środa, 14 marca 2018

PIERŚ Z KACZKI Z SOSEM ŚLIWKOWYM I PURE KALAFIOROW-SELEROWYM - ELDOM PM

Ten przepis  pochodzi z najnowszej książki TM "Dania mięsne"
Jest troche skomplikowany, składa się z trzech potraw: piersi kaczki, sos śliwkowy i mus kalafiorowo-selerowy. Jest trochę roboty.



W skrócie : w misie gotuje się sos, w tym czasie na Varomie parują się piersi kaczki i warzywa. Osobno po ugotowaniu warzyw i kaczki przygotowujemy mus warzywny.


SKŁADNIKI

PIERSI KACZKI
marynata- sól, pieprz, jałowiec, tymianek,olej
Piersi kaczki obtaczamy mieszanką marynaty, zawijamy szczelnie w folię i odstawiamy na noc do lodówki, albo na kilka godzin.

SOS ŚLIWKOWY
150 g cebuli
30 g cukru
100 g wody
1/2 koncentratu bulionu drobiowego lub 1/2 kostki bulionowej
300 g czerwonego wina wytrawnego
60 g śliwek suszonych bez pestek
Do naczynia wkładamy cebulę i cukier , dusimy 5 min/120 st/obr.1.
Dodajemy pozostałe składniki sosu, gotujemy 25 min/20 st///obr1,a na Varomie parują się piersi i warzywa.
Po tym czasie piersi odstawić do piekarnika nagrzanego do 50 stopni, to samo zrobić z sosem śliwkowym.
Do umytego naczynia miksującego wkładamy uparowanego kalafiora i selera, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki gałki musk. 120 g mleka i 120 g śmietany 30%.  Gotować 5 min/100st/obr.3
i miksujemy po tym czasie 20sek/obr 9 Piure włożyć do piekarnika. Filety odwinąć z foli, płyn, który się wytworzył wlewamy do sos śliwkowego, piersi podsmażamy z obu stron na patelni.
Mam nadzieję, że udało mi się to wszystko opisać w miarę jasno, w przypadku wątpliwości piszcie w komentarzach lub na mojej stronie  a facebooku  KUCHNIA CODZIENNA                                    


SZARE KLUSKI ELDOM PERFECT MIX

Szare kluski lub inaczej kluski ziemniaczane kładzione.
Pamiętam je z dzieciństwa. Babcia robiła takie kładzione lub tzw pyzy.
W swoim domu nie gotowałam do tej pory tych kluchów. Dziś dzięki PM przypomniałam to danie. Szybko i bezproblemowo. Tak lubię gotować.

SKŁADNIKI
- 1,5 kg ziemniaków
- 200 g maki pszennej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1,5 łyżeczki soli

Ziemniaki obrałam, pokroiłam na ćwiartki, zmiksowałam na gładką masę  20sek/obr.10
Masę ziemniaczaną trzeba wyjąć i lekko odcisnąć, następnie wraca do naczynia miksującego plus pozostałe składniki, mieszam 2 min/ obr.1
Na  obiad były szare kluski z zasmażaną kapustą kiszoną.

środa, 7 marca 2018

CHLEBEK ZIOŁOWY ELDOM PERFECT MIX

CHLEBEK  ZIOŁOWY

Upiekłam z połowy składników, z przepisu na przepisowania.pl, tak na próbę. Chlebek jest smaczny i na pewno zaistnieje w moim domu na stałe.


SKŁADNIKI
- 300 g maki pszennej
- 150 g ciepłej wody
- 20 g drożdży
- 20 g oleju
- 1 łyżeczka soli
-  1/4 łyżeczki cukru

MASŁO ZIOŁOWE
- 60 g masła
- 1/2  cebuli
- 1 ząbek czosnku
- zioła prowansalskie
- bazylia
- pietruszka

Zestaw ziół jest moim pomysłem, myślę,ze każdy może wybrać swoje ulubione zioła.

Składniki ciasta wrzuciłam do misy miksującej, wyrabianie 2,5 minuty/PULSE
Składniki masła , po wyjęciu ciasta zmiksowałam je 15 sek./obr. 7.

Ciasto rozwałkowałam  na grubość około 1/2 cm, posmarowałam masłem ziołowym, zwinęłam w harmonijki.
Keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia, włożyłam harmoniki ciasta, piekłam 30 min. w temp. 200 stopni.

niedziela, 4 marca 2018

CZYTAM JOANNA BATOR " CIEMNO, PRAWIE NOC"


Swoją przygodę z twórczością Joanny Bator zaczęłam kilka miesięcy temu, jej najnowszą powieścią "Purezento".Opisywała swoje wrażenia z lektury tek książki na blogu.
"Ciemno prawie noc" to powieść nagrodzona  Nagrodą Literacką NIKE  w 2012 roku. Fakt ten oraz plany ekranizacji, zmobilizowały mnie do zainteresowania się tym tytułem.
Joanna Bator jest autorką wspomnianego już Purozento oraz  Piaskowa Góra i jej kontynuacja Chmurdalia oraz Japoński wachlarz.



Nie jest to łatwa lektura, nastrój jak w tytule - ciemno, straszno, tajemniczo.
Akcja powieści toczy się w Wałbrzychu, dokąd przyjeżdża Alicja, dziennikarka, której zadaniem jest napisanie artykułu na temat okoliczności zniknięcia trójki dzieci.
Alicja wychowała się w Wałbrzych, zatrzymuje się w rodzinnym, opuszczonym domu. Fakt ten sprzyja powrotom do wydarzeń z dzieciństwa, rozliczeń z przeszłością, z rodziną.
Wracamy tym samym we wspomnieniach Alicji i jej przyjaciół, sąsiadów do czasów II wojny światowej, do jej niełatwego dzieciństwa.
Niespodziewanie bohaterka wikła się w poszukiwania zaginionych dzieci. Jest to okazja do pokazania przez pisarkę naszej ,polskiej mentalności, życia biednego miasta z niezwykłą przeszłością, w której swoje miejsce ma Zamek Książ i księżna Daisy.
W atmosferze horroru brniemy przez losy bohaterki, miasta, ludzi.

KARKÓWKA PO KARKONOSKU


Zrobiłam na niedzielny obiad słynną karkówkę po karkonosku. Muszę przyznać, że jest bardzo dobra. Sos smaczny, mięso miękkie.
Wykorzystałam przepis z "Radość gotowania", lekko go modyfikując.





SKŁADNIKI (mięso + marynata)
4 kotlety z karkówki
olej
sól, pieprz
papryka ostra około 1-2 łyżeczek

SKŁADNIKI NA SOS
2 cebule
3 ząbki czosnku
1/2 litra wody
4 suszone grzyby
5 suszonych śliwek bez pestek
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki soli

Kotlety, lekko rozbiłam i posmarowałam marynatą, odstawiłam na noc do lodówki.
Cebulę czosnek zmiksowałam 5s/obr.7
Dodałam pozostałe składniki sosu.
Na naczynie miksujące nałożyłam naczynie do parowania, włożyłam mięso i przykryłam przykrywką.  Parowanie  50 min/obr.1
Gdy miso było miękkie, odstawiłam parownik i zmiksowałam sos, który znajdowała się w naczyniu miksującym. 30s./obr.7
Muszę przyznać,że  zaglądałam w międzyczasie do sosu, czy się nie wygotował, raz dolałam trochę wody. Sprawdzałam też czy mięso jest miękkie. Myslę,że trzeba parować około 50 minut.


wtorek, 27 lutego 2018

WOŁOWINA PO WIETNAMSKU


WOŁOWINA PO WIETNAMSKU
Przepis pochodzi z Facebooka, spodobał mi się i pomyślałam, że go przetestuję.

SKŁADNIKI
- 1/2 kg wołowiny  z udźca np., powinna być chuda
- 2 cebule
- olej do smażenia

SKŁADNIKI NA MARYNATĘ
Po łyżeczce:
- sos rybny
- sos ostrygowy
- ocet ryżowy/w składników marynaty.
- olej sezamowy
- soku z limonki lub cytryny
poza tym:
- 2 ząbki czosnku (starty) lub w proszku
- starty imbir koło 1 łyżeczki
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki sosu sojowego

WYKONANIE:
1. Mięso kroimy na paski i wkładamy do przygotowanej z w/w składników marynaty. Zostawiamy na kilka godzin ewentualnie na noc. 
2. Cebule kroimy w piórka, podsmażamy chwilę, aż się zeszkli.
3. Dodajemy mięso wraz z marynatą, smażymy do momentu odparowania powstającego płynu.
4. Radzę spróbować, czy mięso jest miękkie.
5. Do wołowiny przygotowałam ciepłą jarzynkę. Pokrojoną w paski sałatę pak choi i groszek cukrowy poddusiłam krótko na maśle, z dodatkiem soli i pieprzu.





Sałatka

A tak prezentuje się danie.

PODRÓŻE - BUSKO ZDRÓJ OLEJARNIA



Piec do odgrzewania ziarna. Ziarno przed tłoczeniem poddaje się podgrzaniu do temperatury około 70 stopni.


Pokaz tradycyjnego tłoczenia oleju. Stara , tradycyjna prasa , przy pomocy której właściciel uzyskała spory garnek oleju rzepakowego.

Olej i wytłoczki, które zostały po tłoczeniu ręcznym ziaren rzepaku


Środek tego urządzenia


Na koniec pobytu w Busku Zdroju zobaczyłam, bardzo ciekawy pokaz tłoczenia oleju metodą tradycyjną. Właściciel ma nowoczesną olejarnię, a oprócz tego  pokazuje turystom stare urządzenie i metodę uzyskiwania oleju przy jego pomocy.
Można kupić różne oleje. Dostępne są takie jak: z czarnuszki, rydzowy, makowy, z czarnego sezamu, słonecznikowy, lniany, rzepakowy.



środa, 21 lutego 2018

PODRÓŻE BUSKO ZDRÓJ


Chodzą co Busku Zdroju trafiłam na  rzeźby?, instalacje?, No w każdym razie dzieła rzeźbiarza i odlewnika  Michała Batkiewicza, lokalnego twórcę.
Rzeźba ma tytuł : W drodze do nieba




Natomiast niżej to seria rzeźb pod nazwą: Wiatr od wschodu. Autor: Michał Batkiewicz








W Parku Zdrojowym, w głównej alei, prowadzącej do Sanatorium Marconi znajduje się Aleja Gwiazd. Kila płyt, na których umieszczone są słoneczka i nazwiska artystów , znanych i związanych z muzyka klasyczną. Poniżej podaje link do artykułu na ten temat.


http://www.busko.pl/pl/kultura-pl/aleja-gwiazd-pl.html


poniedziałek, 19 lutego 2018

PODRÓŻE BUSKO ZDRÓJ

W moim bajaniu na blogu mała przerwa bo mam przerwę w gotowaniu, Chociaż lubię to robić, ale lubię też jak, od czasu do czasu ktoś mnie nakarmi, poda gotowe jedzenie. I właśnie teraz mam takie święto. Nabieram sił na  całe pracowite lato , kapie się siarce, masuje , gimnastykuję, czyli jestem w sanatorium.
BUSKO ZDRÓJ, jestem tu pierwszy raz. Na szczęście pogoda, mimo zimowej pory, jest dobra, mały mrozik i słonecznie.



Sanatorium MARCONI, najstarsze sanatorium w Busku Zdroju, zaprojektowane przez Henryka Marconiego, warszawskiego architekta, z pochodzenia Włocha. Budynek powstał w 1836 r.
Henryk Marconi jet autorem innych budowli w Polsce, m.in. Hotelu europejskiego w Warszawie czy Pałaci Wielkopolskich w Chrobrzu na Ponidziu.

Kaplica Sw. Anny w Parku Zdrojowym, neogotycka zbudowana w 1888 r.



Rzeźba w holu Sanatorium Marconi


                                   Park Zdrojowy i niektóre obiekty znajdujące się na jego terenie.

niedziela, 11 lutego 2018

CZYTAM Iwona Kienzler "Miłości polskich królowych i księżniczek.Czas Piastów i Jagiellonów


Iwona Kienzler:
Polki na tronach Europy
Europa jest kobietą
Miłość polskich królowych i księżniczek.

Kupiłam  te książki w którymś z marketów, leżały w koszu, tanie, w cenie kilku zł. I nie żałuję.
Historia podana w lekki, przyciągający czytelnika sposób, aczkolwiek nie pozbawiona faktów, autentycznych postaci i zdarzeń. Autorka, moim zdaniem ma ogromna znajomość natury ludzkiej i choć przekazuje historie z drugiej ręki, opowieści są barwne i wiarygodne.
Zaczęłam od trzeciego tytułu czyli MIŁOŚĆ POLSKICH KRÓLOWYCH I KSIĘŻNICZEK,CZASY PISTÓW I JAGIELLONÓW.
Tylko niektóre królowe zapisały się w pamięci Polaków do dziś, tymczasem kobiet u boku naszych najsławniejszych królów było wiele, i wiele z nich wniosło do naszych dziejów ogromny wkład.
Autorka opisuje ich drogę do królewskiego boku, ale i życie małżeńskie, a także polityczne zdolności żon, czy królowych.
Zachęcam do tej lektury, myślę, że młodzież chętniej poznawałaby naszą historię, czytając takie książki.
Spodziewam się, że pozostałe tytuły tej autorki będą równie interesujące.