O tej porze roku często smażę na obiad placki z jabłkami. Są dostępne dobre, soczyste i aromatyczne jabłka i , tak jak w mojej kuchni większość dań, robi się je szybko, a rodzina zadowolona.
Na około 15 placków potrzeba:
- 3 jabłka
- 2 jajka
- ok. 2 szklanek mąki pszennej
- ok. szklanki mleka
- ok. 1/2 szklanki wody gazowanej
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub ekstraktu wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli i tyle samo cukru
- olej do smażenia
Pyszne, świeżutkie placki z jabłkami
Na około 15 placków potrzeba:
- 3 jabłka
- 2 jajka
- ok. 2 szklanek mąki pszennej
- ok. szklanki mleka
- ok. 1/2 szklanki wody gazowanej
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub ekstraktu wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli i tyle samo cukru
- olej do smażenia
Jajka mieszam z płynami (mleko, woda), dodaję mąkę i pozostałe składniki. Wszystko energicznie mieszam na gładką masę, dodając ewentualnie mąki lub wody aby ciasto osiągnęło potrzebną gęstość( bardziej gęste niż na naleśniki).
Jabłka obieram i kroję na małe kawałki, wrzucam do ciasta, mieszam.
Smażę na gorącym oleju (ja używam rzepakowego) na złoty kolor.
Jemy takie placki posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz