środa, 17 lutego 2016

AROMATYZOWANY RYŻ

Przyrządzam ryż  w ten sposób gdy zostanie mi troche ugotowanego , lub specjalnie gotuję więcej aby zostało.

Potrzebujemy:

-  gotowany ryż (do wyboru, najczęściej używam basmati lub ryż do risotto)
- 2 łyżki masła
-  czosnek
-  szalotka
-  bulion warzywny lub z kurczaka (może być z kostki)
-  ser (parmezan lub inny dojrzewający twardy)
-  sól
-  pieprz
-  natka pietruszki
-  do wyboru dodatki takie jak : grzyby, groszek zielony, fasolka szparagowa, jarmuż itp. wg smaku
   i dostępności w lodówce

Smażę na maśle pokrojoną szalotkę i czosnek, dodaję ugotowany ryż, mieszam cały czas. Podlewam bulionem , dodaję "dodatki" i gotuję, mieszając dość często. Jak warzywa zmiękną  wrzucam starty ser i dosmaczam sola, pieprzem , ew. łyżką masła. Potrawa powinna być luźna prawie jak risotto.
W swoich przepisach rzadko podaję dokładną gramaturę. Jak to gospodyni, najczęściej gotuje na oko i smak.


                                         Taką michę ryżu podaje z kurczakiem  albo  z sałatą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz