wtorek, 23 lutego 2016

PLACKI Z JABŁKAMI

O tej porze roku często  smażę na obiad placki z jabłkami. Są dostępne dobre, soczyste i aromatyczne jabłka i , tak jak w mojej kuchni większość dań, robi się je szybko, a rodzina zadowolona.

Na około 15 placków potrzeba:

-  3 jabłka
-  2 jajka
-  ok. 2 szklanek mąki pszennej
-  ok. szklanki mleka
-  ok. 1/2 szklanki wody gazowanej
-  1 łyżeczka  cukru wanilinowego lub ekstraktu wanilii
-  1 łyżeczka proszku do pieczenia
-  1/2 łyżeczki soli i tyle samo cukru
-  olej do smażenia


Jajka mieszam z płynami (mleko, woda), dodaję mąkę i pozostałe składniki. Wszystko energicznie mieszam na gładką masę, dodając ewentualnie mąki lub wody aby ciasto osiągnęło potrzebną gęstość( bardziej gęste niż na naleśniki).
Jabłka obieram i kroję  na małe kawałki, wrzucam do ciasta, mieszam.
Smażę na gorącym oleju (ja używam rzepakowego) na złoty kolor.
Jemy takie placki posypane cukrem pudrem  lub polane syropem klonowym.

                                                Pyszne, świeżutkie placki z jabłkami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz