mocniejszego octu.
Tak przygotowaną cebule można przechowywać w lodówce kilka tygodni. Używać do kanapek, sałatek, ryby itd.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz