poniedziałek, 11 stycznia 2021

PRZZYPRAWA DO PIERNIKA DŁOGODOJRZEWAJĄCEGO

 SKŁADNIKI

1. 1 gałka muszkatołowa

2. 5 łyżeczek imbiru suszonego

3. 2 łyżeczki ziela angielskiego

4. 1 1/2 łyżeczki goździków

5. 2 łyżeczki kardamonu

6. 1 szt. anyżu gwiazdkowego

7. 1/4 łyżeczki pieprzu

Miksujemy  1,30 min/ obr.10

Jest to ilość na piernik z 1 kg mąki.

BEZIKI Z MIKROFALÓWKI

 



To jest moje tegoroczne odkrycie. Przed świętami znalazłam ten przepis  w sieci i nie mogłam uwierzyć. Z radością dziele się  na blogu tym przepisem.

Bardzo lubię bezy , a wszyscy wiemy jak trudno jest je upiec. Zrobiłam zgodnie z przepisem małe beziki, nie próbowałam nic większego.

Trzeba zrobić dość gęstą masę z następujących składników:

1. 1 białko

2. 300 g cukru pudru

Ubiłam mikserem, łyżką formowałam małe bezy układając je na papierze. W mikrofali muszą być około 2-3 minuty, na najwyższej mocy. 

Podpatrywała cały czas przez szybkę. Bezy zaczynają ładnie rosnąć, trzeba uważać aby nie przedłużyć, bo robią się brązowe w środku i spód też się przypala, trzeba wyczuć moment. Ja otwierałam  mikrofalówkę, dotykałam palcem ,jak były twarde ,wyjmowałam.

Taka ciekawostka, spróbujcie.

sobota, 9 stycznia 2021

CZYTAM OSIECKA.NIKOMU NIE ŻAL PIĘKNYCH KOBIET Zofia Turowska

 



Do wysłuchania tej biografii zachęcił mnie, oczywiście serial. Lubię patrzeć na film i coś więcej wiedzieć na temat bohaterki i  wyłapywać jakieś nieścisłości.

Podobał mi się klimat tej biografii, może to, a nawet na pewno ,zasługa lektorki. Nie jest to zapis faktów z życia Osieckiej. Są oczywiście najważniejsze momenty z jej życia, każdy z nich jest jakby "przypieczętowany" fragmentem Jej wiersza, piosenki, czy prozy. I te fragmenty tworzą ten niepowtarzalny klimat tej książki.

Polecam seniorom takim jak ja, bo to jest powrót do młodości, ale polecam też młodym, bo Osiecka to kawał dobrej poezji i kawał ciekawego ,szalonego życia.


sobota, 12 grudnia 2020

PĄCZKI Z SERKIEM MASCARPONE

 



SKŁADNIKI

250 g serka mascarpone

250 g mąki pszennej

2 jajka

1 łyżka cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka spirytusu lub innego alkoholu

szczypta soli

olej do smażenia

 cukier puder do posypania pączków


Wszystko wymieszać w misce, można ręką lub mikserem.

Formować małe kulki, smażyć na oleju, w głębokim tłuszczu o temperaturze 180 stopni, do zrumienienia.

Naprawdę pączusie robi się szybciutko, a znikaj jeszcze szybciej.

ZIMA 2020 GRUDZIEŃ



 



Takie obrazki z początków zimy, Bajkowo, serce się raduje.

sobota, 21 listopada 2020

TARTA JABŁKOWA ROZETA

 




SKŁADNIKI

Ciasto:

75 g masła

150 g mąki

1 szczypta soli

1/2 łyżeczki cukru wanilinowego

50 g wody zimnej


Jabłka

cukier do posypania jabłek

20 g masła na wierzch tarty

Jabłka pokroić na plasterki, bez gniazd nasiennych, skórkę zostawiłam.

Składniki cista wrzuciłam do PM - 30 sek/obr 5

Ciasto wyłożyłam w formie i odłożyłam do lodówki. W tym zcasie przygotowałam jabłka.

Jabłka ułożyłam na cieście, tworząc rozetę.

Posypałam cukrem, na wierzch położyłam kawałki masła.

Piekłąm 35 minut w temperaturze 180 stopni.


PASZTET Z MIĘSA Z ROSOŁU

 



Uzbierałam sporo mięsa z rosołu. Zwykle wkładam do zamrażarki, gdy się uzbiera robię pierogi albo krokiety. Tym razem miałam sporo wołowiny i kawałek pieczeni, która zalegała w zamrażarce już długo. Postanowiłam zrobić pasztet.

Składniki

1. Wspomniane mięso ok. 700 g, plus ok.150 g wątróbki drobiowej

2. Bułka 

3. Marchew 1 większa

4. Spora cebulę

5. Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

6. Bulion warzywny

Wszystko zapakowałam do garnka, gotowałam do miękkości marchwi, następnie dodałam bułkę. Odczekała do wystygnięcia. W tym czasie bułka namoczyła się sosem.

Wszystko zostało zmiksowane w PM i upieczone. Temp. 200 stopni,

ok. 1 godz. 


wtorek, 10 listopada 2020

RISOTTO Z CUKINIĄ



 

SKŁADNIKI

270 ml wody

30 ml białego wina 

160 g ryżu do risotto

1 niewielka cukinia

20 g masła klarowanego

1 cebula

20 g parmezanu

1 czubata łyżka  bulionu warzywnego (ja używam bulionów Winiary)


1. Parmezan włożyć do naczynia miksującego , rozdrobić 10s/obr.10

    Przełożyć do osobnej miski.

2. Do naczynia miksującego włożyć przekrojoną na pół cebulę i            pokrojoną na kawałki cukinię. Posiekać 5 s/obr.5

3. Dodać połowę masła, dusić 3 minuty/ obr.1 100 stopni

4. Dodać wino, dusić 1 min/obr. 1/ 100 stopni

5.Dodać  ryż,wodę, bulion, przemieszać kopystką,  dusić 12 minut/ obr.1/ 100 stopni

6. Dodać pozostałe masło, ser, przemieszać kopystką i podawać.


sobota, 7 listopada 2020

PIANKA MALINA + CZARNA PORZECZKA

 

W przepisach  na Thermomix nazywa się ten deser  PIANKA JAGODOWA. Ja miałam swoje maliny i czarną porzeczkę, zamrożone i z nich skorzystałam. Myślę, że można zrobić taki deser z  każdych owoców, czy mrożonych mieszanek owocowych, dostępnych w sklepach.

Składniki na 3-4  porcje

1. 150 g owoców mrożonych

2. 20 g cukru pudru

3. 1 białko

Wrzucamy wszystko do misy, miksujemy 1 minutę/ obr 5-6

Instalujemy motylek - mieszanie 8 minut/ obr 4-5

Te obroty i czas trzeba kontrolować, niestety przepis z TM u mnie się nie sprawdził, wszystko trwało dłużej. Zaglądałam do misy bez przerywania ubijania i oceniałam czy o już wygląda jak pianka.

Wyglądała tak:



I efekt końcowy w pucharku z czekoladą i biszkoptami.