Pyszne i szybkie danie, gotowe w 15 minut. Nie miałam wczoraj pomysłu na obiad. Trwa letnia pogoda, nie mamy ochoty na ciężkie ,mięsne dania. Zdecydowała się na zupę rabarbarową, rabarbar wyjątkowo bujnie rośnie w ogródku, a zupa ta , to nic innego jak kompot rabarbarowy z makaronem i śmietaną. Ale z drugim daniem miałam problem. Gospodynie wiedzą, że najłatwiej zrobić mięso, ziemniaki i sałatę. Nie chciałam tego nudnego jedzenia. Będąc w sklepie zobaczyłam, że są kurki. Niepozorne grzyby, a w potrawach zyskują niesamowity smak. Już wiedziałam co będzie na obiad.
SKŁADNIKI
- kurki
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- śmietana 30%
- sól, pieprz
- makaron tagliatelle lub inny
1. Makaron gotuję w osolonej wodzie
2. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażam na maśle, krótko, aby tylko się zeszkliły. Jeżeli czuję
cebulę i czosnek, to znak , że starczy
3. Wrzucam pokrojone, kurki. Nie kroje kurek drobno, lubię jak widać w potrawie grzyba
Smażę , próbuję grzyby, gdy są miękkie i lekko skarmelizowane, wlewam śmietanę i jeszcze
chwilę gotuje, dodając sól, pieprz. Ja zagęściłam jeszcze lekko mąką , ale nie koniecznie.
4. Ugotowany, odcedzony makaron dodałam do sosu.
SKŁADNIKI
- kurki
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- śmietana 30%
- sól, pieprz
- makaron tagliatelle lub inny
1. Makaron gotuję w osolonej wodzie
2. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażam na maśle, krótko, aby tylko się zeszkliły. Jeżeli czuję
cebulę i czosnek, to znak , że starczy
3. Wrzucam pokrojone, kurki. Nie kroje kurek drobno, lubię jak widać w potrawie grzyba
Smażę , próbuję grzyby, gdy są miękkie i lekko skarmelizowane, wlewam śmietanę i jeszcze
chwilę gotuje, dodając sól, pieprz. Ja zagęściłam jeszcze lekko mąką , ale nie koniecznie.
4. Ugotowany, odcedzony makaron dodałam do sosu.
Koniecznie koperek lub pietruszka !
OdpowiedzUsuń