poniedziałek, 30 lipca 2018

ZUPA ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW ELDOM PM



Autentyczna nowość dla mnie, pierwszy raz w życiu jadłam zupę ze świeżych ogórków. Przepis pochodzi z TM, a ja zrobiłąa zupę przy pomocy Eldom PM.

SKŁADNIKI

70 g ryżu
70-80 g cebuli
400-450 g ogórków
1 1/2 łyżeczki koncentraty warzywnego TM (ja dałam kostkę warzywną)
700 g wody
100-150 g kwaśnej śmietany 12%
1/2 pęczka koperku
pieprz, sól

1. Wsypać do naczynia miksującego ryż, zmielić 30s/obr.10
2. Dodać cebulę, rozdrobnić 5s/obr.5
3. Dodać pokrojone ogórki ze skórką, kostkę warzywna lub bulion, wodę gotować 12min./100 stopni/obr.1
4. Zmiksować 30s/obr. 4-8, stopniowo zwiększać obroty
5. Dodać śmietanę, koper, pieprz gotować 2 min./100 st/obr.4

poniedziałek, 23 lipca 2018

CZYTAM Janusz Leon Wiśniewski "Spowiedź niedokończona"


Najnowsze dzieło, napisałam dzieło, ale ręka mi się zawahała, "dziełko", "dziełeczko" Janusza L.Wiśniewskiego- Spowiedź niedokończona. Powiem szczerze jest to moje największe rozczarowanie. Lubię tego pisarz i z iskrą w oku  wzięłam do ręki  tą książkę. A tu klops, nie wiem po co wydał tą książkę, upadek mądrego pisarza. Jest to 12 felietonów na różne "oczywiste" i chyba modne tematy - prostytucja,  fabryka piersi, kat w USA, dojrzewanie itd.  Przeczytałam te felietony a w głowie zostało mi tylko stwierdzenie "powiedział co wiedział" i pytanie,  "po co to zrobił?"
Ciekawa jestem Waszych opinii, ja nie polecam tego dziełka,

wtorek, 17 lipca 2018

CZYTAM CHARLOTTE LINK '' ECHO WINY "

Charotte Link niemiecka, bardzo popularna powieściopisarka. Bardzo płodna powieściopisarka. Wydała 23 powieści, są wśród nich  kryminały, powieści obyczajowe, psychologiczne .Jest bardzo wszechstronną pisarką. Bardzo często umiejscawia akcję swych  utworów w Anglii. Mimo swojego pochodzenia, chwalona jest za znajomość angielskiej tradycji, życia, za umiejętność oddania tamtejszego klimatu.




Chcę dziś polecić lekturę na wakacje. Kryminał, thriller  ECHO WINY.  Czyta się z ogromnym napięciem, niemalże "gryząc paznokcie".  Zagadka jest świetnie zarysowana, napięcie rośnie ze strony na stronę, a zakończenie, ja zwykle, w tego rodzaju literaturze, zaskakuje.
Może znajdziecie tą autorkę i jej powieści w swoich bibliotekach.
Ja sama rzadko kupuję książki, dlatego w moich poleceniach i "recenzjach" nie ma nowości. Ale biblioteki mają ogromne zasoby i można znaleźć coś dla siebie.

poniedziałek, 9 lipca 2018

PIKANTNY SOS Z AGRESTU

Cudowna, letnia pora zbiorów owoców. Po porzeczkach mamy teraz dojrzały , słodki agrest. Uwielbiam agrest i najbardziej lubię go - z krzaka, bez mycia i przejmowania się jego czystością. Wychodzę na tzw żer.
Zrobiłam też kilka słoiczków przetworów na słodko, ale nie byłabym sobą gdybym nie zrobiła owoców pikantnych. Bardzo lubię takie sosy, pyszne z mięsem, sere a nawet samym ryżem.
Zazwyczaj kombinuję ze smakami, przyprawami i coś tam wychodzi. Mnie i mojemu "współlokatorowi" smakuje




Tym razem składniki wyglądały tak:

ok. 1 kg agrestu  ,umytego i, przyznam, nie zbyt dokładnie  odszypułkowanego
cukier ok. 1 łyżki
tymianek   1 łyżeczka
rozmaryn  4 gałązki
imbir  sproszkowany ok. 2 łyżeczek
czosnek granulowany  ok 2łyżeczek
pieprz cytrynowy  1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
Podaje miary, ale tak naprawdę sypałam wprost z torebek i smakowałam po chwili.

Zagotowałam agrest z cukrem. Jak puścił sok, dodałam przyprawy. Gotowałam do lekkiego zgęstnienia.

czwartek, 28 czerwca 2018

CUKINIA






Cukinia rośnie jak szalona. Mam w tym roku  BARDZO dużo cukinii i BARDZO dorodną. Co z nią robić??
Wymysliłam taki półprodukt.
Otóż cukienię,  ale również, patisony kroję w kostkę i doprawiam przyprawami. Używam mieszanki Knorr do warzyw z grilla, czosnku w proszku i kolendry z młotkowaną kolendrą. Sól do smaku.
Tak zaprawione warzywa wrzucam na rozgrzany ole i krótko podsmażam mieszając wszystko łyżką. Odstawiam aby warzywa "doszły". Powinny być kruche, broń Boże rozgotowane.
Tak przygotowany półprodukt jadamy ,ot po prostu, z chlebem, albo dodaję inne warzywa surowe (cebula, pomidor) i zakręcam wrapa .  Na drugi dzień można wykorzystać do sosu, dodając np kurczaka, śmietanę i makaron.
Na koniec powiem tylko jedno: nawet mój niejadek warzywny, czyli mąż, zjada z chlebem na kolację. To chyba najlepsza rekomendacja.

piątek, 22 czerwca 2018

CZYTAM LARS MYTTING " PŁYŃ Z TONĄCYMI"

Kilka ostatnich miesięcy spędzam z literaturą norweską. Ostatnio przeczytałam powieść Larsa Myttinga  "Płyń z tonącymi"
Mytting zadebiutowała w 2006 roku powieścią "Konie mechaniczne". Jego światowy bestseller  to "Porąb i spal" . Autora fascynuje drewno.

W  "Płyń  z tonącymi" również spotykamy , takiego obocznego, bohatera. Jest nim drewno orzechowe o przepięknej, fascynującej strukturze.
Ale nie orzech jest tu główna postacią.
Młody człowiek o imieniu Edvard, mieszka na norweskiej prowincji. Wychowuje go dziadek.
I to śmierć dziadka zaczyna fascynującą historię poszukiwania własnej tożsamości, odkrywania dziejów rodziny i przyczyn śmierci rodziców. Nasz bohater zaczyna wędrówkę, która doprowadza go na Szetlandy i do Francji, w miejsce które jest grobowcem tysięcy żołnierzy, poległych nad Sommą, w I wojnie światowej.
Powieść czyta się jak kryminał, wartka akcja, wiele ciekawych wątków.
Można ją zabrać na wakacyjne wędrówki.

wtorek, 19 czerwca 2018

LODY JOGURTOWE Z MALINAMI

Robią się tzn. aktualnie są w zamrażarce. Maliny mam już swoje, miód też własnej roboty. Do tego jogurt i są lody.

SKŁADNIKI

1 opakowanie dużego jogurtu "greckiego"
1/2 kg malin lub mniej, ja miałam taką większą miseczkę
2-3 łyżki miodu

Zmiksowałam wszystko w Eldomie. 10 obr / około 1 min.

Włożyłam do zamrażarki. Po 12 godzinach powinny być dobre.
Jutro, przy degustacji, rzucę zdjęcie. Jestem ciekawa smaku, robiłam pierwszy.
Trzy dni już są w zamrażarce. Niestety chore gardło wyeliminowało lody z diety.
Zaglądałam do pojemnika. Lody są zmrożone na kość. Chyba muszę je przenieść do lodówki, muszą trochę zmięknąć.

środa, 13 czerwca 2018

PLACKI Z CUKINII Z FETĄ


Sezon na cukinię właśnie się zaczyna. W moim warzywniku są już kilkunastucentymetrowe , młode, kruchutkie cukinie. No i były placki, które wzbogaciłam serem feta, a jako dodatek sos tzaziki i sałata





SKŁADNIKI
- cukinia około 60-70 dkg
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 kostki fety
- 2 jajka
- około 1 szklanki mąki
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia

Posiekane cebulę i czosnek przesmażyłam na oleju.
Cukinię starłam na dużych oczkach, posoliłam, odstawiłam na 20 minut. Po tym czasie odsączyłam cukinię z płynu. 
Wszystko połączyłam, wkruszyłam fetę. Smażyłam z obu stron, do zrumienienia, jak to placki.

poniedziałek, 11 czerwca 2018

CZYTAM Anne B. Radge





Po lekturze sagi autorstwa  Herbjorg Wassmo (recenzowałam na blogu), nadal "siedzę " w literaturze norweskiej.
Wciągnęły mnie losy rodzin tej części Europy,  tym bardziej, że niewiele wiem o historii tego regiony, zarówno tej wcześniejsze, jak i ostatniej wojny światowej. Także współczesne życie Norwegów wzbudza zainteresowanie, i tak jest w przypadku tej sagi.
Saga   Anne B.Radge to cztery tomy współczesnej literatury obyczajowej.
"Ziemia kłamstw"
"Raki pustelniki"
"Na pastwiskach zielonych"
"Zawsze jest przebaczenie"
Bohaterowie to trzej bracia. Tor został na wsi i prowadzi gospodarstwo,  Erland postanowił żyć bardzo daleko od rodziny. Mieszka w Kopenhadze, a swoich rodziców nie widział przeszło 20 lat.
Przeszło siedem lat nie zawitał do domu trzeci brat -  Margido, spokojny samotnik, prowadzi firmę pogrzebową.
A kim jest Torun?? To córka jednego z braci. Autorka tworzy postać wokół, której zaczyna dziać się historia rodziny.
Bardzo polecam tą sagę. Świetna lektura wakacyjna.

niedziela, 3 czerwca 2018

SERNIK NA ZIMNO Z RICOTTĄ I RABARBAREM

Przepis podpatrzony na MniamMniam ale troszkę zmieniony. U Grzegorza nazywa się jogurtowy ale ja nie użyłam jogurtu , a sera ricotta i soku z limonki.
Jest to świetny, prosty w wykonaniu deser, lekki bez pieczenia i świetny na upalne, letnie dni.



SKŁADNIKI

SPÓD
- 2 łyżki  mieszanki orzechów, migdałów
- 1 łyżeczka masła orzechowego
-  1 łyżeczka masła rozpuszczonego lub oleju kokosowego

Wszystko miksujemy, wykładamy masą spód formy i wstawiamy do lodówki

MASA SEROWA
- 2 opakowanie sera ricotta (500g)
- 1/2 szklanki cukru lub więcej jeżeli chcemy aby ser był słodki
- sok z 2 limonek
- 3 łyżki żelatyny
Żelatynę rozpuszczamy w małe ilości wody, pozostałe składniki  mieszamy, dodajemy  schłodzoną żelatynę, wylewamy masę na przygotowany spód i znów wstawiamy do lodówki.

WARSTWA RABARBAROWA
- 6 łodyg rabarbaru
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki żelatyny

Cukier rozpuszczamy na patelni, dodajemy pokrojony rabarbar.Smażymy do momenty rozpadnięcia się rabarbaru, Dodajemy żelatynę.
Otrzymaną w ten sposób galaretkę , po jej przestudzeniu, wlewamy
 na serową warstwę o ile już się ścieła.I znów gotowy już deser,
wkładamy do lodówki.