wtorek, 31 maja 2016

KALAREPKA FASZEROWANA

Zaczyna się dobry czas dla warzywożerców. Jestem wśród tej grupy i na pewno , przynajmniej w okresie letnim mogłabym wyeliminować ze swojej diety mięso. Ze względu na domownika staram się godzić gusta kulinarne. Ta potrawa należy do takich kompromisów.

SKŁADNIKI

-  4 kalarepki
-  1 mała cebula
-  1 mały ząbek czosnku
-  2 łyżki bułki tartej
-  3 łyżki masła ( ja używam klarowane)
-  30 dag mięsa mielonego (u mnie szynka wieprzowa)
-  duży pęczek  kopru
-  sól, pieprz, cukier
-  mąka do zagęszczenia sosu (1/2 łyżki)

1. Mięso mielę, kalarepki pozbawiam czapeczek i wydrążam, pozostawiając ok 0,5 cm , miąższu

2.  Pokrojoną w kostkę cebule i połowę wydrążonego miąższu(posiekanego) podsmażam na łyżce
    masła, odstawiam do wystudzenia

3. Do mięsa dodaje bułkę tarta, posiekaną połowę koperku, podsmażane wcześniej składniki,
    przyprawy

4. W rondlu podsmażam na pozostałym maśle drugą część miąższ z kalarepki, wkładam przykryte
   czapeczkami kalarepki, podlewam wodą , (do połowy wysokości kalarepek), doprawiam i dodaję
   posiekany koper.

5. Dusze do miękkości farszu. Trzeba włożyć, np wykałaczkę, jeżeli wypłynie przezroczysty sos jest
    dobrze. Przez cały okres duszenia pilnuje aby sos nie odparował, dolewam wody.

6. Zagęszczam sos, rozprowadzoną w zimniej wodzie  mąką. Można też wyjąć kalarepki, a sos
    zmiksować, doprawić śmietaną, w razie potrzeby doprawić  solą, pierzem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz