poniedziałek, 30 maja 2016

ZRAZY WOŁOWE

Danie bardzo oczywiste. Wszyscy je lubimy i są proste w przygotowaniu.

SKŁADNIKI

-  6 plastrów z wołowiny (udziec)
-  ogórek kiszony
-  boczek wędzony
-  cebula
-  mąka
-  sól, pieprz
-  pieprz czerwony
-  olej


1. Przygotowałam sześć płatów wołowiny
2. Ogórek, cebulę i boczek pokroiłam w odpowiedniej wielkości paski i ułożyłam na wołowinie
3. Zawinęłam zrazy, spinając każdy wykałaczką, oprószyłam mąką


4. W rondlu rozgrzałam olej, zrazy obsmażyłam z każdej strony
5. Zalałam woda (nie miałam bulionu byłby lepszy), dodałam kostkę warzywną
6. Dusiłam pod przykryciem do miękkości mięsa.

Zrazy tym raze jedliśmy z młodymi ziemniakami, ale bardzo sprawdza się kasza gryczana.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz