Dziś piątek, tradycyjny postny dzień w Polsce, tym bardziej , że jesteśmy w okresie Wielkiego Postu.
Z dzieciństwa pamiętam, że w piątki bardzo często były placki ziemniaczane. Czytam w Necie wiele opinii i przepisów a temat placków ziemniaczanych. A to dodaj to, albo coś innego. Wypróbowałam wiele tych sieciowych pomysłów, były różne w efektach.
Moje zdanie jest takie, że najważniejsze w plackach ziemniaczanych są ..... ziemniaki. Muszą być mączyste takie które przeznaczone są do pieczenia Moim zdaniem najbardziej sprawdza BRYZA.
PLACKI ZIEMNIACZANE
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 1 spora cebula
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
Ziemniaki i cebulę ścieram na tarce ( ja robię to malakserem). Powstanie sporo płynu, który odsączam lekko. Placki nie mogą być suche bo nie będą chrupiące. Dodaję pozostałe składniki, mieszam dosmaczam solą , pieprzem. Smażę na oleju na złoty kolor.
Placki jadamy z cukrem albo ze śmietaną. Często jemy je z sosem pieczarkowym albo gulaszem mięsnym
Chrupiące placki ziemniaczane
Z dzieciństwa pamiętam, że w piątki bardzo często były placki ziemniaczane. Czytam w Necie wiele opinii i przepisów a temat placków ziemniaczanych. A to dodaj to, albo coś innego. Wypróbowałam wiele tych sieciowych pomysłów, były różne w efektach.
Moje zdanie jest takie, że najważniejsze w plackach ziemniaczanych są ..... ziemniaki. Muszą być mączyste takie które przeznaczone są do pieczenia Moim zdaniem najbardziej sprawdza BRYZA.
PLACKI ZIEMNIACZANE
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 1 spora cebula
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
Ziemniaki i cebulę ścieram na tarce ( ja robię to malakserem). Powstanie sporo płynu, który odsączam lekko. Placki nie mogą być suche bo nie będą chrupiące. Dodaję pozostałe składniki, mieszam dosmaczam solą , pieprzem. Smażę na oleju na złoty kolor.
Placki jadamy z cukrem albo ze śmietaną. Często jemy je z sosem pieczarkowym albo gulaszem mięsnym
Chrupiące placki ziemniaczane
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz