wtorek, 14 czerwca 2016

ZDROWE GOTOWANIE W GLINIANYM NACZYNIU

Kupiłam sobie to cudo i już wypróbowałam.


Gliniane naczynie do pieczenia bez tłuszczu. Potrawa piecze się w piekarniku a właściwie gotuje się na parze. Można w nim również piec chleb.
Ja przygotowałam swoje ulubione udo indycze, bez dodatku tłuszczu.

SKŁADNIKI:

- udo indycze
- zioła i przyprawy  do wyboru ( u mnie majeranek, czosnek, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz)
- warzywa do wyboru ( u mnie cebula, cukinia, pory, marchewka)

PRZYGOTOWANIE

1. Udo zalałam solanką na noc
2. Do naczynia włożyłam obsuszone i doprawione udo i wstawiłam do zimnego piekarnika. Naczynie gliniane nie można wstawiać do gorącego pieca.
3. Po ok 40 minutach dodałam warzywa i piekłam ok 20 minut. Trzeba sprawdzić czy mięso jest miękkie , a warzywa osiągnęły pożądaną chrupkość.




Mięso pieczone w ten sposób jest mięciutkie, można  je rozłożyć na pojedyncze włókna. Wszystko piecze się we własnych sokach, nie użyłam żadnego tłuszczu. Doskonałe danie dla odchudzających się lub starszych ludzi mających problemy z cukrzycą czy trawieniem lub tylko dbających o swoją sylwetkę.



A tak wygląda pieczona w tym glinianym naczyniu karkówka. Jest soczysta i rozpada się na włókna.
Nareszcie mam sposób na kruche mięso. Następnym razem upiekę wołowinę. Bardzo jestem ciekawa rezultatu. Oczywiście podzielę się nim na blogu. 




PRAWIE SZAKSZUKA

Od dawna naszym ulubionym daniem śniadaniowym, które można przygotować i zima i latem są jajka z pomidorami i papryką czerwoną, z dodatkiem wędliny. Latem, gdy pomidory mam własne śniadanie jest  wyborne.
Ja przygotowuje to danie w mikrofalówce z funkcją CRISP. Myślę, że można  przygotować takie śniadanie w sposób tradycyjny, przy użyciu patelni.





Przygotowanie:

Na patelni podsmażyć wędlinę (boczek, szynka), następnie włożyć pokrojoną  w paski paprykę.
Przykryć pokrywką ,smażyć aż papryka będzie chrupka, dołożyć pokrojone w plastry pomidory. Znów czekamy aż zmiękną i wtedy wbijamy jajka, doprawiamy sola i pieprzem, przykrywamy pokrywka. Gdy białko się zetnie, a żółtko pozostaje płynne danie jest gotowe.

środa, 8 czerwca 2016

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA FARZEROWANA

Ten przepis urodził się przypadkowo. W planie miałam  polędwiczkę w sosie z suszonych śliwek. Była niedziela i okazało się, że nie mam suszonych śliwek. A może by tak wykorzystać suszoną żurawinę. Tak zrobiłam i domownicy byli nawet zachwyceni. Sos jest odrobinę słodki, ale myślę, że można jeszcze  pokombinować z przyprawami i nadać mu bardziej pikantny charakter.

SKŁADNIKI

- polędwiczka wieprzowa
- żurawina suszona
- cebulki dymki
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- majeranek
- czosnek niedźwiedzi
- czubrica
- olej


1. Polędwiczkę pokroiłam na  4 kawałki w poprzek włókien
2   Oleju i przypraw przygotowałam marynatę w której leżakowała polędwica ok. 2godzin
3.  Polędwiczki nafaszerowałam żurawiną i podsmażyłam na gorącym oleju, dodałam cebuli, ja miałam z ogródka młoda dymkę, ale może być inna cebula
4. Podlałam bulionem warzywnym (może być woda, albo wino), do sosu wrzuciłam sporą garść
żurawiny
5. Potrawę dusiłam ok.1godziny

Doskonale smakuje również na drugi dzień.


A CO SIĘ DZIEJE W WARZYWNIKU ?

Ogórki i koper! Jest tam też pietruszka i marchew ale KOPER króluje

Sałata, buraki i fasolka  - już je widać

Wygląda na plantacje kopru, a to samosiejki





MALINY ????

Postawiłam w tytule znak zapytania, bo jak widać na zdjęciu malin nie ma i w tym roku, w sensie owoców nie będzie .Jest przygotowane poletko, pięknie obramowane obrzeżami przez nieocenionego Jacka, przy współpracy mojego męża. Teraz,  Ten Ostatni (z całym szacunkiem),  przystąpił do metodycznego przygotowania gleby pod sadzonki.

Glina na poletku malinowym

Mamy ogromną stertę glina, która aktualnie przewożona jest na grządkę malinową, pozostałą część rozsypiemy jesienią pod warzywa. U nas gleba kiepska, piach , V, VI klasa, wymaga corocznego nawożenia obornikiem, a glina bardzo jej pomoże. Będziemy śledzić postępy.

TAGLIATELLE W SOSIE KURKOWYM

Pyszne i szybkie danie, gotowe w 15 minut. Nie miałam wczoraj pomysłu na obiad. Trwa letnia pogoda, nie mamy ochoty na ciężkie ,mięsne dania. Zdecydowała się na zupę rabarbarową, rabarbar wyjątkowo bujnie rośnie w ogródku, a zupa ta , to nic innego jak kompot rabarbarowy z makaronem i śmietaną. Ale z drugim daniem miałam problem. Gospodynie wiedzą, że najłatwiej zrobić  mięso, ziemniaki i sałatę. Nie chciałam tego nudnego jedzenia. Będąc w sklepie zobaczyłam, że są kurki. Niepozorne grzyby, a w potrawach zyskują niesamowity smak. Już wiedziałam co będzie na obiad.

SKŁADNIKI

-  kurki
-  1/2 cebuli
-  1 ząbek czosnku
-  1 łyżka masła
-  śmietana 30%
-  sól, pieprz
-  makaron tagliatelle  lub inny

1.  Makaron gotuję w osolonej wodzie
2. Posiekaną cebulę i  czosnek podsmażam na maśle, krótko, aby tylko się zeszkliły. Jeżeli czuję
    cebulę i czosnek, to znak , że starczy
3. Wrzucam pokrojone, kurki. Nie kroje kurek drobno, lubię jak widać w potrawie grzyba
    Smażę , próbuję grzyby, gdy są miękkie i lekko skarmelizowane, wlewam śmietanę i jeszcze
    chwilę gotuje, dodając sól, pieprz. Ja zagęściłam jeszcze lekko mąką , ale nie koniecznie.
4. Ugotowany, odcedzony makaron dodałam do sosu.


sobota, 4 czerwca 2016

ZUPA Z MŁODEJ BOTWINKI



Warzywa w tym roku mają świetne warunki, jest ciepło ale też popadał deszcz.Mam pyszną botwinkę,koper, sałatę,szczypior.O tej porze roku te warzywa, a przecież są z własnego ogródka , smakuję wybornie. Ugotowałam dziś młodą botwinke, z jajkiem i ziemniaczkami posypanymi koprem. Pycha!!!



SKŁADNIKI:

-  1  skrzydełko z kurczaka
-  1 kostka warzywna
-  duży pęczek botwinki
-  śmietana
-  sól, pieprz
-  posiekany koperek
-  ziemniaki młode
-  masło


Skrzydełko ugotowałam z kostką warzywną, dodałam pokrojoną botwinkę, krótko zagotowałam.
Doprawiłam śmietaną. Na osobnym talerzu podałam ugotowane ziemniaki posypane koprem z wiórkami masła. Można zjeść z ugotowanym jajkiem, będzie pełny obiad.


                       

czwartek, 2 czerwca 2016

PROSTA ZUPA KOPERKOWA

Mam w tym roku urodzaj koperku, zima była lekka i przetrwały nasiona, które same rozsiały się w ubiegłym roku.  Wzeszły i mam warzywnik pełen kopru. Przy kolejnych porządkach  z chwastami musiałam pozbyć części tego kopru, ponieważ przysłaniał  inne mniejsze warzywa. W ten sposób miałam ogromny pęk kopru do wykorzystania, no i była zupa koperkowa.

Jak  na każdą zupę warzywną potrzeba (zawsze podaję ilości na 4 porcje):

-  2 skrzydełka z kurczaka
-  2 marchewki
-  1 pietruszka
-  kawałek selera
-  4 spore ziemniaki
-  bardzo dużo kopru ( 2 pęczki sklepowe)
- śmietana (ja dałam 30%)
- sól, pieprz, ewentualnie kostka warzywna

Wszystko ugotować z połową kopru(drugą część wrzuciłam świeżutkie do talerzy przy podawaniu),zaprawić śmietaną. Ja zagęszczam zupy warzywne miksując ok szklanki ugotowanej zupy.  SMACZNEGO  PROSTA I PYSZNA ZUPA SEZONOWA.



BURAS

Burasa znam głównie z takich zachowań.  No i jeszcze jak prosi o miskę, łasząc się do nóg. Ten stary
kocur , o tej porze roku w domu śpi, a całe noce spędza na buszowaniu po polu i lesie. Mimo że jest kastratem ma swój instynkt łowcy i pewnie nie tylko....



środa, 1 czerwca 2016

CHŁODNIK Z PIECZONYCH BURAKÓW

Było dziś bardzo gorąco i zwykłą zupę krem z pieczonych buraków podałam jako chłodnik.
Dostałam od sąsiada buraki z zeszłego roku, trzeba było coś z nimi zrobić. Upiekłam buraki w mikrofalówce, trwa to 10 minut i miała być ciężka ciepła zupa, ale jak już pisałam, było za gorąca aby jeść taka zupę. Zmodyfikowałam przepis dodając jabłka, skórkę i sok z  cytryny.

SKŁADNIKI

-  3 buraki upieczone                                                    
-  1 łyżka masła
-  2 ząbki czosnku
-  2 jabłka
-  sok z cytryny
-  skórka otarta z 1/2cytryny
-  kostka warzywna
-  sól

1. Buraki upiekłam i pokroiłam w plastry, dwa plastry zostawiłam, pokroiłam je w paski
2. Jabłko(1) obrałam i pokroiłam w plastry
3. Na maśle podsmażyłam wszystkie składniki, zalałam wodą, dodając kostkę warzywną
4. Po około 20 minutach zmiksowałam wszystko, doprawiłam sokiem z cytryny i solą i odstawiłam do wystygnięcia, lekko wystudzoną zupę wstawiłam do lodówki.
5. Schłodzoną zupę podałam z pokrojonym jabłkiem i paskami buraka.