Przyrządzam ryż w ten sposób gdy zostanie mi troche ugotowanego , lub specjalnie gotuję więcej aby zostało.
Potrzebujemy:
- gotowany ryż (do wyboru, najczęściej używam basmati lub ryż do risotto)
- 2 łyżki masła
- czosnek
- szalotka
- bulion warzywny lub z kurczaka (może być z kostki)
- ser (parmezan lub inny dojrzewający twardy)
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- do wyboru dodatki takie jak : grzyby, groszek zielony, fasolka szparagowa, jarmuż itp. wg smaku
i dostępności w lodówce
Smażę na maśle pokrojoną szalotkę i czosnek, dodaję ugotowany ryż, mieszam cały czas. Podlewam bulionem , dodaję "dodatki" i gotuję, mieszając dość często. Jak warzywa zmiękną wrzucam starty ser i dosmaczam sola, pieprzem , ew. łyżką masła. Potrawa powinna być luźna prawie jak risotto.
W swoich przepisach rzadko podaję dokładną gramaturę. Jak to gospodyni, najczęściej gotuje na oko i smak.
Taką michę ryżu podaje z kurczakiem albo z sałatą
Potrzebujemy:
- gotowany ryż (do wyboru, najczęściej używam basmati lub ryż do risotto)
- 2 łyżki masła
- czosnek
- szalotka
- bulion warzywny lub z kurczaka (może być z kostki)
- ser (parmezan lub inny dojrzewający twardy)
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- do wyboru dodatki takie jak : grzyby, groszek zielony, fasolka szparagowa, jarmuż itp. wg smaku
i dostępności w lodówce
Smażę na maśle pokrojoną szalotkę i czosnek, dodaję ugotowany ryż, mieszam cały czas. Podlewam bulionem , dodaję "dodatki" i gotuję, mieszając dość często. Jak warzywa zmiękną wrzucam starty ser i dosmaczam sola, pieprzem , ew. łyżką masła. Potrawa powinna być luźna prawie jak risotto.
W swoich przepisach rzadko podaję dokładną gramaturę. Jak to gospodyni, najczęściej gotuje na oko i smak.
Taką michę ryżu podaje z kurczakiem albo z sałatą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz