niedziela, 8 kwietnia 2018

UDO INDYCZE WOLNOGOTOWANE SOUS VIDE ELDOM PERFECT MIX 1


Odkąd poznałam technikę gotowania próżniowego, stała się moja ulubioną metodą gotowania mięsa i ryby. taki robot jak Perfect Mix ułatwia mi to, chociaż wcześniej próbowałam to robić w staraodawnym wolnowarze, który niestety nie trzymał precyzyjnie temperatury.
Odkąd mam Perfect Mix wykorzystuję go do gotowania metodą sous vide.
Musze się pochwalić, iż są to moje autorskie przepisy, gdyż ani Eldom ani Thermomix nie podają tej techniki gotowania  do wykorzystania w tych robotach.
Dziś mam przepis na udo indycze. Udało mi się kupić nieduże udo,zmieściło się więc do koszyczka.Udo w przeddzień posypałam przyprawami, solą ,pieprzem, granulowanym czosnkiem i przyprawą do indyka. Zostało na noc w lodówce.
Udo zapakowałam próżniowo do woreczka.
Misę miksującą wypełniłam ciepłą wodą, włożyłam koszyczek, a do niego woreczek z mięsem, tak aby było przykryte w całości wodą.
Gotowanie trwa  2 godz. temperatura 70 stopni, obr.1. slow cooking.
Po tym czasie udo wyjmuję z koszyczka i krótko obsmażam na maśle z obu stron.
Jest pyszne, soczyste i pachnące przyprawami.
Na bazie soku, który powstaje w woreczku można zrobić sos,zagęszczając go mąką. Jest go niewiele ale kuchareczki mają swoje pomysły, do czego zachęcam.


Przed gotowaniem


Mięso w koszyczku, koszyczek włożony do naczynia miksującego.


Mięso zalanie wodą tak aby pokrywała mięso


Parametry gotowania, czas 2 godz, w PM trzeba powtarzać, bo czas można ustawić tylko na 1 godz.


Gotowanie sprawdzające, zdjęcia z 21,02,2021
Powtórzyłam ten przepis, gdyż w komentarzach były zarzuty.
Mięso było miękkie, po dwóch godzinach.
Myślę,że niepowodzenie mogło być wiązane z jakością mięsa (stary indyk), albo z za krótkim  czasem marynowania, może mięsa było więcej. Dla bezpieczeństw można przedłużyć czas gotowania.

sobota, 7 kwietnia 2018

MUFFINY CZEKOLADOWE PM

Tak lubię gotować, czy piec, jak w tym przypadku.

MUFFINY Z CZEKOLADĄ

100 g czekolady
150 g masła miękkiego pokroić na kawałki
2 jajka
80 g cukru
300 g maki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli 1/2 łyżeczki sody
250g mleka


Muffiny przygotowywałam przy pomocy PM miksera Eldomu, ale można użyć każdego innego miksera albo wymieszać składniki.
Kiedyś, robiłam muffiny ręcznie, trzeba było wymieszać osobno składniki suche i składniki mokre i połączyć ,mieszając łyżką. 
Mając takie mądre urządzenie, wszystko trwa krócej

Czekoladę miksujemy 10-12s/obr.7.
Wrzucamy pozostałe składniki ,mieszamy 15s/obr.8
Nakładamy do foremek, ja mam silikonowe, ale można do formy na muffinki, a wtedy trzeba ją posmarować masłem lub innym tłuszczem.Pieczemy 20-25 min w temp. 200 ssopni.

sobota, 24 marca 2018

PIZZA Z PERFECT MIX

Pizzę robię nie pierwszy raz, ale po raz pierwszy wykorzystałam przepis z TM (Radość gotowania) i mój polski TM czyli PM. 

SKŁADNIKI NA CIASTO

350 g mąki pszennej
180 g letniej wody
20 g świeżych drożdży
25 g oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczko cukru

Po wożeniu składników, w podanej kolejności do naczyni miksującego, wyrabiamy ciasto- 2min/37 st/PULSE
Ciasto odstawiłam do wyrośnięcia, po czym rozwałkowałam i po dodaniu dodatków: sos pomidorowy, kiełbasa szynkowa, pieczarki, ser, pomidory, piekłam w rozgrzanym piekarniku 210 st/ 20min



W przygotowaniu tego ciasta w PM ważne jest aby nie miksować długo, bo urządzenie się nagrzewa.Nastawiłam 37 stopni, ale poszybwała do 44 w ciągu tych 2 minut. Nie można przegrzać ciasta. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tym temacie??                 

WIOSNA 2018

Dziś  sobota 25.03.2018, wiosna już jest z nami kilka dni.Niestety za moim oknem płaty śniegu a temperatura około 4 stopni, na szczęście już na plusie.
Przeszłam dziś po zimowym jeszcze ogrodzie, okazało się,że natura swoje już wie i mimo niesprzyjających temperatur wychyla się z ziemi. Wschodzą tulipany, liliowce, krokusy.
Oto kilka fotek zrobionych kilkanaście minut temu.






wtorek, 20 marca 2018

ROLADKI ZE SCHABU PAROWANE ELDOM PM

ROLADKI SCHABOWE Z PIECZONYM BATATEM I BURACZKAMI

SKŁADNIKI
4 kotlety schabowe 
tymianek
sól
pieprz z kolendrą
ogórek kiszony
szynka
ser twardy

3 buraki
masło
śmietana
sól, pieprz
kwasek cytrynowy
1/2 batatu
zioła do ziemniaków
olej


Batat pokroiłam w paski, posypałam ziołami do ziemniaków i polałam olejem. Piekłam 1/2 godz. w temp 210 stopni. 
Buraczki zmiksowałam w PM. Podsmażałam tradycyjnie w garnku z dodatkiem masła, śmietany soli i pieprzu.


Roladki schabowe. W środku :ogórek kiszony, szynka i ser. Spięłam wykałaczkami. Zapakowałam próżniowo w folię. Parowałam na varomie PM 40 minut.

Danie to przygotowywałam wcześniej w sposób tradycyjny. Tym razem połączyłam tradycję z robotem Eldom PM. Myślę, że nie koniecznie trzeba robić przepisy z TM. Można wykorzystać robot, nawet ,jak w tym przypadku, do swoich, znanych przepisów.



środa, 14 marca 2018

PIERŚ Z KACZKI Z SOSEM ŚLIWKOWYM I PURE KALAFIOROW-SELEROWYM - ELDOM PM

Ten przepis  pochodzi z najnowszej książki TM "Dania mięsne"
Jest troche skomplikowany, składa się z trzech potraw: piersi kaczki, sos śliwkowy i mus kalafiorowo-selerowy. Jest trochę roboty.



W skrócie : w misie gotuje się sos, w tym czasie na Varomie parują się piersi kaczki i warzywa. Osobno po ugotowaniu warzyw i kaczki przygotowujemy mus warzywny.


SKŁADNIKI

PIERSI KACZKI
marynata- sól, pieprz, jałowiec, tymianek,olej
Piersi kaczki obtaczamy mieszanką marynaty, zawijamy szczelnie w folię i odstawiamy na noc do lodówki, albo na kilka godzin.

SOS ŚLIWKOWY
150 g cebuli
30 g cukru
100 g wody
1/2 koncentratu bulionu drobiowego lub 1/2 kostki bulionowej
300 g czerwonego wina wytrawnego
60 g śliwek suszonych bez pestek
Do naczynia wkładamy cebulę i cukier , dusimy 5 min/120 st/obr.1.
Dodajemy pozostałe składniki sosu, gotujemy 25 min/20 st///obr1,a na Varomie parują się piersi i warzywa.
Po tym czasie piersi odstawić do piekarnika nagrzanego do 50 stopni, to samo zrobić z sosem śliwkowym.
Do umytego naczynia miksującego wkładamy uparowanego kalafiora i selera, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki gałki musk. 120 g mleka i 120 g śmietany 30%.  Gotować 5 min/100st/obr.3
i miksujemy po tym czasie 20sek/obr 9 Piure włożyć do piekarnika. Filety odwinąć z foli, płyn, który się wytworzył wlewamy do sos śliwkowego, piersi podsmażamy z obu stron na patelni.
Mam nadzieję, że udało mi się to wszystko opisać w miarę jasno, w przypadku wątpliwości piszcie w komentarzach lub na mojej stronie  a facebooku  KUCHNIA CODZIENNA                                    


SZARE KLUSKI ELDOM PERFECT MIX

Szare kluski lub inaczej kluski ziemniaczane kładzione.
Pamiętam je z dzieciństwa. Babcia robiła takie kładzione lub tzw pyzy.
W swoim domu nie gotowałam do tej pory tych kluchów. Dziś dzięki PM przypomniałam to danie. Szybko i bezproblemowo. Tak lubię gotować.

SKŁADNIKI
- 1,5 kg ziemniaków
- 200 g maki pszennej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1,5 łyżeczki soli

Ziemniaki obrałam, pokroiłam na ćwiartki, zmiksowałam na gładką masę  20sek/obr.10
Masę ziemniaczaną trzeba wyjąć i lekko odcisnąć, następnie wraca do naczynia miksującego plus pozostałe składniki, mieszam 2 min/ obr.1
Na  obiad były szare kluski z zasmażaną kapustą kiszoną.

środa, 7 marca 2018

CHLEBEK ZIOŁOWY ELDOM PERFECT MIX

CHLEBEK  ZIOŁOWY

Upiekłam z połowy składników, z przepisu na przepisowania.pl, tak na próbę. Chlebek jest smaczny i na pewno zaistnieje w moim domu na stałe.


SKŁADNIKI
- 300 g maki pszennej
- 150 g ciepłej wody
- 20 g drożdży
- 20 g oleju
- 1 łyżeczka soli
-  1/4 łyżeczki cukru

MASŁO ZIOŁOWE
- 60 g masła
- 1/2  cebuli
- 1 ząbek czosnku
- zioła prowansalskie
- bazylia
- pietruszka

Zestaw ziół jest moim pomysłem, myślę,ze każdy może wybrać swoje ulubione zioła.

Składniki ciasta wrzuciłam do misy miksującej, wyrabianie 2,5 minuty/PULSE
Składniki masła , po wyjęciu ciasta zmiksowałam je 15 sek./obr. 7.

Ciasto rozwałkowałam  na grubość około 1/2 cm, posmarowałam masłem ziołowym, zwinęłam w harmonijki.
Keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia, włożyłam harmoniki ciasta, piekłam 30 min. w temp. 200 stopni.

niedziela, 4 marca 2018

CZYTAM JOANNA BATOR " CIEMNO, PRAWIE NOC"


Swoją przygodę z twórczością Joanny Bator zaczęłam kilka miesięcy temu, jej najnowszą powieścią "Purezento".Opisywała swoje wrażenia z lektury tek książki na blogu.
"Ciemno prawie noc" to powieść nagrodzona  Nagrodą Literacką NIKE  w 2012 roku. Fakt ten oraz plany ekranizacji, zmobilizowały mnie do zainteresowania się tym tytułem.
Joanna Bator jest autorką wspomnianego już Purozento oraz  Piaskowa Góra i jej kontynuacja Chmurdalia oraz Japoński wachlarz.



Nie jest to łatwa lektura, nastrój jak w tytule - ciemno, straszno, tajemniczo.
Akcja powieści toczy się w Wałbrzychu, dokąd przyjeżdża Alicja, dziennikarka, której zadaniem jest napisanie artykułu na temat okoliczności zniknięcia trójki dzieci.
Alicja wychowała się w Wałbrzych, zatrzymuje się w rodzinnym, opuszczonym domu. Fakt ten sprzyja powrotom do wydarzeń z dzieciństwa, rozliczeń z przeszłością, z rodziną.
Wracamy tym samym we wspomnieniach Alicji i jej przyjaciół, sąsiadów do czasów II wojny światowej, do jej niełatwego dzieciństwa.
Niespodziewanie bohaterka wikła się w poszukiwania zaginionych dzieci. Jest to okazja do pokazania przez pisarkę naszej ,polskiej mentalności, życia biednego miasta z niezwykłą przeszłością, w której swoje miejsce ma Zamek Książ i księżna Daisy.
W atmosferze horroru brniemy przez losy bohaterki, miasta, ludzi.

KARKÓWKA PO KARKONOSKU


Zrobiłam na niedzielny obiad słynną karkówkę po karkonosku. Muszę przyznać, że jest bardzo dobra. Sos smaczny, mięso miękkie.
Wykorzystałam przepis z "Radość gotowania", lekko go modyfikując.





SKŁADNIKI (mięso + marynata)
4 kotlety z karkówki
olej
sól, pieprz
papryka ostra około 1-2 łyżeczek

SKŁADNIKI NA SOS
2 cebule
3 ząbki czosnku
1/2 litra wody
4 suszone grzyby
5 suszonych śliwek bez pestek
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki soli

Kotlety, lekko rozbiłam i posmarowałam marynatą, odstawiłam na noc do lodówki.
Cebulę czosnek zmiksowałam 5s/obr.7
Dodałam pozostałe składniki sosu.
Na naczynie miksujące nałożyłam naczynie do parowania, włożyłam mięso i przykryłam przykrywką.  Parowanie  50 min/obr.1
Gdy miso było miękkie, odstawiłam parownik i zmiksowałam sos, który znajdowała się w naczyniu miksującym. 30s./obr.7
Muszę przyznać,że  zaglądałam w międzyczasie do sosu, czy się nie wygotował, raz dolałam trochę wody. Sprawdzałam też czy mięso jest miękkie. Myslę,że trzeba parować około 50 minut.