środa, 14 marca 2018

PIERŚ Z KACZKI Z SOSEM ŚLIWKOWYM I PURE KALAFIOROW-SELEROWYM - ELDOM PM

Ten przepis  pochodzi z najnowszej książki TM "Dania mięsne"
Jest troche skomplikowany, składa się z trzech potraw: piersi kaczki, sos śliwkowy i mus kalafiorowo-selerowy. Jest trochę roboty.



W skrócie : w misie gotuje się sos, w tym czasie na Varomie parują się piersi kaczki i warzywa. Osobno po ugotowaniu warzyw i kaczki przygotowujemy mus warzywny.


SKŁADNIKI

PIERSI KACZKI
marynata- sól, pieprz, jałowiec, tymianek,olej
Piersi kaczki obtaczamy mieszanką marynaty, zawijamy szczelnie w folię i odstawiamy na noc do lodówki, albo na kilka godzin.

SOS ŚLIWKOWY
150 g cebuli
30 g cukru
100 g wody
1/2 koncentratu bulionu drobiowego lub 1/2 kostki bulionowej
300 g czerwonego wina wytrawnego
60 g śliwek suszonych bez pestek
Do naczynia wkładamy cebulę i cukier , dusimy 5 min/120 st/obr.1.
Dodajemy pozostałe składniki sosu, gotujemy 25 min/20 st///obr1,a na Varomie parują się piersi i warzywa.
Po tym czasie piersi odstawić do piekarnika nagrzanego do 50 stopni, to samo zrobić z sosem śliwkowym.
Do umytego naczynia miksującego wkładamy uparowanego kalafiora i selera, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki gałki musk. 120 g mleka i 120 g śmietany 30%.  Gotować 5 min/100st/obr.3
i miksujemy po tym czasie 20sek/obr 9 Piure włożyć do piekarnika. Filety odwinąć z foli, płyn, który się wytworzył wlewamy do sos śliwkowego, piersi podsmażamy z obu stron na patelni.
Mam nadzieję, że udało mi się to wszystko opisać w miarę jasno, w przypadku wątpliwości piszcie w komentarzach lub na mojej stronie  a facebooku  KUCHNIA CODZIENNA                                    


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz