Pizzę robię nie pierwszy raz, ale po raz pierwszy wykorzystałam przepis z TM (Radość gotowania) i mój polski TM czyli PM.
SKŁADNIKI NA CIASTO
350 g mąki pszennej
180 g letniej wody
20 g świeżych drożdży
25 g oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczko cukru
Po wożeniu składników, w podanej kolejności do naczyni miksującego, wyrabiamy ciasto- 2min/37 st/PULSE
Ciasto odstawiłam do wyrośnięcia, po czym rozwałkowałam i po dodaniu dodatków: sos pomidorowy, kiełbasa szynkowa, pieczarki, ser, pomidory, piekłam w rozgrzanym piekarniku 210 st/ 20min
W przygotowaniu tego ciasta w PM ważne jest aby nie miksować długo, bo urządzenie się nagrzewa.Nastawiłam 37 stopni, ale poszybwała do 44 w ciągu tych 2 minut. Nie można przegrzać ciasta. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tym temacie??
SKŁADNIKI NA CIASTO
350 g mąki pszennej
180 g letniej wody
20 g świeżych drożdży
25 g oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczko cukru
Po wożeniu składników, w podanej kolejności do naczyni miksującego, wyrabiamy ciasto- 2min/37 st/PULSE
Ciasto odstawiłam do wyrośnięcia, po czym rozwałkowałam i po dodaniu dodatków: sos pomidorowy, kiełbasa szynkowa, pieczarki, ser, pomidory, piekłam w rozgrzanym piekarniku 210 st/ 20min
W przygotowaniu tego ciasta w PM ważne jest aby nie miksować długo, bo urządzenie się nagrzewa.Nastawiłam 37 stopni, ale poszybwała do 44 w ciągu tych 2 minut. Nie można przegrzać ciasta. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tym temacie??
To prawda, nagrzewa się przy wyrabianiu ciast. Dlatego ja nauczyłam się, żeby po podgrzaniu drożdży z plynem i dodaniu maki, oliwy, mieszam kilka sekund na 3, potem niecala minute pulse. Wtedy ciasto jest dobre.
OdpowiedzUsuńTak, w miarę użytkowania nabieramy doświadczenia.Ciasto na pizzę wychodzi mi dobre, gorzej z ciastem drożdżowym, jest delikatniejsze i trzeba bardzo uważać. W przypadku ciast na pizzę pomijam pierwszy etap podgrzewania , wrzucam wszystko, w tym drożdże w proszku i włączam pulse. Odstawiam do wyrośnięcia, dając ciastu więcej czasu.
OdpowiedzUsuń