Moje gotowanie, co czytam i o czym myślę, trochę więcej niż blog kulinarny
poniedziałek, 27 maja 2019
CZYTAM MICHLLE OBAMA " BECOMING MOJA HISTORIA"
Jakie mam wrażenia?? Najważniejsze, że nie jest to polityczny bełkot. Pani Obama opowiada, jak kobieta o swoim życiu, mężu dzieciach i swoim udziale w prezydenturze Obamy. Rewelacji nie ma, ot codzienność kobiety, żony, pierwszej damy. Trochę ciekawostek z życia Białego Domu, i wiele uwag na temat życia Afroamerykanów w dzisiejszej Ameryce.

sobota, 13 kwietnia 2019
CZYTAM "ZANIEMÓWIENIE' - JUSTYNA WYDRA
Książka, która, jestem pewna na długo zapada w pamięć. Autorka opisując historie kilku młodych Ślązaków, przedstawia zawiłe i trudne dla nich czasy II wojny światowej. Akcja powieści dzieje się w Tychach. Ślązacy dokonują trudnych wyborów. Kim są- Niemcami? Polakami? Każdy z tych wyborów niesie za sobą konsekwencje, tragiczne, jak wygnanie , obóz lub spokojne życie, dopóki nie skończy się wojna. Muszą wybierać, choć czują się przede wszystkim Ślązakami.
piątek, 12 kwietnia 2019
NOGA KACZKI CONFIT
Wypróbowałam ten sposób gotowania kaczki po raz pierwszy. Nie byłam przekonana do gotowania w tłuszczu, bałam się,że będzie tłusto i niesmacznie, chociaż czytałam opnie, że wbrew oczekiwaniom kaczka nie jest tłusta.
Rzeczywiście noga była mało tłusta, ale wyraźnie wyczuwa się smak i zapach tłuszczu. Gotowałam 2 nogi kacze w tłuszczu gęsim, dostępnym w naszych sklepach. Mięso musi być całkowicie przykryte tłuszczem, proces gotowania ,na bardzo wolnym ogniu (jak rosół), trwał 2 godziny.
Myślę,że kaczkę trzeba lepiej doprawić, ja użyłam tylko soli i pieprzu. Dobrze mieć tłuszcz z pieczenia kazki ,czy gęsi, taki tłuszcz doda smaku potrawie.
wtorek, 19 marca 2019
PASZTECIKI Z FARSZEM MIĘSNO KAPUŚCIANYM PERFECT MIX
Przepis na ciasto pochodzi z Przepisowania.pl. Farsz robiłam do pierogów (opisywałam już na tym blogu)i zostało mi trochę, wiec wykorzystałam do pasztecików. Zamrożone są gotowe na święta.
SKŁADNIKI
500 g mąki
10 g drożdży
70 g miękkiego masła lub margaryny
220 g kwaśnej śmietany
1 jajko
5 g soli
1. Mąka i masło 10s/obr.5
2. Pozostałe składniki 2 minuty/PULSE
3. Wyjmujemy ciasto z misy, odstawiamy do wyrośnięcia. Czekamy cierpliwie, ciasto drożdżowe musi wyrosnąć, przynajmniej podwoić objętość.
4. Wałkujemy wyrośnięte ciasto, wykrawamy krążki około 10 cm średnicy. Nakładamy farsz i zawijamy jak naleśniki . Zawijamy po prostu ciasto pod spód. Paszteciki smarujemy roztrzepanym jajkiem, odstawiamy do wyrośnięcia, Znów cierpliwie czekamy aż podrosną.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni na około 1/2 godz., muszą się zrumienić.
FOREMKI DO PIEROGÓW
Tego typu foremki znane są od lat i ,muszę się przyznać miałam już kiedyś takie foremki, chyba był to prezent od teściowej, ale nie wypróbowałam ich Myślałam sobie, co za problem ulepić pierogi, umiałam to i robiłam.
I oto kupiłam takie oto foremki. Leżały pewien czas w szufladzie. Ponieważ zebrała sporo miesa z rosołu, jest kapusta kiszona, postanowiłam wypróbować tą większą formę, bo zanosiło się na spora ilość pierogów.
No i rewelacja, mogę szczerze polecić. Zrobiłam ponad 90 pierogów w około 1 godzinę. Lepi się bezproblemowo, w gotowaniu się nie rozpadają. Foremka służy do wykrawania krążków i , po nałożeniu farszu, zlepieniu ich.czwartek, 7 marca 2019
WIOSNA ZACZYNAMY SEZON
Powiedzmy przedwiośnie.Fajne dni już są, ciepło, zdarzają się przymrozki w nocy ale jest dobrze. Oczywiście nasiona już kupione. W tym roku idę w zielone warzywa-szpinak, jarmuż, rukola i oczywiście dużo różnych sałat. Mam również zamiar zrobić ogródek ziołowy ,ale w doniczkach. Przećwiczyłam już zioła bezpośrednio w gruncie, ale to tylko kłopot, rozrastają się, a niektóre jak np mięty rozchodzą się jak perz.
Na dniach będę siać pomidory, a w szklarence już wyszła sałata. Posiałam tam już rzodkiewkę a w doniczkach pory i paprykę.
ZACZYNAMY SEZON.
Na dniach będę siać pomidory, a w szklarence już wyszła sałata. Posiałam tam już rzodkiewkę a w doniczkach pory i paprykę.
ZACZYNAMY SEZON.
sobota, 23 lutego 2019
PĄCZKI
Zbliżamy się do Tłustego Czwartku, ja odważyłam się wreszcie na pączki zrobione przy pomocy PM. Przepis pochodzi z książki TM "Radość gotowania". Czytałam ten przepis kilka, od dawna. Znając tradycyjny sposób przygotowania ciasta drożdżowego na pączki nie bardzo chciało mi się wierzyć, że sposób podany w przepisie na TM się sprawdzi. Otóż sprawdził się, pączki wyrosły, są smaczne i , o niebo, szybciej się robi ,a wyrobienie ciasta nie wymaga żadnego wysiłku, bo robi to za nas robot.
SKŁADNIKI
70 g cukru
50 g świeżych drożdży
200 g mleka
5 żółtek
80 g masła
500 g maki pszennej
1 szczypta soli
2 łyżki spirytusu
1 kg smalcu
dżem do nadziewania
lukier (cukier puder + sok z cytryny)
skórka z pomarańczy
1. Do naczynia miksującego wkładamy w podanej kolejności cukier, drożdże, mleko, żółtka, masło pokrojone w kawałki.'
1 min, 30 sek./37 st./obr. 5
Radzę w tym punkcie, aby składniki były zimne.Temperaatura nie powinna przekroczyć zalecanej, a to często się zdarza przy miksowaniu.
2. Dodać mąkę, sól, wyrobić 2 min/PLUSE.
Przy tej czynności PM bardzo się grzeje ,mimo ustawienie temp.
Uważajcie aby nie przekraczać 40-41 stopni. W razie potrzeby zmniejszyć czas wyrabiania.
3. Ciasto wyjąć, przełożyć do miski, odstawić do wyrośnięcia.
Jak podwoi objętość, wyjąć na stolnicę, rozwałkować delikatnie na około 1 cm. Wykrawać przy pomocy szklanki krążki, formować kule , ułożyć na desce lub talerzu, podsypać mąką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż będą duże i puszyste, lekkie.
4. Smażyć w temperaturze 175-180 st.
5. Polukrować, nadziać dżemem przy pomocy szprycy.
SKŁADNIKI
70 g cukru
50 g świeżych drożdży
200 g mleka
5 żółtek
80 g masła
500 g maki pszennej
1 szczypta soli
2 łyżki spirytusu
1 kg smalcu
dżem do nadziewania
lukier (cukier puder + sok z cytryny)
skórka z pomarańczy
1. Do naczynia miksującego wkładamy w podanej kolejności cukier, drożdże, mleko, żółtka, masło pokrojone w kawałki.'
1 min, 30 sek./37 st./obr. 5
Radzę w tym punkcie, aby składniki były zimne.Temperaatura nie powinna przekroczyć zalecanej, a to często się zdarza przy miksowaniu.
2. Dodać mąkę, sól, wyrobić 2 min/PLUSE.
Przy tej czynności PM bardzo się grzeje ,mimo ustawienie temp.
Uważajcie aby nie przekraczać 40-41 stopni. W razie potrzeby zmniejszyć czas wyrabiania.
3. Ciasto wyjąć, przełożyć do miski, odstawić do wyrośnięcia.
Jak podwoi objętość, wyjąć na stolnicę, rozwałkować delikatnie na około 1 cm. Wykrawać przy pomocy szklanki krążki, formować kule , ułożyć na desce lub talerzu, podsypać mąką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż będą duże i puszyste, lekkie.
4. Smażyć w temperaturze 175-180 st.
5. Polukrować, nadziać dżemem przy pomocy szprycy.
środa, 20 lutego 2019
PIERŚ Z INDYKA NA VAROMIE - PERFECT MIX
Od czasu do czasu próbuję kolejnych przepisów na PM. Ponieważ staram się jeść dietetyczne potrawy tym razem zrobiłam sobie wędlinkę z indyk, a i jako mięso na drugie danie może być.
Trzeba zrobić marynatę z następujących składników:
Miałam około 1 kg piersi indyczej.
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka zmielonego pieprzu
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 Łyżeczka bazylii
Wszystkie składniki wymieszała. Oczywiści można w PM, ale to jest taka mała ilość,że zrobiłam to na talerzu, przy pomocy łyżki.
Marynatą posmarowałam mięso i poszło na około 12 godzin (na noc) do lodówki.
Następnie, na drugi dzień wlałam do naczynia miksującego 1 l wody. Mięso trzeba zwinąć szczelnie w folię. Ja mam zgrzewarkę i odpowiednią do tego folię- c wykorzystałam.
Tak przygotowane mięso położyłam na Varomie, pod przykryciem.
Parowanie 60 minut/ 100 st/obr.2 , albo trochę dłużej, nie zaszkodzi. Trzeba tylko sprawdzać poziom wody w naczyniu, aby nie spalić garnka.
Mięsko jest soczyste i smaczne.
poniedziałek, 11 lutego 2019
CZYTAM 'POWIEDZ ŻE JESTEŚ MOJA' - Elisabeth Noreback
Ten audiobook słuchałam po nocach, szkoda mi było przerywać, akcja wciągała coraz bardziej.
Jest to debiut szwedzkiej pisarki i wydaje się, że bardzo udany.
Thriller psychologiczny, polecam dla wielbicieli tego gatunku.
Tematem przewodnim jest zaginięcie dziecka, dziewczynka zniknęła z wózka 20 lat temu. Któregoś dnia, do matki zaginionego dziecka, teraz już dojrzałej kobiety, psychoterapeutki
przychodzi na terapię dziewczyna. Kobieta, która wierzy ,że jej córka żyje, jest pewna, że to ona. Zaczyna się odkrywanie prawdy, pełne emocji, zdarzeń i postaci.
Subskrybuj:
Posty (Atom)