poniedziałek, 21 listopada 2016

POLĘDWICZKI W SOSIE ŚLIWKOWYM



SKŁADNIKI

- 1 polędwiczka wieprzowa
- opakowanie(małe) śliwek suszonych
- 1 cebulka
- 1 ząbek czosnku
- bulion lub woda
- sól, pieprz
- tymianek (szczypta)
- 1 łyżka mąki

Polędwiczkę kroję na 4 kawałki, palcem robię dziury i faszeruję namoczonymi wcześnie w wodzie lub winie  suszone śliwki.
Polędwiczki obsmażam z każdej strony na patelni z rozgrzanym olejem. Wyjmuje je i na tej samej patelni podsmażam cebule i ząbek czosnku, zalewam bulionem, dodaję śliwki pokrojone w paski lub tylko na połówki i gotuje chwilę, dodaje przyprawy i podsmażone wcześniej polędwiczki. Duszę do miękkości mięsa.
Jak zwykle kilka razy próbuje, dosmaczam sola, pieprzem, tymiankiem. Sos zagęszczam odrobiną (1 łyżka) mąki rozpuszczoną w wodzie.
Podałam potrawę z kluchami i sałatą rzymską, którą sole ,pieprze, polewam oliwą i chwile zaparzam na patelni pod przykryciem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz