piątek, 19 lutego 2016

PLACKI ZIEMNIACZANE

Dziś piątek, tradycyjny postny dzień w Polsce, tym bardziej , że jesteśmy w okresie Wielkiego Postu.
Z dzieciństwa pamiętam, że w piątki bardzo często były placki ziemniaczane. Czytam w Necie wiele opinii i przepisów a temat placków ziemniaczanych. A to dodaj to, albo coś innego. Wypróbowałam wiele tych sieciowych pomysłów, były różne w efektach.
Moje zdanie jest takie, że najważniejsze w plackach ziemniaczanych są ..... ziemniaki. Muszą być mączyste takie które przeznaczone są do pieczenia Moim zdaniem najbardziej sprawdza  BRYZA.


PLACKI  ZIEMNIACZANE


-  1 kg ziemniaków
-  1 jajko
-  1 spora cebula
-  2-3 łyżki mąki pszennej
-  sól
-  pieprz


Ziemniaki i cebulę ścieram  na tarce ( ja robię to malakserem). Powstanie sporo płynu, który odsączam lekko. Placki nie mogą być suche bo nie będą chrupiące. Dodaję pozostałe składniki, mieszam dosmaczam solą , pieprzem. Smażę na oleju na złoty kolor.
Placki jadamy z cukrem albo ze śmietaną. Często jemy je z sosem pieczarkowym albo gulaszem mięsnym


                                  
                                                    Chrupiące placki ziemniaczane

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz