SKŁADNIKI
- 300 g mięsa z jelenia pokrojonego w kawałki
- marynata klasyczna (gotowa mieszanka dostępna w sklepach)
- pieprz czerwony
- 1 średnia cebula
- śmietana 30%
- sól, pieprz
- jałowiec
Mięso posypałam marynatą, skropiłam olejem i zostawiłam na noc w lodówce.
Następnie kawałki mięsa obsmażyłam na bardzo gorącym oleju z obu stron, aby dobrze się zamknęło.
Tak przygotowane kawałki jelenia zalałam wodą i śmietaną, dodałam cebulę i pozostałe przyprawy, z wyjątkiem jałowca, który dobrze dodać tuż przed końcem gotowania. Wtedy zachowuje swój aromat. Gulasz dusił się aż mięso było miękkie, pod lekko uchyloną pokrywką.Sos musi się zredukować. Trwało to około 2 godzin. Mięso wyszło smaczne i kruche.
Dziczyznę robiłam pierwszy raz, myślę,że był to udany debiut.
- 300 g mięsa z jelenia pokrojonego w kawałki
- marynata klasyczna (gotowa mieszanka dostępna w sklepach)
- pieprz czerwony
- 1 średnia cebula
- śmietana 30%
- sól, pieprz
- jałowiec
Mięso posypałam marynatą, skropiłam olejem i zostawiłam na noc w lodówce.
Następnie kawałki mięsa obsmażyłam na bardzo gorącym oleju z obu stron, aby dobrze się zamknęło.
Tak przygotowane kawałki jelenia zalałam wodą i śmietaną, dodałam cebulę i pozostałe przyprawy, z wyjątkiem jałowca, który dobrze dodać tuż przed końcem gotowania. Wtedy zachowuje swój aromat. Gulasz dusił się aż mięso było miękkie, pod lekko uchyloną pokrywką.Sos musi się zredukować. Trwało to około 2 godzin. Mięso wyszło smaczne i kruche.
Dziczyznę robiłam pierwszy raz, myślę,że był to udany debiut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz