piątek, 11 listopada 2016

ZUPA RYBNA

SKŁADNIKI

2 pstrągi
4 garści makaronu ryżowego lub innego ugotowanego
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
natka pietruszki
sos sojowy (1 łyżka )
sos rybny (1 łyżeczka)
1 cm imbiru
szczypta chilli (ja używam płatki)
3-4 liście  limonki kaffir (mają cytrynowy smak, można zastąpić skórką z cytryny lub pominąć ten składnik)
sól, pieprz (ostrożnie bo sos sojowy jest słony i daliśmy już płatki chilli)

Zupę rybną przygotowuję dwuetapowo. Pierwszy etap to wywar rybny z głów, kręgosłupów i innych ścinków (płetwy, skóra), które zostają po wyfiletowaniu ryby. Wrzucam wszystko do wody, solę i gotuję z dodatkiem warzyw. Gdy warzywa są miękkie odcedzam wywar na sitku.
Do płynu (wywaru) dodaję  drugą marchew, pokrojoną pietruszkę, pokrojony imbir i znów gotuje do miękkości warzyw.
Doprawiam zupę wymienionymi przyprawami, wkładam wyfiletowaną rybę (kawałki ryby bez skóry), chwile gotuje, dodaję  natkę pietruszki.
W miseczkach przygotowuję ugotowany wcześniej makaron i nalewam zupę. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz