poniedziałek, 21 listopada 2016

MOJA PIZZA

CIASTO

- 500 g mąki pszennej
- 3 łyżki oleju lub oliwy
- drożdże suszone ( na 1/2 kg maki)
- około 1 szklanki ciepłej wody
-1 łyżeczka soli
-odrobinę cukru do zaczynu drożdżowego

Drożdże, 2 łyżki mąki i 1/3 wody i cukier łączę i odstawiam do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość dodaję pozostałe składniki i wyrabiam ciasto, aż będzie odchodzić od ręki lub haka robota. Ciasto powinno być miękkie, sprężyste, jeżeli potrzeba można dodawać więcej wody w trakcie wyrabiania. Ciasto odstawiam by wyrosło. Trwa to około 1 godziny. Ja wykorzystuję do tego piekarnik zagrzany do 50 stopni.

W tym czasie przygotowuje składniki pizzy. U mnie to szynka, pieczarki, mozzarella, parmezan lub inny wyrazisty ser, starty na grubych oczkach tarki.
Przygotowuje również sos pomidorowy, którym smaruję ciasto przed nałożeniem składników oraz służy również jako sos do upieczonej już pizzy. Robię też sos czosnkowy na bazie jogurtu.
(jogurt, czosnek starty, sól, pieprz)

Sos pomidorowy to:
cebula, czosnek,
puszka pomidorów
kminek
sól, pieprz
Składniki sosu gotuje około 1/2 godzin.

No to mamy już wyrośnięte ciasto. Wykładam je na stolnicę, wyciągam. Z tej porcji wychodzi pizza wielkości blaszki do piekarnika.
Smaruję odrobiną sosu pomidorowego, układam składniki, a  na wierzch sery. Posypuję przyprawą do pizzy, lub ziołami: oregano, bazylia, doprawiam solą i pieprzem.
Wstawiam do piekarnika na około 20 minut.
Uff !!!  GOTOWE

Jemy z przygotowanymi sosami: pomidorowym i czosnkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz