środa, 29 listopada 2017

CIASTO DROŻDŻOWE


SKŁADNIKI
500 g mąki pszennej
50 g drożdży świeżych
1 całe jajko i 2 żółtka
1 szklanka ciepłego mleka
100 g masła roztopionego i schłodzonego
1 łyżka oliwy lub oleju do posmarowania formy
120 g cukru
rodzynki
cukier wanilinowy

Masło rozpuściłam, a z 2 łyżek mąki, drożdży i 1  łyżki cukru zrobiłam zaczyn, pozostawiłam do wyrośnięcia.
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w naczyniu miksującym.

Wyrabiamy ciasto 3 minuty/ PULSE
Pozostawiamy w naczyniu na 30 minut, do wyrośnięcia.
Następnie przemieszamy 30 s/ obr.3 
Ciasto wyjmujemy szpatułką, możliwe,że trzeba będzie zdemontować nóż, i wkładamy do przygotowanej wcześnie formy do pieczenia, wyłożonej papierem lub posmarowanej olejem.
Pieczemy 40 minut w 200 stopniach.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz