poniedziałek, 17 czerwca 2019

CZYTAM Marin Wiecha "Rzeczy których nie wyrzuciłem"




Marcin Wiecha za swoją książkę otrzymał 4 nagrody

Paszport Polityki 2018
Nagroda Literacka im. Witolda Gombrowicz 2018
Nagroda Literacka Nike Czytelników 2018
Nagroda Literacka Nike 2018

Tak utytułowane dzieło koniecznie trzeba - przeczytać?, przejrzeć? ,coś o nim wiedzieć?
I taka byłą moja motywacja, gdy zamawiałam ten tytuł w mojej bibliotece.
I co się stało?
Tą niewielką książkę pochłonęłam w jeden dzień. Czytanie jej to przyjemność. Powoduje ją każde słowo, każda myśl, wspomnienie, opis książek matki, jej charakteru, sposobu bycia, nawet kłótni z synem.
Pełna ciepła, a jednocześnie  bez  ckliwego sentymentalizmu.
Myślę, że  autor w znakomity sposób oddał klimat wspomnień o kimś ,kto odszedł, a żyje nadal w naszych wspomnieniach, zostawionych przedmiotach,  rozmowach z ludźmi, wspólnymi znajomymi.
Bardzo polecam tą książkę osobom, które wspominają swoje matki, lektura ta jest powrotem do własnych wspomnień.

środa, 12 czerwca 2019

ZUPA POMIDOROWO-PAPRYKOWA PERFECT MIX




Przepis pochodzi z książki Perfect Mix wyd II.

SKŁADNIKI

1 łyżka oliwy
1 papryka czerwona
1 ząbek czosnku
400 g pulpy/przecieru pomidorowego
4 suszone pomidory
1 łyżeczka miodu
szczypta gałki muszkatołowej
250 ml bulionu drobiowego
sól, pieprz

1.Podgrzać oliwę 30s/120st/obr. 1
2.Dodać czosnek i suszone pomidory, miksować 5s/120/obr.4
   Zsunąć składniki szpatułką.
3. Smażyć 30s/120/obr.1
4.Dodać pokrojoną paprykę i rozdrobnić 10s/120/obr.5
5. Wlać pulpę pomidorową i bulion ,doprawić przyprawami i miodem. Gotować 10 min/120 st./obr.1
6. Zmiksować 4s/obr. 9

Ja podałam z natką pietruszki i grzankami.




BOGRACZ

Zdjęcia nie mam, trudno, danie robiłam dla gości, w maju i szybko poszło, nie zdążyłam zrobić foto. Nie wszystkim smakowało, ale Jacuś był jak zwykle nie zawodny i chwalił. To na Jego prośbę zamieszczam przepis, choć  z miesięcznym opóźnieniem.

SKŁADNIKI

1 kg mięsa wołowego na gulasz
olej
150 (albo ciut więcej nie zaszkodzi)  boczku wedzonego
2 spore cebule
4 ząbki czosnku
4 papryki słodkie, jedna ostra lub płatki chili
1 puszka pomidorów lub 4 duże pomidory
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
papryka słodka w proszku -1 łyżeczka
papryka wędzona- 1 łyżeczka
ziemniaki sałatkowe lub kluski

 Podsmażyć boczek, po wytopieniu dodać pokrojone mięso,smażyć aż zrumieni. Dodać cebulę i czosnek, dalej podsmażać. Zalać wodą lub bulionem, dodać strąki papryki, doprawić papryką ostrą solą, pieprzem, dusić ok.1,5 godziny. Moim zdaniem trzeba, po prostu dusić aż mięso będzie miękkie. Teraz czas na dodanie  pomidorów, koncentratu pomidorowego, ziemniaków pokrojonych w kostkę i pozostałych przypraw-papryka słodka i wędzona w proszku. Dusić, dolewając ew. bulionu lub wody do miękkości ziemniaków.

I na koniec ,jak zwykle moja uwaga- próbować, przyprawy stosować według własnego smaku i to dotyczy każdego przepisu.
SMACZNEGO



poniedziałek, 27 maja 2019

WAKACJE DŹWIRZYNO BAŁTYK

Dwa tygodnie nad Bałtykiem, w maju. Bardzo się cieszę, odpoczynek  i leczenie zwichrowanego kręgosłupa . Co za radość-dają jeść, posprzątane i nikogo nie trzeba obsługiwać. Dwa dni lenistwa, a od dziś zabiegi i spacery.
Dziś rano odkryłam za oknem gniazdo gołębi - siedzą sobie dwa maluchy.





CZYTAM MICHLLE OBAMA " BECOMING MOJA HISTORIA"


Jakie mam wrażenia?? Najważniejsze, że nie jest to polityczny bełkot. Pani Obama opowiada, jak kobieta o swoim życiu, mężu dzieciach i swoim udziale w prezydenturze Obamy. Rewelacji nie ma, ot codzienność kobiety, żony, pierwszej damy. Trochę ciekawostek z życia Białego Domu,  i wiele uwag na temat  życia Afroamerykanów w dzisiejszej Ameryce.




sobota, 13 kwietnia 2019

CZYTAM "ZANIEMÓWIENIE' - JUSTYNA WYDRA



Książka, która, jestem pewna na długo zapada w pamięć. Autorka opisując historie kilku młodych Ślązaków, przedstawia zawiłe i trudne dla nich czasy II wojny światowej. Akcja powieści dzieje się w Tychach. Ślązacy dokonują trudnych wyborów. Kim są- Niemcami? Polakami? Każdy z tych wyborów niesie za sobą konsekwencje, tragiczne, jak wygnanie , obóz lub spokojne życie, dopóki nie skończy się wojna. Muszą wybierać, choć czują się przede wszystkim Ślązakami.

piątek, 12 kwietnia 2019

NOGA KACZKI CONFIT




Wypróbowałam ten sposób gotowania kaczki po raz pierwszy. Nie byłam przekonana do gotowania w tłuszczu, bałam się,że będzie tłusto i niesmacznie, chociaż czytałam opnie, że wbrew oczekiwaniom kaczka nie jest tłusta.
Rzeczywiście noga była mało tłusta, ale wyraźnie wyczuwa się smak i zapach tłuszczu. Gotowałam 2 nogi kacze w tłuszczu gęsim, dostępnym w naszych sklepach. Mięso musi być całkowicie przykryte tłuszczem, proces gotowania ,na bardzo wolnym ogniu (jak rosół), trwał 2 godziny.
Myślę,że kaczkę trzeba lepiej doprawić, ja użyłam tylko soli i pieprzu. Dobrze mieć tłuszcz z pieczenia kazki ,czy gęsi, taki tłuszcz doda smaku potrawie.

wtorek, 19 marca 2019

PASZTECIKI Z FARSZEM MIĘSNO KAPUŚCIANYM PERFECT MIX



Przepis na ciasto pochodzi z Przepisowania.pl. Farsz robiłam do pierogów  (opisywałam już na tym blogu)i zostało mi trochę, wiec wykorzystałam do pasztecików. Zamrożone są gotowe na święta.

SKŁADNIKI
500 g mąki
10 g drożdży
70 g miękkiego masła lub margaryny
220 g kwaśnej śmietany
1 jajko
5 g soli

1. Mąka i masło  10s/obr.5
2. Pozostałe składniki  2 minuty/PULSE
3. Wyjmujemy ciasto z misy, odstawiamy do wyrośnięcia. Czekamy cierpliwie, ciasto drożdżowe musi wyrosnąć, przynajmniej podwoić objętość.
4. Wałkujemy wyrośnięte ciasto, wykrawamy krążki około 10 cm średnicy. Nakładamy farsz i zawijamy jak naleśniki . Zawijamy po prostu ciasto pod spód. Paszteciki smarujemy roztrzepanym  jajkiem, odstawiamy do wyrośnięcia, Znów cierpliwie czekamy aż podrosną.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni na około 1/2 godz., muszą się zrumienić.

FOREMKI DO PIEROGÓW




Tego typu foremki znane są od lat i ,muszę się przyznać miałam już kiedyś takie foremki, chyba był to prezent od teściowej, ale nie wypróbowałam ich Myślałam sobie, co za problem ulepić pierogi, umiałam to i robiłam.
I oto kupiłam takie oto foremki. Leżały pewien czas w szufladzie. Ponieważ zebrała sporo miesa z rosołu, jest kapusta kiszona, postanowiłam wypróbować tą większą formę, bo zanosiło się na spora ilość pierogów.
No i rewelacja, mogę szczerze polecić. Zrobiłam ponad 90 pierogów w około 1 godzinę. Lepi się bezproblemowo, w gotowaniu się nie rozpadają.  Foremka służy do wykrawania krążków i , po nałożeniu farszu, zlepieniu ich.

czwartek, 7 marca 2019

WIOSNA ZACZYNAMY SEZON

Powiedzmy przedwiośnie.Fajne dni już są, ciepło, zdarzają się przymrozki w nocy ale jest dobrze. Oczywiście nasiona już kupione. W tym roku idę w zielone warzywa-szpinak, jarmuż, rukola  i oczywiście dużo różnych sałat. Mam również zamiar zrobić ogródek ziołowy ,ale w doniczkach. Przećwiczyłam już zioła bezpośrednio w gruncie, ale to tylko kłopot, rozrastają się, a niektóre jak np mięty rozchodzą się jak perz.
Na dniach będę siać pomidory, a w szklarence już wyszła sałata. Posiałam tam już rzodkiewkę a w doniczkach pory i paprykę.
ZACZYNAMY SEZON.