SPÓD
1/2 kostki masła rozpuszczonego
3/4 szklanki orzechów włoskich
1 opakowanie herbatników
1 opakowanie herbatników
MASA SEROWA
800 g sera zmielonego
6 żółtek , z 3 białek ubić pianę
3/4 szklanki cukru pudru
200 g masła
4 łyżki mąki ziemniaczanej
sok z cytryny
olejek pomarańczowy
garść rodzynek
pokrojona w kostkę skórka pomarańczowa
Składniki spodu zmiksować, wyłożyć formę do pieczenia (okrągła
tortowa), włożyć do lodówki.
Masa serowa:
Utrzeć masło z cukrem, dodawać żółtka, ser, mąkę ziemniaczaną i pozostałe dodatki. Wlać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać masę.
Masę serową wlać na przygotowany spód. Piec w 180 stopniach ,
około 60 minut.
Sernik udekorowałam wiórkami z czekolady.
Sernik zmodyfikowałam dodając pomarańczowe smaki: olejek do sera, skórke kandyzowaną. Udekorowałam skórką pomarańczową z lukrem .I tak powstała sernik pomarańczowy.
OdpowiedzUsuń