Odkąd poznałam technikę gotowania próżniowego, stała się moja ulubioną metodą gotowania mięsa i ryby. taki robot jak Perfect Mix ułatwia mi to, chociaż wcześniej próbowałam to robić w staraodawnym wolnowarze, który niestety nie trzymał precyzyjnie temperatury.
Odkąd mam Perfect Mix wykorzystuję go do gotowania metodą sous vide.
Musze się pochwalić, iż są to moje autorskie przepisy, gdyż ani Eldom ani Thermomix nie podają tej techniki gotowania do wykorzystania w tych robotach.
Dziś mam przepis na udo indycze. Udało mi się kupić nieduże udo,zmieściło się więc do koszyczka.Udo w przeddzień posypałam przyprawami, solą ,pieprzem, granulowanym czosnkiem i przyprawą do indyka. Zostało na noc w lodówce.
Udo zapakowałam próżniowo do woreczka.
Misę miksującą wypełniłam ciepłą wodą, włożyłam koszyczek, a do niego woreczek z mięsem, tak aby było przykryte w całości wodą.
Gotowanie trwa 2 godz. temperatura 70 stopni, obr.1. slow cooking.
Po tym czasie udo wyjmuję z koszyczka i krótko obsmażam na maśle z obu stron.
Jest pyszne, soczyste i pachnące przyprawami.
Na bazie soku, który powstaje w woreczku można zrobić sos,zagęszczając go mąką. Jest go niewiele ale kuchareczki mają swoje pomysły, do czego zachęcam.
Przed gotowaniem
Mięso w koszyczku, koszyczek włożony do naczynia miksującego.
Mięso zalanie wodą tak aby pokrywała mięso
Parametry gotowania, czas 2 godz, w PM trzeba powtarzać, bo czas można ustawić tylko na 1 godz.
Gotowanie sprawdzające, zdjęcia z 21,02,2021
Powtórzyłam ten przepis, gdyż w komentarzach były zarzuty.
Mięso było miękkie, po dwóch godzinach.
Myślę,że niepowodzenie mogło być wiązane z jakością mięsa (stary indyk), albo z za krótkim czasem marynowania, może mięsa było więcej. Dla bezpieczeństw można przedłużyć czas gotowania.