Robię twarożek raz na tydzień, przez cały rok. Mleko mam wiejskie i wbrew wszystkim zaleceniom, robię go z surowego mleka. Tylko takie mleko zsiądzie się. Niestety mleko z supermarketu nie nadaje się.
Kiedy mleko porządnie się zsiądzie, wieszam go nad zlewozmywakiem w bawełnianej chuście, do odsączenia. Po ok. 12 godzinach odsączone mleko kładę w chuście, na sitku i przyciskam talerzykiem i np słoikiem z wodą. Po ok.6 godzinach jest gotowy twarożek. Domowy, bez żadnych dodatków, pyszny.
DOMOWY TWARÓG
Kiedy mleko porządnie się zsiądzie, wieszam go nad zlewozmywakiem w bawełnianej chuście, do odsączenia. Po ok. 12 godzinach odsączone mleko kładę w chuście, na sitku i przyciskam talerzykiem i np słoikiem z wodą. Po ok.6 godzinach jest gotowy twarożek. Domowy, bez żadnych dodatków, pyszny.
DOMOWY TWARÓG
Pamiętam taki z mojego domu. Ciągle wisiało to coś. Wtedy było jeszcze prawdziwe mleko , rano , pod drzwiami. Eh...
OdpowiedzUsuń